SVT-favoriten På spåret – här är alla tidigare vinnare!

Kristian Luuk och Fredrik Lindström i På spåret.

Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/TT

SVT-favoriten På spåret firar 30 år som program. Här är allt du behöver veta om jubileumssäsongen för Sveriges mest populära frågesportsprogram.

Programmet presenterades som en geografisk frågelek i flygande fläng när det sändes första gången i september 1987. Programledaren Ingvar Oldsberg hälsade publiken välkomna till den första lördagsunderhållningen i den nystartade kanalen TV2.

Embryot till På spåret kom till ungefär ett år tidigare.

Frilansjournalisten Lennart Andersson fick se en snabbspolad video på en tågresa mellan London och Brighton i BBC:s arkiv. Idén vidareutvecklades senare under en middag.

– Jag var ute på restaurang, vi talar om 80-talet, där en servitris kommer fram och säger till mig: ”Vi har ett program i Tyskland där man närmar sig olika städer i helikopter”, berättade Ingvar Oldsberg i uppsnacksprogrammet På perrongen i SVT 2016.

Servitrisen förklarade att staden avslöjades i takt med att helikoptern närmade sig marken. Lennart Andersson, Ingvar Oldsberg och den legendariska SVT-chefen Steen Priwin såg sedan till att helikoptern blev ett tåg och succéprogrammet På spåret var fött.

Björn Hellberg dominerade tävlingen

Mycket har bestått över tid även om vissa saker förändrats. Till en början var det tre tävlande i varje lag.

Ingvar Oldsberg är fortfarande programmets meste programledare. Han ledde programmet mellan 1987 och 2009. Under många år hade Ingvar Oldsberg tennisoraklet Björn Hellberg som sidekick och domare.

– Några ledtrådar vi hittade på var så skruvade att vi nästan glömt hur vi hade tänkt när programmet väl skulle spelas in, sa Björn Hellberg till Svenska Dagbladet 2014.

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg. Foto: IBL Bildbyrå

Men vad kanske inte alla vet är att Björn Hellberg hann vinna programmet fyra gånger innan han klev in i domarrollen.

– Ingvar och redaktionen tyckte att risken fanns att det kunde ta död på tävlingsformen om jag fortsatte. Så jag fick förslag att ta en annan roll, och hade inget emot det. Det är kul att prova på olika saker, säger Björn Hellberg till Göteborgs-Posten.

Trots att han inte längre är en del av programmet missar han inte ett avsnitt av På spåret. Helst ser han direktsändningen, men ibland blir det reprisen.

Kräver tre tv-fotografer

Sedan 2009 är det Kristian Luuk som axlar programledarrollen med Fredrik Lindström som domare.

På spåret är mitt eget favoritprogram, det är ett riktigt drömjobb. Den enda sorgen är ju att jag nu aldrig kan uppleva spänningen hemma i tv-soffan på fredagskvällar, sa Fredrik Lindström till SVT då.

Men På spåret är inte bara kluriga ledtrådar och ”inburade” kändisar. Genom åren har det blivit många timmar tågfilm.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström

Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Tre fotografer delar på att besöka de olika städerna. Filmteamen arbetar mellan påsk och midsommar. Och det är minsta sagt intensiva vistelser. I Europa tillbringar teamet i snitt en och en halv dag i varje stad, i övriga världen kan det röra sig om ytterligare någon dag beroende på resmålet.

– Det folk gör på en och en halv vecka när de turistar gör vi på en och en halv dag. Det är liksom snabbt in på museet, titta, och sen vidare igen. Vi brukar skoja om att det är ”extreme tourism”, det är verkligen superintensivt, sa tv-fotografen Magnus Persson till Hallands Nyheter 2016.

30 år sedan starten

År 2017 30-årsjubilerar På spåret – även om årets säsong inte blir den trettionde. I programmets barndom utgick På spåret under tre år 1989, 1992 och 1994.

Deltagarna genom åren har varit blandade. Årets startfält är, liksom 2016, journalisttungt – nio av arton deltagare är journalister.

– Vi ringer och frågar om någon vill vara med för att vi fått tips, och då brukar de tacka nej, för fallhöjden är så hög om man är dålig i På spåret, säger Kristian Luuk till SVT.

Deltagare i På spåret

Foto: IBL Bildbyrå

I säsongspremiären tävlar Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind mot Denise Rudberg och Johan Olsson. Stefan Sporsén och Augustifamiljen står för musiken tillsammans med Nadia Nair.

Och programledaren Kristian Luuk är sugen på ett eget jubileum. Säsongen 2017/18 blir hans och parhästen Fredrik Lindströms nionde.

– Jag tänker att vi minst borde fira ett tioårsjubileum. Sedan kan det vara andra saker som gör att man vill se över det där, om husbandet slutar eller om en av oss inte vill fortsätta. Kanske några producenter och redaktörer som slutar, men just nu känns det som vi borde fira tioårsjubileet, säger Kristian Luuk till King.

Slutspelet i På spåret 2017/18:

Kvartsfinalen av På spåret sänds den 9 februari 2018.

De två semifinalerna går av stapeln den 16 februari och den 23 februari.

Den stora finalen sänds den 2 mars 2018.

På spåret-deltagarna 2017/18:

Kalle Lind och Isobel Hadley Kamptz i På spåret

Kalle Lind och Isobel Hadley Kamptz. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Isobel Hadley Kamptz och Kalle Lind

Isobel Hadley Kamptz är krönikör och författare. Hon debuterade 2007 med boken Jag går bara ut en stund, en bok om att göra abort. Hon har även gett ut boken Frihet & fruktan: tankar om liberalism. Isobel Hadley Kamptz skriver bland annat för Svenska Dagbladet och Kit.

Kalle Lind titulerar sig själv som kulturarbetare och är bland annat programledare för SR:s poddradioprogram Snedtänkt, en podd om personer som snöat in på udda kultur och märkliga fenomen. Han är även krönikör i Sydsvenska Dagbladet och har gett ut böcker som I farzonen – tankar från en pappa och Proggiga barnböcker – därför blev vi som vi blev.

Isobel Hadley Kamptz och Kalle Lind deltog i På spåret 2016.

Johan Olsson och Denise Rudberg i På spåret

Johan Olsson och Denise Rudberg. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Denise Rudberg och Johan Olsson

Denise Rudberg studerade film och dramaturgi i New York innan hon 2000 debuterade som författare med boken Väninnan. 2010 bytte hon genre från ”chick lit” till att skriva deckare i överklassmiljö, en stil som hon själv kallar ”elegant crime”.

Johan Olsson är före detta längdskidåkare som tävlat på elitnivå sedan 2001. Han har vunnit två OS-guld (2010 och 2014) och två VM-guld (2013 och 2015). Han har mottagit Svenska dagbladets guldmedalj vid två tillfällen. I april 2017 meddelade Johan Olsson att hans elitkarriär var slut.

Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin i På spåret

Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin

Amie Bramme Sey är programledare i radio. Hon har varit Nobelreporter för Aftonbladet, jobbat med sociala medier på Aftonbladet morgon och var också programledare för Kulturvalet, som var Sveriges Radios kulturredaktions satsning inför riksdagsvalet 2014. Hon har även lett Metropol med Amie på Sveriges Radio. Amie Bramme Sey har också podden Raseriet tillsammans med Fanna.

Gunnar Bolin är kulturjournalist som har arbetat som programledare, kritiker och producent på Sveriges Radio. Mellan 2001 och 2003 var han SR:s korrespondent i Berlin. År 2010 till 2014 var han kulturkorrespondent för SR. Han har också bevakat OS, delvis med fokus på idrotten men också allting runt omkring. 2010 tilldelades Gunnar Bolin Lukas Bonniers Stora journalistpris ”för lustfylld kulturjournalistik och imponerande bredd”.

Kristin Lundell och Johan Hilton i På spåret

Kristin Lundell och Johan Hilton. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Kristin Lundell och Johan Hilton

Kristin Lundell är journalist med inriktning på populärkultur och musik. Hon har bland annat skrivit för Svenska Dagbladets kultur, medverkat i Studio Pop och P1:s kulturredaktion. Kristin Lundell är även krönikör för Aftonbladet. 2014 gav hon ut boken Busskungen, om den svenske entreprenören som grundade Greyhoundbussarna i USA.

Johan Hilton är journalist och författare och har tidigare varit förlagschef för bokförlaget Atlas. I dag jobbar han som kritiker och scenredaktör på DN kultur. Hans debutbok No tears for queers kom ut 2005 och belönades med priset Bästa bok av både QX och Nöjesguiden. 2015 gav han ut Monstret i garderoben, om skådespelaren Anthony Perkins som spelade huvudrollen i Hitchcock-filmen Psycho.

Kristin Lundell och Johan Hilton vann På spåret 2016.

Anne-Lie Rydé och Ronny Svensson i På spåret

Anne-Lie Rydé och Ronny Svensson. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Anne-Lie Rydé och Ronny Svensson

Anne-Lie Rydé är sångerska och artist som slog igenom på 1980-talet med Segla på ett moln. Hon har därefter haft en gedigen solokarriär. I början av 1990-talet bytte hon rock mot schlager. 1992 kom albumet Stulna kyssar. Anne-Lie Rydé har även gjort en krogshow. Hon har vid tre tillfällen (2004, 2005 och 2007) också medverkat i Melodifestivalen.

Ronny Svensson är filmjournalist och kritiker i Nyhetsmorgon på TV4. Han har tidigare synts i Ronnys rullar på Kanal 5 samt i Filmkrönikan i SVT. Ronny Svensson har även skrivit krönikor i Expressen, medverkat i Radio Vinyl och i P4. Han är dessutom fortfarande trummis i bandet Kai Martin & Stick. Han gör även podcasten Ronnys rullar.

Anne-Lie Rydé och Ronny Svensson tävlade i På spåret 2016.

Johar Bendjelloul och Josefin Johansson i På spåret

Johar Bendjelloul och Josefin Johansson. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Josefin Johansson och Johar Bendjelloul

Josefin Johansson är komiker, sångerska, artist och journalist. Hon har bland annat deltagit i tv-programmet Doobidoo och jobbar som programledare för en rad Sveriges Radio-program. Hon är också sångerska i tre band och gjorde en egen EP 2016.

Johar Bendjelloul är journalist och arbetar som programledare för P1 Morgon i Sveriges Radio. Han har tidigare varit programledare för SVT:s Gomorron Sverige och för Babel, Kulturnyheterna och Aktuellt.

Martina Haag och Peter Magnusson i På spåret

Martina Haag och Peter Magnusson. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Martina Haag och Peter Magnusson

Martina Haag är skådespelare, krönikör och författare. 2007 hade Martina Haag huvudrollen i filmen Underbar och älskad av alla, som byggde på hennes egen roman. Hon har också medverkat i SVT-produktionen Percys tårar. Martina Haag vann På spåret 2012 tillsammans med sin dåvarande man Erik Haag.

Peter Magnusson är komiker, skådespelare, programledare och manusförfattare. Han har gjort en mängd tv-program tillsammans med David Hellenius på TV4, men också skrivit manus till två långfilmer. Peter Magnusson gör sin På spåret-premiär 2017.

Sigge Eklund och Malou von Sivers i På spåret

Sigge Eklund och Malou von Sivers. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Malou von Sivers och Sigge Eklund

Malou von Sivers är journalist och programledare. Hon har arbetat på Aftonbladet och Expressen och startade tidningen Elle i Sverige 1987, lett valdebatter och gjort dokumentärer. Just nu jobbar hon på TV4 bland annat med programmet Malou efter tio.

Sigge Eklund är författare, internetentreprenör, podcastare och tv-producent. Tillsammans med Alex Schulman har han en av Sveriges största podcasts.

Malou von Sivers och Sigge Eklund tävlade i På spåret 2016.

Marianne Ahrne och Anders Johansson i På spåret

Marianne Ahrne och Anders Johansson. Foto: IBL Bildbyrå

Marianne Ahrne och Anders Johansson

Marianne Ahrne är filmregissör och författare. Hon har gjort en rad prisbelönta filmer och dokumentärer, bland annat Maskrosbarn (1989). Marianne Ahrne har också arbetat som filmkonsulent på Svenska Filminstitutet och deltog bland annat med manusarbetet till filmen Arn.

Anders Johansson är musiker, komiker och programledare. Han är också den ena halvan av komikerduon Anders och Måns. Anders Johansson har bland annat medverkat i Så funkar det, varit programledare för SVT-serien Djursjukhuset och julkalendern Skägget i brevlådan.

Ingvar Oldsberg i På spåret

Ingvar Oldsberg med pokalen för På spåret. Foto: IBL Bildbyrå

Vinnarna i På spåret 1987-2017:

1987: Gunnar Svensson, Elisabeth Ohlén och Hans I Holm

1988: Björn Hellberg, Mats Strandberg och Bengt Grive

1990: Björn Hellberg, Mats Strandberg och Joakim Nyström

1991: Björn Hellberg, Mats Strandberg och Bengt Grive

1993: Björn Hellberg, Mats Strandberg och Bengt Grive

1995: Cecilia Hagen och Tomas Tengby

1996: Tommy Engstrand och Birgit Carlstén

1997: Peter Harryson och Malin Petersson

1998: Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé

1999: Peter Harryson och Carina Lidbom

2000–2001: Agneta Bolme Börjefors och Adde Malmberg

2001: Annette Kullenberg och Jesper Aspegren

2002–2003: Carina Lidbom och Tommy Engstrand

2003–2004: Ingela Agardh och Stefan Holm

2004–2005: Ellinor Persson och Dick Harrison

2005–2006: Katarina Mazetti och Stefan Holm

2006–2007: Caroline af Ugglas och Göran Hägg

2007–2008: Anne Lundberg och Johan Wester

2008–2009: Lisa Syrén och Johan Wester

2009–2010: Johanna Koljonen och Marcus Birro

2010–2011: Hélène Benno och Peter Apelgren

2011–2012: Martina Haag och Erik Haag

2012–2013: Ellinor Persson och Dick Harrison

2013–2014: Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl

2014–2015: Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl

2015–2016: Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl

2016–2017: Johan Hilton och Kristin Lundell

2017–2018: Josefin Johansson och Johar Bendjelloul

På spåret-quiz: 10 frågor om vinnare genom tiderna

Se också: Deltagare i På spåret 2020/2021

0:54

Efter reklamen: Här är alla deltagare i "På spåret"

(0:54)

Slå på ljud