Folkkäre tv-kocken blir årets julvärd: ”Ska skicka glädje till alla ensamma”

Till vänster röda julgranskulor, till höger kocken och tv-personligheten Tareq Taylor.

Foto: Till vänster, TT, till höger, Christine Olsson/TT

Till mångas stora glädje ska Tareq Taylor hålla oss sällskap genom julafton.

Klockan 11 på onsdagen avslöjade SVT i en direktsänd presskonferens vem som ska guida oss och presentera programmen på julafton. Det är ett hedersuppdrag som bara ges till en person som uppnått någon form av folklighet.

Enligt bettingbolagen var Tareq Taylor storfavorit till att ta över stafettpinnen. Som bubblare fanns komikern och programledaren David Sundin. Sedan följde en drös andra.

Valet föll till slut på Tareq Taylor.

Se också: Tareq Taylor är årets julvärd – se intervjun här

0:53

Efter reklamen: Tareq Taylor är årets julvärd – se intervjun här

(0:53)

Slå på ljud

SVT:s programdirektör Eva Beckman berättade att årets val av julvärd kändes alldeles självklart. Det ska ju vara en person som sprider värma och ljus i stugorna, berättade hon och fortsatte:

– Årets julvärd är en person vunnit tittarnas kärlek med sin väldigt speciella blandning av värm, glädje och förmåga att beröra. Och sin kärlek till riktigt god mat.

I direktsändning sa Tareq själv att han kände en stor ära för att ha fått uppdraget. Han berättade också att han älskar julen. Exakt vad som kommer hända under julafton ville han inte säga, men det skulle bli "lite sköna historier".

– Vi ska bara leka och ha kul. Många sitter hemma och är ensamma. Då ska vi skicka lite extra glädje till dem.

Tareq sa också att det har varit svårt att hålla på hemligheten.

– Inte ens mina närmsta har vetat någonting.

Tareq Taylor blir årets julvärd.

Tareq Taylor. Foto: TT

Foto: TT

Kock och tv-personlighet

Tareq föddes i Malmö år 1969. Han utbildade sig till kock och började jobba inom yrket i ung ålder. Han har drivit flera krogar och har just nu Kockeriet i Malmö. Tareq ger också ut kokböcker och har synts flitigt i tv-rutan de senaste åren både för svenska och utländska tv-kanaler. Just är han aktuell i SVT:s Bäst i köket.

Under början av 2021 sändes Tareq Taylors matresa som Kristallen-nominerades i flera kategorier. Tareq vann själv för årets tv-personlighet och programmet fick också pris som årets livsstilsprogram.

Se också: 5 saker du inte visste om Tareq Taylor

0:27

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om Tareq Taylor

(0:27)

Slå på ljud