Taylor & Surtanten – Nytt odlingsprogram med Jenny Neikell och John Taylor

Jenny "Surtanten" Neikell och John Taylor på den bit land de använder till programmet Taylor och Surtanten.

Foto: Michael Nathhorst

Den 12 juni har trädgårdsmästaren John Taylor och fermenteringsexperten Jenny "Surtanten" Neikells nya program premiär på Youtube – men sedan blir det en prenumerationstjänst.

Från en lånad bit mark utanför Malmö så kommer duon att skapa en trädgård från grunden. Målet är att få fler att våga odla i sina egna trädgårdar eller på sina balkonger och kolonilotter.

Idén kom när båda två såg alla sina uppdrag försvinna på grund av coronapandemin under våren och vintern 2020 – och de insåg fort att ett samarbete skulle passa dem båda bra.

John Taylor i programmet Taylor & Surtanten

Foto: Manne Widung

– Vi har följt varandra på Twitter i flera år och haft lite kontakt då och då. När coronan slog till och alla våra respektive föreläsningar ställdes in, tänkte jag att det skulle vara kul att göra något webbaserat ihop med Jenny. Folk vill lära sig mer om trädgård och att odla mat på ett faktabaserat sätt, det märker jag på alla frågor jag får, säger John Taylor i ett pressutskick.

Initialt kommer programmet att finnas tillgängligt på Youtube, men med tiden kommer det övergå till det tittarfinansierade Patreon.

Via Patreon kan man välja att bli en donator per månad eller per avsnitt. På så vis blir det lite som en prenumeration, men där man i stället för att prenumerera på en hel tjänst, som exempelvis Netflix eller HBO Nordic, prenumererar man på ett specifikt program – och pengarna går direkt till kreatörerna.De tittare som väljer att prenumerera på programmet kommer också få tillgång till exklusivt extramaterial.

Jenny "Surtanten" Neikell i programmet Taylor och Surtanten

Foto: Manne Widung

– När John hörde av sig kändes det självklart att vi skulle göra något ihop. Jag är trädgårdsnörd så det är ett fantastiskt projekt att jobba med. Konceptet känns också givet eftersom trädgård och att ta tillvara det man odlar ligger i tiden, inte minst nu när folk har mer tid hemma, säger Jenny Neikell i ett pressmeddelande.

Det första avsnittet av Taylor och Surtanten publiceras på Youtube fredagen den 12 juni 2020.

16 blommor vi vill ha i trädgården och på balkongen just nu