Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Tina Nordström aktuell i Hela Sverige bakar 2018

18 nov, 2018 
Redaktionen
Vi är vana att se Tina Nordström med ett leende i tv-rutan, ofta provsmakandes en nykomponerad rätt eller ett fantastiskt bakverk. Som nu när "Mat-Tina" leder ”Hela Sverige bakar” i TV4 tillsammans med Johan Östling.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ända sedan millennieskiftet har hon varit ”Mat-Tina” med hela svenska folket. Hon har lagat mat med kändisar på ovanligt vackra platser runt om i världen, bedömt barns matlagning i ”Sveriges yngsta mästerkock” och nu leder hon, tillsammans med Johan Östling, ”Hela Sverige bakar”.

– Det känns jättekul, roligare än jag trodde. Ärligt talat hade jag svårt att ställa om hjärnan, men så fort jag klev in i detta rosa fluffiga tält var det bara en helt underbar känsla.

Tog över efter Tilde de Paula

Romantiskt och färgglatt och som en krydda på detta alla tappra hemmabagare som verkligen ger sitt allt. Den press de utsätts för tror jag inte att jag skulle palla. Flera moment per dag och att sedan efter varje dags urladdning börja om på nytt nästa dag. Jag fattar inte att de orkar.

Tina tycker inte det känns kravfyllt att leda programmet efter Tilde de Paula, hon ser det snarare som en tillgång.

– Tilde är Tilde och jag är jag. Det är otroligt att få komma in och leda ett redan så populärt program. Tilde och juryn har verkligen krattat i manegen för oss.

Annons

En stor passion

Hon och Johan trivs som fisken i vattnet tillsammans.

– Han är ju en störtskön och varm person som jag funkar jättebra ihop med. Vi kompletterar varandra så bra och han behövs verkligen i tältet. Johan är strålande på att trösta och peppa deltagarna. Hans passion är också att äta av allas bakverk, shit vad han käkar…!

Trots så många år inom tv-branschen tycker Tina alltid att hon ställs inför nya utmaningar. Och hon är fortfarande nervös inför alla nya jobb och tar inget för givet.

– Visst, jag har hållit på länge men jag har alltid fjärilar i magen. Man vill ju göra bra ifrån sig, menar Tina, som snart också spelar in en ny säsong av ”Sveriges yngsta mästerkock”.

Men hon gör ingen större skillnad på barn och vuxna när det kommer till matlagning i samband med tävlingsmoment.

– Alla är rätt lika faktiskt. Alla gråter. Men barnen är lite roligare för de har ju inte tidsbegreppet. De förstår, tack och lov, inte begreppet ”stress” än. En misslyckad bearnaisesås när det bara är några minuter kvar får en vuxen att gråta och ge upp. Ett barn ställer sig däremot och gör om.

Annons

Ny säsong av ”Sveriges yngsta mästerkock”

Nu är ju inte alla barn så intresserade av mat som mästerkocksbarnen, men Tina tycker att man gott och väl också kan engagera de mest ointresserade i köket.

– Ge dem blomkål och säg: ”Vi ska äta detta till middag, gör som du vill med den”. Låt barnen leka sig fram och ge dem lite fritt utrymme i köket. Häng inte över axeln när de skär. Det blöder mer än de ser ut, det finns plåster. Det finns även jättebra pedagogiska knivar för de väldigt ängsliga föräldrarna. I köket finns inga rätt eller fel.

– Det roliga med ungarna i mästerkocken är att de vågar laborera. De kan säga ”Jag älskar cornflakes. Jag älskar lax och jag älskar lingon”. De mixar allt och ibland blir smaken jättemärklig och inte så bra. Men ibland är det klockrent. Det är det ljuvliga med barnen, de ser inga begränsningar.

Gillar inte mackor

Tinas egna barn Albin och Elsie är bortskämda med vällagad och god mat.

– Det är lite synd om mina barn, tycker i alla fall de själva. Ibland säger de: ”Mamma, kan vi bara få mackor till kvällsmat?”. Men jag är kass på just mackor och tycker det är så vansinnigt tråkigt. Däremot kan det till exempel bli rå blomkål till en bit kött.

Annons

– Mina barn måste smaka allt och deras kompisar vet reglerna, alla får äta hos oss men då måste de smaka av allt.

Hon berättar att den äldsta gärna gör en omelett själv medan den yngre bakar för fullt.

– De drar fram pallen och ställer sig gärna intill mig i köket. Det finns alltid något för barnen som de kan hjälpa till med. Som att salta köttfärssåsen eller vad som helst, det viktiga är att låta dem känna att de är med.

Tina Nordström och Martin Holmqvist gifte sig 2011.
Tina Nordström och Martin Holmqvist gifte sig 2011.

Tina Nordströms man Martin

Tina har knappt koll på hur länge hon och maken Martin har varit ett par.

– Det är väl 22, 23, 24 år någonting.

De var klasskompisar som små och blev sedan ett par som vuxna. Kärnan i deras mångåriga relation tror hon delvis handlar om att de båda fastnade för varandra innan Tina hamnade i offentlighetens ljus.

Annons

– Många i kändisvärlden kan bli överimponerade av sig själva och just den där biten med glamour och kändisskap har varken impat på mig eller Martin. Vi lever inte heller den typen av kändisliv utan trivs bäst hemma i vårt lugna bo i Helsingborg och känner oss trygga med våra vänner och vår familj.

Heta kärlekstipset

För att få ett långt kärleksfullt förhållande har Tina ett hett tips:

– Hångla mycket, det är viktigt! Och helt ärligt, när man hittar rätt varför ska man leta efter annat då? Vi är båda borta var och en på sitt, men sedan har vi ställen som stugan i Härjedalen. Det är som en fristad där vi båda och alla som familj laddar batterierna.

– Trots att det tar tio timmar för oss att köra dit är resan till stugan något vi brukar bestämma efter dagsform. Vi packar snabbt och drar iväg lite spontant.

I stugan finns alla faciliteter så inget behöver förberedas innan familjen reser dit.

– Det är något speciellt när man vaknar upp i stugan och bara tittar ut över de vackra fjälltopparna.

Tina Nordström har lett programmet Tina i fjällen.
Tina Nordström har lett programmet Tina i fjällen.

En glad tv-kock

Tv-kockens ansikte är ett av Sveriges mest exponerade, men nästan ingen har sett det ledset. Och som hon själv säger så är hon sällan ledsen. Glad hemma och glad på jobbet. Men hon medger att även hon har mörkare dagar i sitt liv.

Annons

– Jamen, självklart. Jag har gått igenom en massa kriser, men vilka de är håller jag helst för mig själv och mina nära. Det jag går igenom är min huvudvärk, ingen annans. När jag möter en motgång pratar jag främst med min man eller med mina föräldrar.

– Annars är jag nog rätt bra på att lägga locket på. Jag ältar inte för länge utan släpper det svåra när det fått gå ett tag. Jag gräver inte i det förflutna, har jag stängt kistan öppnas den inte igen. Jag bearbetar alltså motgångar, men är ingen grubblare.

Tokig av smärta

En kris drabbade henne för tre år sedan när hon plötsligt upplevde en enorm smärta.

– Jag har en skruttig kropp, som jag ändå älskar. Vi är ett bra team, men jag har kanske varit lite dålig på att lyssna på den. Allt började med nackspärr 2015 då jag och min väninna tog bilen till Italien med våra ungar. Det sa bara ”pang”, så kom det två diskbråck. Jag hade så ont att jag blev alldeles tokig.

– ”Kock-nacke” är ju ett begrepp och jag känner alltid av min onda nacke, men är ganska bra på att acceptera läget. Det är inget jag går och hänger läpp för.

Annons

Förutom hennes onda nacke skadade hon sitt ena knä i en skidolycka för två år sedan, men nu har hon fått kontroll på sin kropp.

– Att träna är bästa medicinen, berättar Tina.

Tränar i Helsingborg

Hon har hittat ett träningsställe i Helsingborg dit hon går regelbundet numera.

– Det är ett väldigt avslappnat ställe med bara kvinnor som tränar. Många tar med sig barn och jag tar med hunden. Träning är som en del av mitt pussel nu. Jag gör det för att kroppen ska fungera, inte för att se bra ut.

– Jag har jobbat 20 år i denna bransch, som innebär massor av slit. Min kropp måste vara stark. Kockyrket är krävande för kroppen.

– Men usch, jag avskyr verkligen att prata sjukdomar. Det är inte min grej att älta om var jag har ont så här, jag pratar gärna om en god sås i stället.

Tina skrattar, men menar med allvar i rösten att vi alla har vår skit i bagaget.

– Det är det tuffa som gör att du blir bättre och utvecklas som människa.

Programledare i Hela Sverige bakar är Tina Nordström och Johan Östling. Juryn består av Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson.
Programledare i Hela Sverige bakar är Tina Nordström och Johan Östling (till höger). Juryn består av Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson.

Osminkad i tv-rutan

När det kommer till hennes eget självförtroende går det alltid lite upp och ner.

– Dagsformen kan stöka till det rätt rejält. Min självkänsla däremot anser jag vara god. Jag tycker att jag har koll på mig själv på något sätt. Jag är glad och tycker att min kropp är duktig som trots smärtan orkar hänga med i mitt tempo. Jag är egentligen inte det minsta fåfäng när det kommer till utseendet. Eller… det är klart att man tycker om att vara fin, men jag kan säga att i nio av tio program är jag helt osminkad.

Annons

Trots mycket jobb tror inte Tina att hon är i riskzonen för att bli utbränd.

– Jag lever ett stressigt liv och kan vara rätt hård och kall mot mig själv. Jag dömer ingen annan, men jag är nog rätt bra på att lyssna på mig själv inåt. Det låter kanske hårt, men jag skulle aldrig tillåta mig själv att mina nerver skulle krascha.

Text Frida Funemyr

Foto: pressbilder, Herman Dreyer, TV4, IBL

Läs också:

Jennie från Hela Sverige bakar: ”Köket är ett ständigt kaos”

Efter avhoppet: Här är Tilde de Paulas nya jobb

Baka vinnartårtan från Hela Sverige bakar!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons