Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Tina Nordström firar 20 år i tv-rutan: ”Bättre på att jobba än att vara ledig”

11 sep, 2020 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
Delad bild: Till vänster syns Tina Nordström under inspelningarna av Hela Sverige bakar 2020. Till höger syns också Tina Nordström, fotograferad 2001.
Tina Nordström firar snart 20-årsjubileum i tv-rutan. Att hon hamnade framför kameran var en ren slump – men något hon aldrig har ångrat. Och nu ser hon fram emot en ny säsong som programledare i Hela Sverige bakar.
– Det här jobbet är som att plocka russinen ur kakan, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Han ersätter Leif Mannerström i Sveriges mästerkockBrand logo
Han ersätter Leif Mannerström i Sveriges mästerkock

Att Tina Nordström hamnade i tv-branschen är en ren slump – och ändå inte. År 2000 jobbade hon i en restaurang som drevs av tv-kocken Rikard Nilsson, och hade inga planer på att själv följa i sin chefs fotspår. Men hon gillade att tävla, och deltog i både Årets kock och flera olympiader. Det var där tv-producenterna fick upp ögonen för henne – och snart var hon ”Mat-Tina” med hela svenska folket.

Tina Nordström framför en van med reklam för hennes tv-program Mat 2005.
I SVT-programmet Mat gjorde Tina Nordström sig känd som en glad och avslappnad kock som inte alltid var så noga med detaljerna.

En slump alltså – men samtidigt var Tina som gjord för att stå framför kameran.

– Jag har alltid varit en teaterapa. När jag gick i skolan och någon skulle sjunga eller dansa på en skolavslutning, var det alltid jag. På det sättet har jag alltid älskat att synas och höras, och i Mat fick jag väl blomma ut helt enkelt, säger hon.

Annons

Tina Nordströms första tv-program

Nu har det gått över tio år sedan hon gjorde sin sista inspelning av Mat, SVT-programmet där hon blev känd för sitt karakteristiska skånska ”jättegott” och sin lustfyllda inställning till matlagning. Under åren har hon hunnit med mängder av andra projekt – hon har skrivit kokböcker, designat en egen kökskollektion, rest världen runt och lagat mat och såklart fortsatt att synas som programledare i flera tv-produktioner. 2018 tog hon, tillsammans med Johan Östling, över som programledare för Hela Sverige bakar och nu i höst sänds en ny säsong i TV4.

Jag är vansinnigt fysisk av mig

I juni spelades programmet in på Taxinge slott utanför Södertälje.

– I år var det fruktansvärt kallt under inspelningarna. Det ställde till det för deltagarna, det är inte helt lätt att jäsa en deg eller röra ihop en smörkräm när det nästan är minusgrader ute. Men det är ljuvliga deltagare som bjussar på sig själva. Jag och Östling är egentligen bara där för att lyfta dem ännu lite till, säger Tina.

Annons

Tina Nordström i Hela Sverige bakar

Precis som resten av samhället, och världen, påverkades inspelningarna också av coronapandemin.

– Vi fick inte stå för nära varandra eller vara fysiska. Inte lägga en hand på en axel eller ge en kram när någon var ledsen. Jag är vansinnigt fysisk av mig, så jag fick verkligen lägga band på mig själv. Jag hade en snäcka i örat och emellanåt fick jag höra i den: "Avstånd, Nordström”.

Tina Nordström under inspelningarna av Hela Sverige bakar 2020 på Taxinge slott.
Tina Nordström älskar sitt jobb som programledare för Hela Sverige bakar.

Att vara programledare för just Hela Sverige bakar ser hon som en ren och skär lyx.

– Det här jobbet är som att plocka russinen ur kakan. Min dotter sa en gång ”har du verkligen betalt för att vara dryg”. Men jag tycker ju inte att jag är dryg, haha. Bara att få hänga med Östling, stötta deltagarna och ha kul – det är en fantastisk roll att ha. Sedan är Johan Sörberg esset i den här produktionen, det han inte vet är inte värt att veta. Jag älskar att nörda ner mig i grejer och jag blir så inspirerad av honom, och av deltagarna. Och så får jag betalt på det!

Annons

Tina Nordströms uppväxt i Helsingborg

Trots att hon leder landets främsta bakprogram, är Tina personligen inte mycket för sötsaker. Hon tror att det eventuellt kan bero på att hon som barn kunde sitta i kallskänken på föräldrarnas värdshus och ”käka praliner måndag till fredag”. Numera äter hon sällan sött, men det finns ett bakverk som hon är barnsligt förtjust i.

– Jag är en sucker för butterkaka. Oj oj oj, den är svårslagen. Jag blir låg av socker så jag äter det sällan, men kombinationen av kardemumma, vetemjöl, vaniljkräm och glasyr kan jag inte stå emot.

Tina Nordström och Johan Östling under inspelningarna av Hela Sverige bakar 2020.
Tina Nordström med parhästen och programledarkollegan Johan Östling.

Passionen för mat fick Tina med modersmjölken. Hennes föräldrar drev Ramlösa wärdshus utanför hemstaden Helsingborg, och hon mer eller mindre växte upp i restaurangköket bland matos – och praliner. Hela personalen blev som en stor familj och i den miljön formades både hennes matintresse och framtida entreprenörskap.

Annons

– Det har absolut präglat mig, mitt sätt att laga mat och min avslappnade inställning till mat. Men också det sätt jag har skapat mitt liv. Restaurangen, köket, bullret, dofterna – allt det är en trygghet för mig. Och det är skönt att ha den tryggheten med sig. Jag har väl inte klippt navelsträngen riktigt.

Tina Nordströms spritfabrik i Ödåkra

I dag har Tina i det närmaste ett eget imperium. Hon driver flera bolag och tog för något år sedan över en lokal i en gammal spritfabrik i Ödåkra utanför Helsingborg, där hon numera huserar tillsammans med sin kollega och sidekick Benny Cederberg, kocken som bland annat tagit guld i VM och OS som lagledare för svenska kocklandslaget.

I ”Spritan” har de nu 170 kvadratmeter att förfoga över, med öppen brasa, stora gasspisar (med ett ljud som enligt Tina ”är så mjukt att jag nästan kissar i brallan när jag hör det”), inspelningsstudio – och ”kuddis”.

Annons

– Där finns en massa kuddar och filtar. Jag kan bli akut trött, och då måste jag kunna gå och lägga mig en stund, det är därför jag har kuddis. Jag är en sådan som går upp i ottan, jag tränar och går ut med hunden, men sen efter lunch dör jag. Jag kan inte hjälpa det, jag bara måste vila. Under alla inspelningar vilar jag alltid middag, med lösögonfransarna på.

”Så satans roligt att jobba”

Även om hon har varit i branschen i snart 20 år tröttnar hon aldrig. Hon älskar sitt jobb, oavsett om det är att vara programledare, skapa recept till en kokbok, ta fram ett eget vin eller vara med i en säljpitch för något företag. Hon ”går igång hela tiden” och startar ständigt nya projekt. Till hösten kommer två nya kokböcker och hon har storslagna planer för sin spritfabrik.

Jag får liksom intala mig att det ska bli härligt

– Vi lever i en speciell tid nu, men det gäller att hänga med och gasa på. Det är så satans roligt att jobba, nästan för roligt. Det är nästan så att det är jobbigt att gå på semester, jag får liksom intala mig att det ska bli härligt. Jag är helt klart bättre på att jobba än på att vara ledig.

Annons

Tina Nordströms stressigaste ögonblick

Även om hon älskar sitt jobb finns det projekt hon nu kan se tillbaka på och inse hur stressande de var. Ett exempel är när hon som nybliven tvåbarnsmamma spelade in Tinas cookalong 2009. Programmet, som byggde på det engelska originalet Gordon Ramsay: Cookalong live, gick ut på att Tina tillsammans med en känd gäst skulle laga en trerättersmiddag på tid samtidigt som tv-tittarna kunde vara med och laga samma mat hemma i sina kök och interagera via webb-kamera.

Tina Nordström tillsammans med skådespelerskan Pia Johansson och tv-kocken Gordon Ramsay under inspelningen av Tinas cookalong 2009.
Tina Nordström tillsammans med skådespelerskan Pia Johansson och tv-kocken Gordon Ramsay i Tinas cookalong 2009.

– Det var väldigt stressigt. Jag hade lagat all mat på förhand och klockat alla moment minutiöst, det fanns inte utrymme för fel. Samtidigt kunde jag ha Victoria Silvstedt bredvid mig med sitt jättetuperade hår och jag skulle ha kontakt med tittarna. Och i de korta reklampauserna skulle jag amma. Ja, du hör ju – min dotter Elsie fick en ganska tuff start.

Annons

– I det allra första programmet kom dessutom Gordon Ramsay själv in, som ytterligare ett stresspåslag. Jag höll på med en efterrätt och han började säga att det var hans recept. ”Glöm det”, sa jag. Men det var ju hans recept, jag hade snott det rakt av. Men jag är jättebra på att ljuga så jag bara blånekade.

Tina Nordström fotograferad under inspelningarna av Hela Sverige bakar 2020.
Efter 20 år i rampljuset har Tina Nordström ännu inte tröttnat på sitt jobb – tvärtom.

Har även tyngre perioder

Även de stressiga perioderna säger sig Tina hantera bra. Eftersom hennes jobb ser ut som det gör, vet hon att alla projekt har en tidsram och att de förr eller senare tar slut. Det gör det lättare att vara i nuet, kavla upp ärmarna och göra det hon ska. Hennes personlighet bidrar också.

Annons

– Jag har en sorts grundgladhet i mig sedan jag var liten. Jag är rätt cool i mig själv och tänker att allt löser sig.

Allting är ju inte bara en symfoniorkester jämt

Samtidigt poängterar hon att även hon har tyngre dagar, precis som alla andra. Men hon drar också en tydlig gräns mellan vad hon delar med sig av och vad som är privat.

– Allting är ju inte bara en symfoniorkester jämt, det är klart att man går på stötar och har det jobbigt. Det är en del av livet och man lär sig av det. Jag har gått på många stötar, men det är inget jag pratar om. Det handlar om integritet, det man ser är det jag har valt att visa upp. Jag visar till exempel inte upp mina barn och min familj.

Tina Nordström träffade sin man i skolan

Tina och maken Martin Holmqvist träffades redan i grundskolan och gifte sig 2011. Tillsammans har de barnen Albin, 14, och Elsie, 11. Hemma är det Tina som lagar maten – och hon tror sig vara en bra mamma.

Annons

– Jag är inte så mycket för ordning och reda, allt löser sig. Jag har nog den inställningen att livet inte alltid är rättvist och nu råkade det bli så här, punkt. Vi har ett ”happy place” som hela familjen älskar och det är vår stuga i Härjedalen. Den är jätteviktig för oss, dit åker vi och går i långkalsonger och spelar spel.

Tina Nordström och Martin Holmqvist utanför Glumslövs kyrka efter vigseln 2011.
Tina Nordström och Martin Holmqvist gifte sig i Glumslövs kyrka år 2011.

Just nu njuter Tina av sitt andra ”happy place”, den gamla spritfabriken. Här ser hon fram emot att få skrida till verket med alla planer hon har för den gamla lokalen. När hon ser tillbaka på de senaste 20 åren ångrar hon inte valen hon har gjort för en sekund. Att jobba i ett restaurangkök igen är ingenting hon längtar efter.

Annons

– Fast ibland kan jag sakna nörderiet som finns i det jobbet, men då kan vi nörda ner oss i köket här på Spritan jag och Benny. Ibland kan jag gå in och gästspela någonstans, men det är så länge sen jag jobbade i ett restaurangkök att jag nog mest är i vägen.

Fem snabba frågor till Tina Nordström:

  • Vilka tre ingredienser har du alltid hemma?
    – Hm... Då säger jag smör, citron och grädde.

  • Vilken är din bästa egenskap – och din sämsta?
    – Min bästa är min energi tror jag. Jag drar igång saker och ser möjligheter och det positiva i det mesta. Min sämsta är att jag snabbt blir trött. Jag älskar att sova.

  • Vad är du stolt över?
    – Jag är stolt över mycket – över min familj och det livet vi har. Jag är stolt över min lokal, över mig och Benny. När man är nöjd blir man ju stolt och jag är nöjd med så mycket, tänk att jag har åstadkommit allt detta.

  • Hur är du som vän?
    – Det kan nog vara tufft att ha mig som vän, för jag försvinner in i en bubbla ibland. Jag kan vara borta i två, tre månader och då orkar jag bara hålla kontakten med min familj. Jag är väldigt privat som vän också, och det är kanske inte alltid så smart. Jag har inte så många vänner, men några få riktigt bra.

  • Hur är ditt morgonhumör?
    – Det är bra! Jag brukar gå upp och träna klockan 06.15, då är jag skittrevlig. Men det är därför jag behöver kuddis sen.
Annons