Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Tinas liv förändrades efter MS-diagnosen

23 mar, 2018 
Minna Wallén-Widung
Tina – som drabbats av MS får hjälp i Sofias änglar.
Tina var en aktiv person som tränade och sjöng i kör, när hon plötsligt började ramla omkull och få domningar i benen. Det visade sig att hon drabbats av MS. I dag sitter hon i rullstol och är beroende av andra för att få vardagen att fungera med sönerna Emil och Linus. "Det känns som om vi går igenom ett helvete nu. Jag vill bara att vi ska bli en familj igen", säger hon i veckans avsnitt av Sofias änglar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tina bor i en lägenhet i Tullinge utanför Stockholm. Varannan vecka bor sönerna Emil och Linus hos henne.

För några år sedan var Tina en energisk person som trivdes med att ha många järn i elden.

– Innan allting hände var jag en jätteaktiv person som tränade mycket och var en riktig fotbollsmorsa som skjutsade till träningar och matcher. Jag sjöng i kör och älskade att fixa middagar och bjuda in folk. Det var ett allmänt håll-i-gång, säger hon i Sofias änglar.

Tina tillsammans med barnen Emil och Linus, innan hon blev sjuk.
Tina tillsammans med barnen Emil och Linus, innan hon blev sjuk. Bild: Kanal 5

Barnen berättar att de brukade spela bandy och fotboll tillsammans med sin mamma. Men så en dag kände Tina av en förändring i kroppen, som snabbt skulle leda till en drastisk vändning i hennes liv.

Annons

Tina fick diagnosen MS

Tinas fötter och ben började domna, hon tappade ofta balansen och kunde ramla omkull.

– Till slut var jag bortdomnad från fötterna hela vägen upp till naveln.

Efter att ha sökt hjälp i flera år, fick Tina till slut diagnosen MS, multipel skleros. Beskedet gjorde Tina chockad och förtvivlad.

– MS – då skulle jag vara sjuk resten av livet. Då har jag 40 års kamp framför mig. Efter att jag fick beskedet, kraschade jag rätt hårt. Man var livrädd för att hamna i rullstol. Och det tog ett halvår, sen satt jag där, säger hon i programmet.

Tina berättar om sin sjukdom och sin vardag i "Sofias änglar".
Tina berättar om sin sjukdom och sin vardag i Sofias änglar. Bild: Kanal 5

I dag har hon fått sluta i kören hon sjöng i. Hon är väldigt ljudkänslig och blir utmattad av att vistas i bullriga miljöer, som en restaurang. Trots det, och trots att hon i dag sitter i rullstol, har hon fortsatt jobba deltid.

Annons

Beroende av sin mammas hjälp

Tina kämpar för att få vardagen att fungera, men det är svårt. Hon har dåligt samvete för sina barn.

– I stället för att vara barn får de ta ansvar för sin mamma. Det känns som om vi går igenom ett helvete nu. Jag vill bara att vi ska bli en familj igen.

Tina i Sofias änglar.
Tina i Sofias änglar. Bild: Kanal 5

Tina har blivit så dålig att hon i dag är helt beroende av sin mamma Monica, som kommer hem till henne dagligen för att hjälpa till med hemmet och barnen. Tina längtar efter att vara självständig igen, att kunna storhandla på egen hand och själv köra barnen till fotbollsträningen.

– Jag mår jättedåligt över att jag inte kan vara den mamma som jag var förut. Jag blir jätteledsen och arg och så går det ut över dem så klart. Jag vill vara en vanlig mamma, bara, säger Tina i Sofias änglar.

Annons

Får hjälp av ”Sofias änglar”

För att underlätta vardagen kommer Sofias änglar, med Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm i spetsen, till undsättning. De anpassar och fräschar upp hela lägenheten, och det blir dessutom en hel del rejäla överraskningar för Tina i programmet.

Tina och barnen får se sin lägenhet efter renoveringen för första gången.
Tina och barnen får se sin lägenhet efter renoveringen för första gången. Bild: Kanal 5

Tina hoppas och tror att förändringarna hemma ska göra henne mer självständig och mindre beroende av sin mamma.

– Nu kan vi verkligen börja vara vi tre, som en liten familj. Och så kan mormor komma och hälsa på och fika. Det känns jätteskönt.

Sofias änglar sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5.

Läs också:

Sofias änglar: Förlamade Maria drömmer om att kunna cykla med sin familj igen

Kronprinsessans fina gest – efter ”Sofias änglar”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons