Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Tunna blå linjen i SVT: Allt du vill veta om skådespelarna

26 jan, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Gizem Kling Erdogan som polisen Leah i Tunna blå linjen. Till höger syns Amanda Jansson som polisen Sara i samma serie.
I den hyllade dramasatsningen Tunna blå linjen i SVT får vi följa Malmöpolisens vardag. Här är allt du vill veta om tv-serien och om skådespelarna i den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan polisserien Tunna blå linjen hade premiär i mitten av januari har den hyllats av såväl kritiker som av publiken. I dramaserien får tittarna följa ett gäng poliser i Malmö i deras jobbvardag – som ibland är svår att kombinera med ett fungerande privatliv.

5 Saker om succéserien Tunna Blå Linjen du inte vill missaBrand logo
5 Saker om succéserien Tunna Blå Linjen du inte vill missa

Vi får följa med när poliserna letar efter en försvunnen flicka, kör ut stökiga tonårskillar från en närlivsbutik, häller ut a-lagarnas öl i parken och släcker bränder i soptunnor. Det är alltså inte den typen av polisserier vi är vana att se, där mordgåtor nystas upp eller terrorister avslöjas. Och enligt recensenterna är det just det som gör Tunna blå linjen så unik.

Annons

”Det blir riktigt obehagligt ibland men framför allt mänskligt. Det här är en serie rakt in i vår samtid som har en tonträff som är unik och når hjärtat”, skrev till exempel Sveriges radios Lisa Bergström inför premiären.

Cilla Jackert har skrivit manus till Tunna blå linjen

Tunna blå linjen är skapad av Cilla Jackert, som också är seriens huvudförfattare. Hon har tidigare skrivit manus till bland annat tv-serier som Tre kronor och Nya tider samt långfilmen Känn ingen sorg. Huvudregissör är Sanna Lenken.

Från idépitch till färdig tv-serie tog det sex år. Inspelningarna avslutades i början av 2020, precis innan coronapandemin drog in över landet och världen. Och serien har hyllats inte minst på grund av dess skådespelare. De flesta av dem är relativt okända – eller var det åtminstone när serien började spelas in.

Annons

Här är allt du vill veta om skådespelarna i Tunna blå linjen:

Amanda Jansson spelar Sara i Tunna blå linjen

Amanda Jansson som polisen Sara i Tunna blå linjen.
Amanda Jansson.

Amanda Jansson gör rollen som den nyutexaminerade polisen Sara, från Norrland, som är ny på jobbet i Malmö och sjunger i en kyrkokör på fritiden.

Amanda Jansson är född 1990 och växte upp i Uppland, men bor i dag i Gävle och jobbpendlar till Stockholm. Hon har gått skådespelarlinjen vid Fridhems folkhögskola i Svalöv och Teaterhögskolan i Luleå.

Förutom en mängd teaterroller, har Amanda Jansson också haft roller i bland annat hyllade SVT-serien Vår tid är nu och filmen Beck – Utom rimligt tvivel.

Gizem Kling Erdogan spelar Leah i Tunna blå linjen

Gizem Kling Erdogan som polisen Leah i Tunna blå linjen.
Gizem Kling Erdogan.

Gizem Kling Erdogan gör rollen som Leah, som blev polis för att göra skillnad på riktigt men som nu frustrerat tvingas se på när politiska beslut försämrar snarare än hjälper människor i utsatta områden.

Annons

Gizem Kling Erdogan är född 1987 i Göteborg, och växte upp med sina föräldrar och två bröder. Hon gick Teaterhögskolan i Malmö mellan 2012 och 2015 och ingår i dag i Göteborgs stadsteaters fasta ensemble. Långfilmsdebuten kom 2015 och hon har bland annat blivit nominerad till en Guldbagge som bästa kvinnliga biroll efter sin medverkan i filmen Dröm vidare.

Men det var i den kritikerrosade tv-serien Kalifat som Gizem Kling Erdogan slog igenom för den breda publiken på allvar. I serien spelar hon rollen som Pervin, som vill fly från terrorgruppen IS. För rollen belönades hon med priset för årets kvinnliga skådespelare under Kristallengalan 2020. Under 2020 syntes hon också i Netflixserien Kärlek och anarki.

Gizem bor i dag i Stockholm tillsammans med sin pojkvän, smyckedesignern Göran Kling.

Oscar Töringe spelar Magnus i Tunna blå linjen

Oscar Töringe som polisen Magnus i Tunna blå linjen.
Oscar Töringe.

Oscar Töringe gör rollen som den något burduse och fyrkantige polisen Magnus, som jobbar ihop med kollegan Sara som han så småningom också får känslor för.

Annons

Oscar Töringe är född 1983 och växte upp i Lund men har i vuxen ålder bott också i Malmö. I dag är han bosatt i Årsta utanför Stockholm. Han har hunnit göra ett stort antal teaterroller under karriären, bland annat på Skillinge teater som ligger på Österlen i Skåne. Vi har också sett honom på vita duken, i bland annat i hyllade Min pappa Marianne.

Oscar Töringe har även gjort roller i olika tv-serier, som Top dog, Störst av allt och Syrror.

Per Lasson spelar Jesse i Tunna blå linjen

Per Lasson som polisen Jesse i Tunna blå linjen.
Per Lasson.

Per Lasson spelar befälet Jesse, en karaktär som av SVT beskrivs som ”genomsnäll och omhändertagande trebarnspappa som inte vill inse att hans äktenskap håller på att ta slut”.

Annons

Per Lasson är född 1970 i Ystad. Han gick ut teaterhögskolan 1999 och har arbetat med teater och film sedan dess. Förutom en mängd teaterroller har han också synts i tv-rutan, nyligen som hockeypappan Mats Kroon i ungdomsserien Eagles men han har även dykt upp i bland annat Solsidan, Bron, Det som göms i snö och Sommaren med släkten.

Se också: Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong 2

Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong tvåBrand logo
Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong två

Förutom att jobba som skådespelare är Per Lasson även verksam som kursledare, manusförfattare och teaterregissör. Han är gift, har två barn och bor i Stockholm.

Anna Sise spelar Faye i Tunna blå linjen

Anna Sise som polisen Faye i Tunna blå linjen.
Anna Sise.

Anna Sise spelar polisen Faye som jobbar tätt ihop med kollegan Dani. De två delar också en stor hemlighet.

Annons

Anna Sise är född 1971 och växte upp i både Malmö och i Horda som ligger i Värnamo. Hon tog examen från Teaterhögskolan år 2000 och har sedan dess gjort en mängd teaterroller, bland annat på Uppsala stadsteater och Dramaten. I tv har vi bland annat fått se henne i serier som Skeppsholmen och Eagles.

Vid sidan av skådespeleriet är Anna Sise också sångerska. Hon har gett ut flera skivor och uppträtt på bland annat jazzklubbar och festivaler runt såväl i Sverige som internationellt. Hon har också medverkat flera av i Jerry Williams turnéer och föreställningar.

Anna Sise är kusin till Alice Bah Kuhnke.

Sandra Stojiljkovic spelar Dani i Tunna blå linjen

Sandra Stojiljkovic som polisen Dani i Tunna blå linjen.

Sandra Stojiljkovic spelar polisen Dani.

Sandra Stojiljkovic är född 1981 och uppvuxen i Malmö. Hon gick Teaterhögskolan i samma stad och tog examen 2008. Hon har sedan dess arbetat som skådespelare på framför allt Malmö stadsteater. Förutom teaterroller har hon också jobbat med radioproduktioner och medverkat i tv-serier som Bron och Top dog samt långfilmen Hotell.

Sandra Stojiljkovic är gift och bor med sin familj i Åkarp utanför Malmö.

Annons