TV-legendaren Ingvar Oldsbergs liv i bilder – en karriär i tevens tjänst

Ingvar Oldsberg var journalist och programledare.

Foto: TT

Tv-legendaren Ingvar Oldsberg har gått ur tiden. Men en av vår tids mest folkkära programledare kommer inte att glömmas. Här är hans karriär i bilder.

På torsdagen kom beskedet att Ingvar Oldsberg är död, något familjen berättade i ett meddelande.

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen i ett meddelande som undertecknas av särbon Maria Sandeblad och barnen Staffan, Karolina och Viktoria Oldsberg.

Se också: Ingvar Oldsberg har gått bort – blev 76 år
0:44

Efter reklamen: Se också: Ingvar Oldsberg har gått bort – blev 76 år

(0:44)

Slå på ljud

Ingvar Oldsberg blev 76 år gammal.

Hans liv kunde i princip följas i rutan från 1970-talet och en bra bit in på 2010-talet.

Han började som sportjournalist och blev så småningom en av Sveriges största tv-profiler. Mest känd är han som mångårig programledare för På Spåret som han skötte med parhästen Björn Hellberg från 1987 till 2009, men hans karriär i rutan sträcker sig längre bak i tiden än så.

Ingvar Oldsbergs karriär i bilder

Ingvar Oldsberg 1975.

Foto: TT

Ingvar Oldsberg år 1975 utanför Radiohuset i Stockholm. Han är 30 år gammal och har kommit en bit i karriären, men har fortfarande det främsta framför sig.

Muhammed Ali gör en presskonferens och Ingvar Oldsberg sitter längst fram.

Kamerareportage/TT

Här ovan intervjuar Ingvar Oldsberg boxaren Muhammed Ali år 1979.

Tidigare under årtiondet hade de också pratat med varandra, ett möte som Ingvar återgav för Svenska Dagbladet år 2009:

Det var tidigt 70-tal och jag sa att jag inte hade någon bra fråga att ställa men att jag läst att han har väldigt många bra svar. ”That was a very good question, man”, sa han. Jag kontrar med att ”jag fortfarande väntar på svaret”. Då kommer invektiven och han utbrister ”du är flintskallig, hjärnan håller på att växa ut”. Jag säger till honom med darrande mikrofon: ”Det är ingen risk i ditt fall”. Då går han.

Kamerareportage/TT

Här syns Ingvar Oldsberg med Leif "Loket"Olsson inför tv-serien Avenyn upp och ner år 1985.

Foto: Jan-Erik Jonasson / TT

Två legendarer: Ingvar Oldsberg och Lennart Hyland. En bild från något år på 1980-talet.

Roger Lundsten/Kamerapress/TT

Ingvar Oldsberg vid sin skrivmaskin år 1983.

Ingvar Oldsberg.

Foto: Anders Wejrot/TT

Oss skojare emellan var ett program som Ingvar Oldsberg ledde mellan 1982 och 1986. Det hade höga tittarsiffror men kritiserades också för att ägna sig åt lyteskomik.

Ingvar Oldsberg och Ingemar Stenmark.

Kamerareportage/TT

Oldsberg intervjuar Ingemar Stenmark på 1980-talet.

Oldsberg och vännen Frederik Belfrage.

Foto: Roger Lundsten/Kamerapress/TT

Vännen och kollegan Fredrik Belfrage har beskrivit Oldsberg som ”en gränsryttare” som gärna ligger just på gränsen.

– När han skojar så skojar han ordentligt. När han kör bil ligger han på gränsen. När han äter så äter han fort. När han dricker blir det gränsfall. Nästan lite glupsk på allt. Han är inget flockdjur utan går sina egna vägar, sade Belfrage till Svenska Dagbladet år 2009.

Roger Tillberg/TT

Ingvar Oldsberg var sportjournalist i början av 1990-talet. Här sittandes på sin porsche.

Foto: Oldsberg med Stefan Thylén.

Kamerareportage/TT

Under några år i mitten av 1990-talet var Ingvar Oldsberg programledare för Tipsextra. När hans favoritlag West Ham förlorade, brukade Oldsberg säga resultatet med överspelad nedstämd röst. Här syns han med Stefan Thylén.

Foto: Leif Jacobsson/GT/TT

Tennis-oraklet Björn Hellberg var länge Ingvar Oldsbergs parhäst i På Spåret. Oldsberg skrev egna ledtrådar till de olika destinationerna som de tävlande skulle försöka klura ut.

Ingvar Oldsberg.

Foto: Roger Vikström/TT

År 2006 utsågs Ingvar Oldsberg till julvärd i SVT.

Filip & Fredrik var stora fans av Ingvar Oldsberg.

Foto: Roger Schederin/XP/TT

År 2008 var han med i programmet Vem kan slå Filip & Fredrik? Filip Hammar träffade Ingvar Oldsberg när han var med i På spåret tillsammans med Fredrik Wikingsson år 2006. Några år senare sa Filip Hammar så här till Svenska dagbladet om Oldsberg:

– Vi hade en faiblesse för honom och har alltid gillat det romantiska och mystiska kring Hylandgenerationen. Han är också en av de få programledarna i Sverige som är av internationellt snitt och har en odramatisk inställning till sitt yrke.

Leif Loket Olsson och Ingvar Oldsberg.

Lennart Rehnman/GT/TT

Här ovan ser vi Ingvar Oldsberg som har Leif Loket Olsson som gäst i Bingolotto. Oldsberg ledde programmet mellan 2014 och 2017. Han fick sparken i december 2017 under tumultartade former efter anklagelser om mobbning – något han tillbakavisade.

– Det är för många som är ryggradslösa och som borde komma fram med namn i stället, sa Ingvar Oldsberg till Expressen.

Samtidigt blev det hela en dyr affär för Folkspel. Ingvar Oldsberg fick behålla sin höga lön under hela kontraktstiden – fram till juni 2019.

Enligt Expressen handlade det om höga summor. För fem år sedan var Ingvar Oldsberg en av landets bäst betalda programledare med en intäkt på runt 200 000 kronor per program.

Själv ansåg Oldsberg att han aldrig fick någon förklaring till avskedet.

– Inte annat än att jag hade varit för chefsaktig i mitt sätt att leda programmen. För dominant. Men ska man leda ett program så ska man göra det efter egna förutsättningar, sade han till Expressen.

Ingvar Oldsberg med yngsta dottern Viktoria.

Foto: Robin Aron/GT/TT

Ingvar fick totalt tre barn med två olika kvinnor. Men han hade långt fler kvinnor än så.

Första äktenskapet var med Laila Oldsberg. År 1968 fick de sonen Staffan och 1975 kom dottern Karolina. Laila och Ingvar skilde sig 1980.

År1982 gifte sig Ingvar sig med Monica Åslund men de gick skilda vägar tre år senare.

Samma år träffade Ingvar Oldsberg Gunilla Knutsson. De fick dottern Victoria som föddes 1989 (det är hon som syns på bilden med Ingvar med här ovan). Ingvar och Gunilla separerade 1998.

År 2000 träffade Ingvar Pauline Wood. De var tillsammans till 2004 och jobbade länge ihop även efter uppbrottet. Sedan blev han tillsammans med Anette Krus innan han träffade Maria Sandeblad år 2008 som han var särbo med till slutet, den 10 februari 2022.

År 2007 pratade han i Sommar i P1. Han tog bland annat upp alla kvinnor som han har älskat i sitt liv. Han spelade Julio Iglesias låt To all the girls I loved before som han dedikerade just till sina kärlekar.

- Livet handlar om både skiljelinjer och föreningar, sa han i sitt program.

Maria Sandeblad och Ingvar Oldsberg.

Foto: Anders Deros/Aftonbladet/TT

Här syns Maria Sandeblad tillsammans med Ingvar. De lagar Ingvars favoriträtt: BIff Greta. Året är 2014.