Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Tv-serier att se fram emot 2022 – vi listar 11 favoriter

13 jan, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, Malin Olsson, programledare för "Vem bor här?", till höger, bild från nya Sagan om ringen-serien som har premiär 2 september 2022.
Inredningsprogram, fantasy-serier och relationskomik. Det är vad som dominerar tablåerna under 2022. Här får du en överblick av vad som kommer i rutan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi har hört oss för med de stora streamingtjänsterna – och SVT såklart – för att få en överblick om vilka tv-serier som har premiär under 2022.

En sak är klar. Vi kommer både få kära återseenden och stifta bekantskap med nya förmågor. Sammantaget ser det ut att bli en härlig blandning.

Flera serier hade inte fått något exakt premiärdatum när denna artikel gick i tryck, men de får vara med eftersom de är utlovade någon gång under 2022.

Udda veckor

Christine Meltzer spelar Frida i Udda veckor på Discovery plus.

Första säsongen av Udda veckor hade premiär i april 2021. Handlingen kretsade kring Fridas (Christine Meltzer) varannan veckas-liv med barnen från äktenskapet med Jonas (Linus Wahlgren). Bara något avsnitt efter premiären meddelade Discovery plus att det skulle bli en fortsättning av relationsdramat. Ny strulig vardag med stor igenkänningsfaktor utlovas. Och givetvis komik.

Annons

Premiär: 11 mars på Discovery plus.

Hemma hos inredningsarkitekten

Hemma hos inredningsarkitekten
En bild från programmet med inredningsarkitekten Martin Brudnizki. Övriga som är med i serien är Lucas Morten, Jonas Bohlin, Carouschka Streijffert, Shideh Shaygan och Beata Heumann.

I två säsonger har SVT sänt Hemma hos arkitekten där vi fått följa med in i arkitekters bostäder. Där har de berättat om skaparprocessen och förklarat vad som gör ett hus till ett hem.

Nu har turen kommit till sex inredningsarkitekter att göra samma sak. I sina egna hem pratar de om sina visioner och ger tips om möblering, färgsättning, material och detaljerna som sätter pricken över i:et.

Annons

Premiär: 23 mars på SVT1 och SVT Play.

Vem bor här?

Malin Olsson är programledare för Vem bor här?" som börjar i april 2022.

I mitten av april är det dags för säsong 8 av det populära livsstilsprogrammet Vem bor här? I varje program ska främlingar gissa vem i gänget som bor i olika hem. Med en blandning av magkänsla och lite fördomar kan deltagarna hamna rätt – eller tokfel. Malin Olsson är programledaren för de åtta programmen.

Premiär: Måndagen 18 april, klockan 20 på SVT1 och SVT Play.

Annons

Lust

Sofia Helin och Julia Dufvenius medverkar båda i Lust som har premiär under första halvan av 2022.

Detta är en komediserie om ett gäng 40-plus-kvinnor – alla barndomsvänner – som kämpar för att hålla lusten vid liv i en värld som gör sitt bästa för att förstöra den. Var tog egentligen den svenska synden vägen? Försvann den i en trist vardag med tvätt, barn och jakt på karriär? I huvudrollerna ser vi Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga. Skamlöst rolig och smärtsamt ärligt, skriver HBO Max om Lust som är streamingtjänstens första svenska original-serie.

Annons

Premiär: På HBO Max i början av 2022.

House of the dragon

Emma D’Arcy spelar prinsessa Rhaenyra Targaryen" och Matt Smith spelar prins Daemon Targaryen.

År 2019 sändes sista avsnittet av Game of Thrones efter att ha trollbundit hela världens tv-publik i åtta säsonger. Nu kommer en så kallad "prequel", det vill säga en berättelse om vad som inträffade innan det vi redan vet. Handlingen då? Vi vet inte mycket, men det blir kaos, sex, strider och – ja – massor med drakar.

Premiär: Någon gång under 2022 på Hbo Max.

Annons

Vi i villa

I serien "Vi i villa" får huvudpersonen Anders nog av medelklasstillvaron.

En dramakomedi om en man som fått nog.

Anders, 43, hatar ändlösa parmiddagar med tjat om renoveringar, tv-serier, trallar i pretentiösa träslag och resplaner inför sportlov och sommarlov. Sakta men säkert håller han på att få ett sammanbrott. För att lätta på trycket börjar Anders att trakassera sina grannar.

Som ni förstår är det upplagt för en god portion underhållning. Serien har regisserats av Henrik Schyffert och medverkande skådespelare är Mattias Nordkvist, Sanna Sundqvist, Johan Widerberg och Helena Af Sandeberg.

Annons

Premiär: Våren 2022 på Discovery plus och Kanal 5.

Husköp i blindo

Ett av husen som dyker upp i "Husköp i blindo" på Viaplay under 2022.

Detta är en av årets mest spektakulära idéer inom realityserie-världen. De modiga deltagarna i Husköp i blindo lägger sina husdrömmar i experters händer. Konceptet är enkelt. Deltagarna, som kört fast med letandet efter drömhuset, skriver över en fullmakt på en mäklare, en byggare och en inredningsarkitekt som sedan ska köpa, bygga och renovera ett objekt. Då börjar resan som förhoppningsvis slutar med tårar för husköparna, helst den förlösande varianten.

Annons

Premiär: Någon gång under 2022 på Viaplay.

Tunna blå linjen - säsong 2

Tunna blå linjen blev en av årets stora succéer under 2021. Under hösten 2022 kommer en andra säsong.

Både kritiker och folket i stugorna var rörande överens om att det var olidligt spännande och fantastiskt välgjort när vi fick följa ett gäng Malmöpoliser både på jobbet och privat. En andra säsong spelas in just nu. Bekanta ansikten som Sara och Magnus dyker upp igen, men även nya förmågor gör entré.

Premiär: På SVT under hösten 2022

Annons

Nattryttarna

Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn har båda framträdande roller i "Nattryttarna".

En dramaserie som bygger på en berättelse om övergrepp som förekom på en ridskola i Sverige på 1990-talet. Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn gör huvudrollerna. Serien har skapats i nära samarbete med Sophie Jahn, dotter till den man som anklagades och senare dömdes för sexualbrott.

Premiär: TV4 och C More, hösten 2022

Händelser vid vatten

Rolf Lassgård gör en av huvudrollerna i ”Händelser vid vatten” som har premiär någon gång under 2022.

En dramaserie baserad på Kerstin Ekmans deckare med samma namn. Handlingen utspelar sig i början av 1970-talet då ett synnerligen brutalt dubbelmord inträffade i närheten av den lilla byn Svartvattnet. Rolf Lassgård spelar en av huvudrollerna.

Annons

Premiär: På SVT under hösten/vintern 2022

Lord of the rings

Serien om Sagan om ringen baserar sig på Tolkiens böcker om Midgård.

Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Först kom de tre Sagan om ringen-filmerna i början av 2000-talet. Cirka tio år senare kom en uppföljning med tre filmer om Bilbo, men dessa utspelar sig innan de första filmerna. Bilbo var alltså en så kallad "prequel".

Och nu kommer Sagan om ringen som tv-serie med premiär i september. Precis som filmerna om Bilbo utspelar sig tv-serien långt tidigare än det vi redan känner till. Rörigt? Ja, men framför allt kostsamt. Produktionen kommer att bli världens dyraste tv-serie hittills. Bara inspelningen av första säsongen ser ut att landa på 465 miljoner dollar. I nuläget planeras för fem säsonger på Amazon Prime video.

Annons

Premiär: Den 2 september 2022 släpps första avsnittet på Amazon Prime video.

Se också: 10 svenska tv-serier som du följde om du var ung på 90-talet

10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
Annons