Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

TV4 sänder minnesstunden för Lill-Babs

23 maj, 2018 
Minna Wallén-Widung
På söndag arrangeras en minnesstund för Barbro "Lill-Babs" Svensson som gick bort i sviterna av cancer i början av april. Nu ändrar TV4 i sin tablå och flyttar Bingolotto till förmån för minnesstunden. "Mamma älskade sin publik och därför vill vi ge dom en chans att vara med", skriver dottern Kristin Kaspersen i ett mejl till Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Minnesstunden för Barbro ”Lill-Babs” Svensson hålls i Storkyrkan i Stockholm på mors dag, söndagen den 27 maj. Ungefär 1 100 personer ryms i kyrkan. De som inte får plats kan i stället följa minnesstunden via TV4, som nu har beslutat sig för att ändra i tv-tablån och göra plats för minnesstunden.

– Efter samtal med Barbros döttrar så har vi förstått att om det blev fullt i en kyrka eller konsertsal så brukade Barbro säga att det är bara att öppna dörrarna så att alla kan höra. Att vi får möjlighet att sända den här musikaliska minnesgudstjänsten känns väldigt fint och helt i Barbros anda, säger Johanna Thulin Bratten, exekutiv producent på TV4, till Expressen.

Barbro "Lill-Babs" Svenssons minnesstund sänds i TV4.
Barbro ”Lill-Babs” Svenssons minnesstund sänds i TV4. Foto: IBL

Lill-Babs minnesstund 27 maj

Under minnesceremonin kommer en rad artistkollegor till Lill-Babs att uppträda och läsa texter. Det är hennes döttrars önskemål att allmänheten ska få en chans att ta farväl av den folkkära artisten.

Annons

”Mamma älskade att dela med sig av sitt liv till sin publik. Att publiken ska få chans att vara med i ett sista farväl ser vi som en viktig del. Mamma älskade sin publik och därför vill vi ge dom en chans att vara med”, skriver dottern Kristin Kaspersen i ett mejl till tidningen.

Barbro "Lill-Babs" Svensson tillsammans med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen.
Lill-Babs tillsammans med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. Foto: IBL Bildbyrå

Sändningen från Storkyrkan börjar 18.30.

Det innebär att söndagens Bingolotto, som vanligtvis sänds i TV4 den tiden, får maka på sig. Bingolotto sänds inledningsvis i stället i systerkanalen Sjuan den här veckan. Efter att  sändningen av minnesstunden är avslutad 19.30, är det den ordinarie tablån som gäller och Bingolotto sänds i TV4 den sista halvtimmen.

Annons

”Vill vara med i flera år till”

Barbro ”Lill-Babs” Svensson dog den 3 april i år. Strax före sin 80-årsdag i mars lades hon in på sjukhus för hjärtsvikt. Samtidigt upptäckte läkarna då en elakartad cancertumör.

I en dokumentär som sändes i SVT i mitten av maj, berättade Lill-Babs om sin längtan efter att få uppleva mer tid tillsammans med sina barn och barnbarn. Hon sa då att det var den enda anledningen till att hon funderade på att sluta turnera.

– Jag vill vara med i flera år till. Men ibland drömmer man om nätterna att jag inte får vara med. Och då blir jag galen, säger hon i dokumentären.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson föddes den 9 mars 1938 i Järvsö. Hon har under flera årtionden varit en av våra mest folkkära artister. Hon har tävlat i Melodifestivalen flera gånger och har levererat odödliga hitlåtar som Leva livet, Är du kär i mig ännu Klas-Göran? och En tuff brud i lyxförpackning.

Dagen efter minnesstunden, måndagen den 28 maj, begravs Lill-Babs hemma i Järvsö. 350 platser har reserverats för de närmast sörjande inne i Järvsö kyrka.

Läs också:

Lill-Babs sista vilja och hälsningen till barnen

Lill-Babs död: Så minns vi hela hennes karriär

Lill-Babs vilja för livsverket: ”Den betydde väldigt mycket”

Lill-Babs minnesgudstjänst sänds kl 18.30 den 27 maj på TV4.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons