Ulla Löfven om makens kritiserade shoppingtur: ”Föregå med gott exempel”

Till vänster syns Ulla Löfven när hon sitter i soffan hos talkshowen Carina Bergfeldt. Till höger syns Ulla och Stefan Löfven tillsammans i samma program.

Foto: SVT och Pillan Thelaus

Statsminister Stefan Löfven fick hård kritik efter att bilder på honom inne i ett köpcenter publicerades i flera medier i slutet av förra året. Nu ger hans hustru Ulla Löfven sin syn på den uppmärksammade händelsen.
– Du var ju och hämtade ut din klocka och följde de regler som gäller, att hålla avstånd och så vidare, säger hon i en gemensam intervju med sin man i nya talkshowen Carina Bergfeldt.

I slutet av december publicerade tidningen Expressen bilder på statsminister Stefan Löfven och hans livvakter inne på köpcentret Gallerian i centrala Stockholm. Publiceringen fick stor uppmärksamhet och statsministern kritiserades för att inte följa regeringens egna råd och restriktioner till följd av coronapandemin. Framför allt eftersom han själv uppmanat svenska folket att ställa in alla icke-nödvändiga aktiviteter.

Se också: Politiker och myndighetspersoner som bryter mot sina egna coronaregler

Statsministerns stab meddelade i samband med publiceringen att Stefan Löfven haft flera ärenden på stan under december månad. Han ska, enligt Expressen, ha ”lagat sin klocka, sökt efter reservdelar till sin rakapparat, handlat mat, besökt Systembolaget och inhandlat en julklapp till sin fru". Händelsen fick stor uppmärksamhet – och mottog kritik från många som ansåg att statsministern inte lever som han lär.

Ulla och Stefan Löfven gästar Carina Bergfeldt

I Carina Bergfeldts nya talkshow, som bär hennes namn och har premiär fredagen den 15 januari, är statsministern och hans fru Ulla Löfven de allra första gästerna. I programmet undrar Carina Bergfeldt om den uppmärksammade händelsen. Ulla Löfven berättar om vad som egentligen hände den där decemberdagen.

Jeanette fick kontakt med mördade dottern Ebba

– Vi gick ut tidigt en lördag morgon när de precis hade öppnat, och så gick vi längs Regeringsgatan och så in mitt på Gallerian. Och jag stod utanför och väntade. Jag såg ju att det var inget folk där inne, men jag sa ändå att jag kunde vänta ute.

Ulla och Stefan Löfven sitter i SVT:s soffa och blir intervjuade av Carina Bergfeldt.

I Carina Bergfeldts nya program avslöjar Stefan Löfven bland annat vad han gav hustrun Ulla i julklapp – en aktivitetsklocka.

Foto: Pillan Thelaus/TT

Ulla Löfven säger att hennes man följde Folkhälsomyndighetens restriktioner – men har samtidigt förståelse för att han har ögonen på sig.

– Jag tycker att det här rabaldret som blev för att... Du var ju och hämtade ut din klocka och följde de regler som gäller, att hålla avstånd och så vidare. Och sen är det precis som om du har gjort något förbjudet. Sedan inser jag att det gäller att föregå med gott exempel, säger hon vänd mot sin make i programmet.

Stefan Löfven om shoppingrundan i Gallerian

Stefan Löfven själv verkar förstå att folk reagerade på bilderna som publicerades i samband med rapporteringen om hans shoppingtur i Gallerian. Men han tycker samtidigt att bilden som gavs inte var helt sanningsenlig.

Carina Bergfeldt intervjuar Stefan och Ulla Löfven i nya talkshowen i SVT.

Carina Bergfeldt intervjuar Stefan och Ulla Löfven i nya talkshowen.

Foto: Pilla Thelaus/SVT

– Jag tycker att det resonemanget är fullt legitimt. Men när det visas bilder och ska rapporteras om att jag har varit inne i Gallerian, vad är det för bilder då? Jo, då är det bilder på en ganska fullsatt galleria. Och det är klart att när människor ser det så kan de undra "men hur kunde han gå in där"? Men det var inte där jag var, utan jag var inne i en galleria där det var nästan tomt på människor. Och i den butiken jag gick in i fanns det gott om utrymme och lite människor, säger han till Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldts talkshow – då är premiären

Och när Carina Bergfeldt undrar vad han köpte till Ulla i julklapp under en av de där shoppingturerna, avslöjar han det också – en aktivitetsklocka. Förutom paret Löfven, gästas Carina Bergfeldt i premiäravsnittet också av artisten Benjamin Ingrosso, skidåkaren Henrik Harlaut samt Sophie Jahn, vars pappa drev en hästgård och dömdes senare för att ha utsatt eleverna på ridskolan för sexuella övergrepp.

Talkshowen Carina Bergfeldt sänds på fredagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play. Premiäravsnittet sänds den 15 januari 2021.

Mer nöjesinnehåll hos allas.se:

Carina Bergfeldt om nya talkshowen: ”Känns surrealistiskt”

Carina Bergfeldt: ”Väldigt svag för prins Daniel”