Uppdraget i Vem bor här? Lista ut vem som bor var

Malin Olsson är programledare för Vem bor här?

Foto: SVT

Vem bor här? har sänts i fem säsonger och Malin Olsson står stadigt vid rodret för den här SVT-skutan. För deltagarna i Vem bor här? gäller det att svara på den stora frågan: Vems hem är det egentligen de besöker?

Vem bor här? – gissa vem som hör till vilket hem

SVT:s succéserie Vem bor här? sände under våren 2019 åtta nya avsnitt där fem främlingar fick besöka varandras hem. Programidén bakom Vem bor här? går ut på att de medverkande ska gissa vem av deltagarna som bor i vilket hus.

Den som lyckas para ihop flest hem med rätt person och alltså svarar på frågan Vem bor här? bäst vinner. Prissumman ligger på 10000 kronor och skulle det vara så att flera av deltagarna får samma poäng så delar de på potten. Under 2019 blev det ett uppehåll mitt i säsongen. Anledningen till avbrottet mellan programmet som sändes måndagen den 6 maj och måndagen den 27 maj var världsmästerskapet i ishockey.

Lampor som hänger från taket i ett av Vem bor här?-hemmen.

I Vem bor här? besöker deltagarna hem som ofta har en speciell eller extravagant inredningsstil. Foto: Janne Danielsson, SVT

Så blir du deltagare i Vem bor här?

Deltagarna i Vem bor här? kan ge sig in i programmet med olika taktiker men de har alla samma förutsättningar för att lista ut vem som bor var. I början av programmet presenteras deltagarna med namn och arbetsbeskrivning. Till exempel kan deltagarna få reda på att en av dem heter Christian och är revisor, att Anna är advokat eller att Angelica är affärsutvecklare. Baserat på detta och hur personerna beter sig i de olika hemmen ska Vem bor här?-deltagarna helt enkelt utröna vem som bor var.

De som deltar i Vem bor här? har i de flesta fallen ansökt om att få vara med genom ansökningsvideos – snuttar av dessa videos visas ofta i programmet precis innan eftertexterna.

Då sändes säsongen 2019

Vem bor här?-säsongen som sändes under våren 2019 hade premiär 25 mars och det säsongsavslutande avsnittet sändes 27 maj. Under säsongens gång får vi svar på frågor som bland annat ”Hur bor en bloggare?”, ”Vem har marmor på väggarna?” och ”Var bor advokaten?”. Vem bor här? börjar 20.00 och släpps på SVT play redan 02.00 för den som är morgonpigg, alternativt en nattuggla.

Vem bor här? kan streamas på SVT play

Vill du titta på Vem bor här? på SVT play så släpps avsnitten under natten mot sändningsdagen. Klockan 02.00 på natten till måndag släpptes alla avsnitt under säsongen som sändes under våren 2019. Avsnitten är vanligtvis tillgängliga på SVT:s streamingsida SVT play i en månads tid. På SVT play kan du även se Vem bor här? teckenspråkstolkat. Programmet sänds även i repris på bland annat SVT24.

I ett av Vem bor här?-hemmen fanns det gott om djur och insekter.

I Vem bor här?-hemmen kan man hitta både en och två något udda inredningsdetaljer. Foto: Janne Danielsson, SVT

Programmet gör succé i SVT1

Vem bor här? sänds i SVT1 och produceras av innehållsjätten Fremantle som ligger bakom flera internationella talangprogram men även tävlingsprogram som sänts i USA i evigheter, till exempel det klassiska The price is right. Under säsongen 2019 sattes nytt tittarrekord enligt Leonor Juhl Kristiansson, en av deltagarna i Vem bor här?-avsnittet.

Vem bor här? sänds på måndagar

Malin Olsson programleder SVT:s Vem bor här? som sänds på måndagar. De yngre tittarna (och deras föräldrar?) känner kanske igen programledaren från Barnkanalens Sommarlov som hon varit med i sedan 2010.

Malin Olsson står i ett av Vem bor här?-köken.

Malin Olsson har varit programledare för Vem bor här? sedan programmets premiär i SVT1. Foto: Janne Danielsson, SVT

Foto: Janne Danielsson, SVT

Malin Olsson programleder

Malin Olssons roll i Vem bor här? består till stor del av att för tittarna berätta vad som pågår i avsnitten och att presentera deltagarna för varandra. Malin Olsson har programlett Vem bor här? från starten och tar under programmets gång ofta en fika med deltagarna för att höra hur de tänker kring varandra och vem som bor var innan det i slutet av programmet avslöjas vilket hem som tillhör vilken deltagare. Malin Olsson, vars fullständiga namn är Malin Isabel Sofie Dos Santos Cardoso Olsson, föddes 1982 i Skattungbyn i Dalarna och är nu bosatt i Malmö tillsammans med Simon Peyron och dottern Blanca.

Sandra och Emil blev kära i Vem bor här?

Vissa deltagare och hem gör mer av ett intryck än andra. I ett avsnitt under säsongen 2019 låtsasfriade Vem bor här?-deltagaren Emil Ibjer till Sandra Tauberman då han blev störtförtjust i hennes hem. När programmet väl hade sänts uppdagades det att förälskelsen var ömsesidig. De avslöjade att de var ett par och att de växelvis bodde i bådas hem.

– Det har inte varit lätt att vara tvungen att smyga i ett halvår och försöka svara på frågor om hur vi möttes. Det är så befriande att äntligen få berätta att jag är så lycklig och stolt över dig att jag är lipfärdig, säger Sandra och stryker sin brandman, eller affärsinnehavare, ömt över armen.

Vem bor här?-tävla i appen Duo

I SVT:s app-satsning SVT Duo kan du vara med och tävla när det kommer till att svara på den eviga frågan i programmet: Vem bor här? Där har du små bilder på deltagarna och en fasadbild på deras hem. Ditt mål är att dra rätt person till rätt hem innan svaret avslöjas i tv.