Zeina Mourtada gör succé med mammas mat

Föräldraledighetens rastlöshet blev starten på tv-kocken Zeina Mourtadas nya karriär. Hon skapade en Facebook-sida, en prisad blogg och ett Instagramkonto som fått över hundratusen följare! Nu kommer första kokboken.

Zeina samlar mammas goda mat i ny kokbok

De fina bilderna i boken får det att vattnas i munnen – men kräver inte recepten mycket tålamod?

– Jo, men de är ändå inte komplicerade, även om det är många moment ibland. Och jag brukar säga att det är mödan värt att ta sig tiden – för det blir så gott! Dessutom kan man laga mycket när man väl lagar, och frysa in.

Var kommer ditt matintresse ifrån?

– Jag växte upp i en familj med inställningen att bra mat är viktig! Livet var inte alltid lätt för mina föräldrar. De flydde från krigets Libanon till Sierra Leone, och sedan till Sverige. Men de såg alltid till att skapa glädje kring maten och middagen. Varje dag.

– Jag har varit delaktig i matlagningen från att jag var liten. Men när jag flyttade hemifrån tog mitt intresse fart. Jag ville kunna äta mammas goda mat och tvingades lära mig göra den själv.

Har det saknats en sådan här bok?

– Ja, Mellanösternmat är så mycket mer än tabbouleh och falafel. Jag vill lyfta fram andra rätter, få folk att våga testa nya smaker och kryddor och visa att alla kan laga den här maten.

– Många har också saknat dessa recept på svenska. Jag har suttit i telefon med min mamma och nedtecknat hennes recept. De kokböcker som funnits med Mellanösternmat har varit antingen försvenskade eller med en modern twist. Mina recept är autentiska. Folk säger: Det smakar som min mammas mat.

Du uppdaterar flitigt för alla följare på bloggen, Instagram och Facebook och lär också unga på Fryshuset att laga mat. Erkänn – nog blir det många turer till falafelkiosken för dig, maken och dina tre barn?

– Jag älskar faktiskt att äta ute och på restaurang, men det är tyvärr ingen njutning med småbarn utan mest svettigt och jobbigt. Så vid tidsnöd lagar jag hellre något lätt hemma.

– Ingen hinner laga bra mat alltid. Det blir absolut snabbmakaroner med ketchup ibland. Men det är ju inte så fint att lägga upp på instagram…

Fakta om Zeina och Zeinas kitchen

Zeina Mourtadas kokbok Zeinas kitchen (Bonnier Fakta) innehåller över 80 recept på grytor, röror, meze och desserter. Zeina, som egentligen hade tänkt studera och bli socionom, är idag en prisad matbloggare. Hon syns även i SVT:s matprogram ”Timjan, tupp & tårta”, på torsdagar.

Recept från Zeinas kitchen – Salatet batenjan (irakisk auberginesallad)

6–8 portioner

2 auberginer

2 tomater

1 röd och 1 grön paprika

1 gurka

1 rödlök

4–5 msk finhackad persilja

salt

saften från 1 citron el 2 msk vitvinsvinäger

3–4 msk olivolja

3–4 msk granatäppelsirap (el balsamicosirap)

1 msk sumak (syrlig krydda av små rödlila bär)

rapsolja till fritering

Gör så här:

1. Skär auberginerna i bitar. Hetta upp olja till 180° i en kastrull och fritera bitarna i cirka 4 min, eller tills de fått en fin, gyllene färg. Ta upp med hålslev och låt auberginebitarna rinna av på hushållspapper.

2. Skär resten av grönsakerna och löken i bitar. Lägg allt, förutom auberginen, i en skål. Tillsätt persilja, salt och citronsaft. Blanda och lägg sedan upp på ett fat.

3. Fördela auberginebitarna över salladen.

4. Ringla över olja och granatäppelsirap. Strö på sumak och lite salt. Servera genast!

FOTO: ULRIKA EKBLOM

”Timjan, tupp och tårta” sänds på Svt kl 20.00 på torsdagar.