Annons
Annons


Varningen: Sätt ALDRIG ett barn i bilen så här!

En tjock vinterjacka på barnet och sedan bilbältet utanpå. Rena livsfaran vid en krock, visar nya tester. Läs om hur du undviker det vanligaste misstaget i trafiken på vintern!


Barn i bil.

Rädda ett barns liv – undvik det vanligaste misstaget i trafiken.

När vi sätter ett barn i bilen på vintern placerar vi det ofta med vinterkläderna på i en bilstol och spänner sedan fast säkerhetsbältet – och tror att barnet sitter tryggt.

Annons

Men ett säkerhetsbälte utanpå en tjock vinterjacka innebär en stor fara för barnet vid en kollision. Även om bältet sitter åtspänt runt jackan, skyddar det inte alls den lilla kroppen, visar nya krocktester.

Slungas ur jackan

Vid en eventuell olycka sitter bilbältet i själva verket så löst att barnet slungas ur sin vinterjacka och flyger ur bilstolen. De nya krocktesterna visar att detta händer redan vid en kollision i 50 kilometer i timmen, rapporterar NBC News.

Därför bör barnets vinterjacka alltid tas av innan säkerhetsbältet spänns fast. För att barnet inte ska frysa kan man sedan lägga vinterjackan över barnet och låta barnet trä armarna i jackärmarna, eller använda en filt.

De nya krocktesterna visar att detta enkla råd är så avgörande att det faktiskt kan rädda ett barns liv. Amerikanska nyhetsbolag uppmanar därför befolkningen att sprida denna information till alla som kör med barn i bil.

Se klippet som visar hur barnet slungas ur sin vinterjacka vid en krock:

Läs också: 10 ord som svenska bilar INTE får heta!

0

Källa: Newsner
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(1.83k)
(1)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…