Annons


10 saker du kanske inte visste om Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren slog igenom i Talang och slutade tvåa i Melodifestivalen 2016. Här är tio saker du kanske inte visste om den jojkande artisten som fyller 30.


Fakta om Jon Henrik Fjällgren:

1. Jon Henrik föddes i Colombia 1987

Jon Henrik Fjällgren föddes i Cali i Colombia den 26 april 1987 och hette då Montoya. Sina första månader tillbringade han i en indianby innan han hamnade på barnhem. Bara ett par månader senare blev han adopterad av en samisk familj i Sverige.

Läs mer: Jon Henrik Fjällgren: Jag mobbades från dagis

2. Uppträdde för kungen i tonåren

Som 14-åring uppträdde Jon Henrik för kungen och drottningen när regentparet besökte Funäsdalens kyrka. Men detta är inte första gången han uppträtt för kungligheter. Sommaren 2016 uppträdde han på Victoriadagen i på Borgholm på Öland i samband med kronprinsessan Victorias födelsedag.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook
Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

3. Debutalbumet Goeksegh

Redan som 16-åring spelade han in debutalbumet Goeksegh.Goeksegh är samiska och betyder norrsken. Men det dröjde fram till vinsten i Talang 2014 innan albumet släpptes.

Läs mer: Jon Henriks mamma syr alla hans kläder

Bild: Helena Larsson /IBL Bildbyrå

Bild: Helena Larsson /IBL Bildbyrå

4. Slog även i USA

”Daniels jojk”, som Jon Henrik Fjällgren uppträdde med i Talang, blev en stor succé och nådde även USA. Låten blev uppmärksammad av sajten San Francisco Globe som inte var sena med att hylla låten: ”Vi älskar unika talanger”, skrev sajten om ”Daniels jojk”.

Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

5.”Daniels jojk” tillägnad vännerna

Jon Henrik Fjällgren har tidigare berättat att hans uppväxt kantades av mobbning. När han var 16 år gammal blev han del av ett tajt kompisgäng på sex personer. Men innan Jon Henrik var med i Talang hade alla de övriga gått bort. ”Daniels jojk” är därför en hyllning till hans bortgångne vän.

6. Jobbar som renskötare

Jon Henrik Fjällgren har växt upp hos en renskötarfamilj i Mittådalens sameby i Härje­dalen. Nu arbetar han som renskötare parallellt med sitt artisteri.

Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

7. Kan inte läsa noter

Artisten Jon Henrik Fjällgren har tidigare berättat för TT att han förutom piano även spelar flöjt, gitarr och trummor. Däremot kan han inte läsa noter.

Bild: Orlando G Boström / IBL Bildbyrå

Bild: Orlando G Boström / IBL Bildbyrå

8. Ångest och posttraumatiskt stressyndrom

Kort innan sin medverkan i Melodifestivalens fjärde deltävling i Skellefteå fick Jon Henrik Fjällgren diagnosen posttraumatiskt stressyndrom. På sin Instagram har artisten berättat öppet om den tunga tiden.

Läs mer: Jon Henrik ställer in alla intervjuer inför mellofinalen

9. Mamma syr scenkläderna

Redan under Talang-tiden var det mamma Ulla som stod för scenkläderna. När artisten uppträder i Melodifestivalen för andra gången är det fortfarande mamma som står för designen.

– Jag bär min sydsamiska folkdräkt fast den är väl lite uppiffad lite grann då… Silver och grejer. Silvertrådar, silverbälte, diamanter och allt möjligt, säger Jon Henrik till SVT.

Bonusfakta: Även Aninias scenkläder är hemmasydda. Hennes mamma och mormor har hjälpts åt med den fantasyinspirerade dräkten.

Jon-Henrik-Fjallgren-feat.-Aninia

10. Slet av hälsenan under träning

Sommaren 2015 skadade sig Jon Henrik Fjällgren så illa under ett träningspass att han slet av hälsenan. Skadan ådrog han sig i samband med en boxningsträning. I samband med att han sparrades ”small det bara till”.

Läs också: Så här lång är Jon Henrik Fjällgren


(857)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…