Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Minns du det busiga 80-talet? Så mycket är prylarna värda idag

03 maj, 2025
author Jenny von Platen
Jenny von Platen
1980-talets formgivning var spännande med mixen av stilar, färger och överraskningar. Minns du till exempel vasen Mezzo eller möblerna från Memphis-gruppen? Så mycket är föremålen värda idag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du dina egna personliga tallrikarBrand logo
Så gör du dina egna personliga tallrikar

Intresset för politik har sinat, lusten till lyx blomstrar. Mjuk velour och formlös trikå ersätts av axelvaddar och korsetter. Det skriver Kerstin Wickman i tidningen Form nummer 4/1985, i en artikel där hon svarar på frågan ”Varför är inte 1980-talet som 1970-talet?”. Hon fortsätter att beskriva hur kläduthyrningsfirmorna har goda tider – plötsligt vill folk hyra smoking och balklänning. Det var det inte många som ville på 1970-talet.

Självständig design på 80-talet

Men 1980-talet var ironiskt nog också friare. En annan strömning som började ge sig till känna i konstnärs- och designkretsar var att man ville arbeta mer självständigt och oreglerat än tidigare. Varför skapa funktionella och präktiga föremål för serietillverkning när man i stället kunde leva ut sin konstnärlighet?

På glassidan var många inspirerade av hur glaskonstnärer i USA jobbade i egna fristående hyttor, medan vi i Skandinavien hade ett fåtal stora och dominerande glasbruk som styrde tillverkningen. Många ville även frigöra sig från arvet av de geniförklarade giganter som dominerat på 1900-talet med modernism och funktionalism som främsta rättesnören. Det var ett av de budskap som Memphis-gruppen basunerade ut när de presenterade sig för första gången på möbelmässan i Milano 1981.

Annons

Memphis-gruppen på möbelmässan i Milano

Initiativtagaren hette Ettore Sottsass och gruppen bestod av ett tjugotal formgivare, främst från Italien men även från Frankrike, USA och Japan. Det var också en del i det nya tänket, att involvera influenser från fler delar av världen än bara hemlandet. Gruppens framträdande i Milano 1981 skulle få stor påverkan på formgivningen under det kommande årtiondet.

Många skriver under på ledordet Less is more. Att det är det avskalade och enkla som är det vackra. Och då gärna kopplat till god funktion. Men visst kan det kännas lockande att dras med i 80-talsstämningen och i stället hävda att Less is a bore? Olika stilar huller om buller i schackrutiga och pastellfärgade inramningar. Byggelement från antiken och andra historiska inslag. Form före funktion. Lekfullt men glamouröst. Visst är det härligt galet, 1980-talet?

Så mycket är möblerna och prylarna från 80-talert värda idag

Lampa duett
Foto: Ikea arkivet

Fönsterlampan Duett i glada färger lanserades av Ikea 1983 och består av sex skärmar. Lampan kommer ibland ut på auktion, exempelvis klubbades ett blått par för 912 kr på Hälsinglands Auktionsverk.

Annons
Tyg randig
Foto: Stadsauktion Sundsvall

Nästan tio meter tyg med mönstret Randig banan av Inez Svensson (1932–2005) klubbades för endast 400 kr på Stadsauktion Sundsvall. Det är visserligen ett nytryck: Svensson formgav mönstret 1986 för Ikea och tyglängden är märkt med årtalet 2005.

Vit kanna gult handtag
Foto: Auktionsverket Engelholm

Experimentlusta behövdes under andra halvan av 1900-talet då de svenska glasbruken hade det tufft ekonomiskt. På 1980-talet skapade Monica Backström (1939–2020) den vita kannan med gult handtag som visades på utställningen Svenskt Glas 86 på Röhsska museet i Göteborg. På Auktionsverket Engelholm kunde man ropa in en sådan för 500 kr.

Annons
Vas Mezzo
Foto: Växjö Auktionskammare

Vasen Mezzo är formgiven av Ann Wåhlström (f 1957) i slutet av 1980-talet för Kosta Boda. Den kunde fyndas på Växjö Auktionskammare för ett klubbatpris på 250 kr. Höjden är 29,5 cm.

Rörstrand blå tekanna
Foto: Stockholms Auktionsverk

På Rörstrand fick i mitten på 1980-talet en grupp formgivare rita varsin tekanna. För Signe Persson-Melin (1925–2022) var det en uppgift som passade. Kinesen är inspirerad av kinesisk arkitektur och visades tillsammans med de övriga kannorna på en utställning på NK 1986. På Stockholms Auktionsverk kunde man ropa in ett fint exemplar för 5 501 kr.

Annons
Cirkelformad stol
Foto: Bruun Rasmussen

Hans J Wegner (1914–2007) ville under många år göra en cirkelformad stol men först vid mitten av 1980-talet kom han och de skickliga snickarna på PP Møbler på en lösning med laminerat trä som skulle hålla för att böjas så kraftigt. På danska Bruun Rasmussen klubbades ett fint exemplar av The Circle Chair i ask för 30 000 kr.

Rörstrand designers collection
Foto: Bukowskis

1988 lanserade Rörstrand Designers Collection som bestod av två olika serier, dels av mattallrik och assiett och dels av kopp med fat och assiett.
I uppsättningen med 36 delar som hade lämnats in till Bukowskis syns mönster av bland andra Inez Svensson, Sven Fristedt och Oiva Toikka. Allt klubbades för totalt 3 350 kr.

Annons
Ilon Wikland om första uppdraget för Astrid LindgrenBrand logo
Ilon Wikland om första uppdraget för Astrid Lindgren
Lampa opalglas
Foto: Helsingborgs Auktionskammare

En stilren lampa i opalglas kunde ropas in för låga 350 kr på Helsingborgs Auktionskammare. Modellen heter Mandarin och är formgiven av Michael Bang (1942–2013) i början på 1980-talet. Han var anställd på glasbruket Holmegaard sedan 1968.

Annons
Svart och vit vas
Foto: Limhamns Auktionsbyrå

Tidstypiskt svart och vit är Gunnel Sahlins (f 1954) vas för Kosta Boda från slutet av 1980-talet. Hon knöts till bruket 1986 och skapade flera färgstarka och nyskapande glasserier. Den svartvita vasen är 29 cm hög och klubbades för 1 200 kr på Limhamns Auktionsbyrå.

Soffa rotor
Foto: Bruun Rasmussen

Typisk för 1980-talets lek med geometriska former är Johannes Foersoms (f 1947) och Peter Hiort-Lorenzens (f 1943) soffa Rotor från 1983. Soffan med flyttbar rygg klubbades för 2 000 kr på Bruun Rasmussen. Soffans bredd är nätta 130 cm.

Annons
Verner panton fruktfat
Foto: Wright

Fantasifulle Verner Panton (1926–98) är namnet bakom fruktfatet från 1988 i gjuten akrylplast som påminner om ett skrynkligt papper. Ett rött fat fanns till försäljning på auktionsfirman Wright i Chicago. Utropspriset på 8 200–12 400 kr var för högt och fatet förblev osålt.

Hyllsystem Montana
Foto: Bruun ­Rasmussen

Återkommande inslag i miljöer från 1980-­talet är stilrena hyllsystem från Montana. Namnet klingar italienskt men företaget grundades 1982 i Danmark av Peter J Lassen. På Bruun ­Rasmussen hade man fått in en lättplacerad uppsättning som tillsammans klubbades för 7 500 kr. Höjden är 175 cm och ­bredden 140 cm.

Annons
Karmstol Costes
Foto: Auktionshuset i Hørsholm

Ett av de stora formgivarnamnen under 1980-talet är den franskfödde Philippe Starck (f 1949). Främst är han känd för humoristisk formgivning för det italienska företaget Alessi, men han arbetade även med arkitektur och inredning. Som karmstolen Costes i mahogny med metallben och skinndynor. På Auktionshuset i Hørsholm kunde man ropa in fyra stycken stolar för 5 450 kr.

Macdator från 80-talet
Foto: Library of Congress: P&P

Den teknikintresserade hade kanske redan skaffat en hemdator i början på 1980-talet, men när den första Macintosh-datorn lanserades 1984 av Apple med grundaren Steve Jobs (1955–2011) i spetsen blev tekniken mer tillgänglig för många. Macen var prisvärd jämfört med tidigare modeller men framför allt lätt att använda tack vare det nyutvecklade användargränssnittet.

Annons
Uplägningsfat
Foto: Garpenhus aktioner

Uppläggningsfat av Ettore Sottsass för Memphis, 500 kr på Garpenhus Auktioner.

Annons
Rörstrand servis Primeur
Foto: Hälsinglands auktionsverk

1981 lanserade ­Rörstrand servisen ­Primeur. Namnet kom sig av att det var Signe Persson-Melins (1925–2022) första servis i fältspatporslin. Servisen tillverkades med olika dekorer. En uppsättning i blått med sex kaffekoppar med fat och fyra assietter klubbades på Hälsinglands ­Auktionsverk för 1400 kr.

Annons