Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

12 smarta säljtips på loppis och 17 lättsålda prylar

24 maj, 2017 
Malin Forsberg
på loppis
Varför inte sälja av det du inte använder och tjäna en slant. Här får du 12 smarta säljtips när du står på loppis!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På många ställen finns det loppisar där privatpersoner kan boka ett bord. Ofta ingår bordet, så du behöver bara ha med dig det du vill sälja. Har du mycket prylar och större möbler passar det kanske bättre att ordna en egen loppis hemma i garaget eller på gräsmattan.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Det finns en marknad för de flesta prylar så länge priset är lågt – men de ska vara hela och fungerande. Porslin, kläder, lampor, möbler och leksaker brukar vara lättsålda. Lite svårare kan det vara med böcker, tavlor, handarbeten, prydnadssaker och husgeråd. Förbered dig genom att undersöka vilka prisnivåer som finns på loppisar. Då kan du se hur mycket andra tar för det du tänkt sälja.

Annons

Har du något värdefullt? Kolla upp det innan så att du inte säljer för billigt. Sälj inte något som du verkligen tycker om, för man får oftast inte mycket för prylarna. Det är mängden av föremål du säljer som gör att du ändå tjänar en slant. Tänk efter om du vill få ut rätt pris – eller till varje pris vill få föremålet sålt. Det måste också finnas plats för att pruta, särskilt när det närmar sig stängningsdags.

Tips för dig som vill sälja saker på loppis

1. Kom i tid

Många köar för att vara först på plats.

2. Diska glas och porslin

Glas i låda
Foto: Håkan Sandbring

Det är viktigt att glas och porslin ser fräscht ut. Om det är hela serviser är det både snyggt och praktiskt att ställa dem i lådor.

Annons

3. Dekorera bordet med omsorg

Träng inte ihop föremålen för mycket – då är det bättre att inte ta fram allt på en gång. Tänk att du ska dekorera ett skyltfönster – färger som matchar sätts tillsammans, de lägre sakerna ställs längst fram och de högre längst bak eller vid sidorna.

Under bordet kan du ha korgar eller lådor med billigare varor där kunderna får lov att rota runt själva. Ta med pallar eller hyllor för att kunna lyfta upp vissa föremål. Kläder hängs på klädstång.

Loppisprylar på ett bord.
Foto: Håkan Sandbring

4. Kunskap lönar sig

Om du kan lämna information om föremålen ökar chanserna till köp. Märk varorna med årtal, namn och ursprung när du kan.

Annons

5. Prismärk varorna

Kunderna vill veta priset direkt.

Gefle Porslinsfabrik köptes av Upsala Ekeby 1935, och ibland märktes föremålen med båda namnen. Här ser vi tekoppar med fat i Arthur Percys välkända AU-modeller. Krokus (1959-1964)– dekor Ellen Mårtensson, värde 400 kr. Fortuna (1960-1964)– dekor gul eller blå okänd, värde 400 kr. Daisy (1963-1966) – dekor Helmer Ringström, värde 350 kr. Solros (1957-1964)– dekor Lillemor Mannerheim, värde 500 kr. Foto: Håkan Sandbring

6. Sälj inte för billigt

Fina snapsglas är lättsålda, särskilt de med etsat mönster. Sälj dem inte för billigt. Minst 50 kronor per glas ska du ha!

Papplådor är praktiskt både när du ska forsla dit dina saker och när du ska sätta upp allt. Under bordet kan du ha lådor med till exempel tavlor och dukar. Foto: Håkan Sandbring

7. Skapa stilleben

Placera föremål som passar ihop tillsammans – fina stilleben väcker köplusten.

Annons

8. Ge ett prydligt intryck – vik och rulla ihop

Textil i låda
Foto: Håkan Sandbring

Det är många som tycker att det är roligt att leta i högar med textilier. En del är till exempel helt galna i 70-talstyger med roliga retromönster. Vik och rulla ihop så att det ändå ser prydligt ut. Det är många som fått upp ögonen för 60-talstextilier med tryckta mönster. Med namngiven designer på fållen stiger priset ytterligare.

9. Kända signaturer

Porslin.
Foto: Håkan Sandbring

Föremål från de kända svenska porslinsfabrikerna Rörstrand, Gustavsberg, Gefle och Upsala-Ekeby är alltid populära. Om modellen är från 1950- eller 1960-talet och har en känd dekor är den extra eftertraktad. Picknick, Blå Eld, Berså, Mon Amie, Koka, Pynta, Eden, Prunus, Spisa Ribb, Zebra och Adam är särskilt populära.

Annons

10. Samla småsaker i en korg

ramar i korg
Bild: Shutterstock/IBL

Alla gillar att leta efter fynd! Ha en korg där folk får rota runt bland prylarna.

11. Absolut proffsigast

Skyltar med info om betalning med Swish
Smart betalningsform – du slipper växel. Bild från Skyltboden.

Ta med en duk att lägga på bordet. Och en presenning att lägga över – om det kommer en riktig skur – och växelpengar. Skriv även en skylt att du tar emot swish med ditt nummer. Om du inte har det – skaffa! Det gör det allra enklast med betalningar.

Annons

12. Var en säljare

loppisförsäljare
Foto: Håkan Sandbring

Stå inte bara still och vänta in. Prata med kunderna, hjälp till och berätta om dina varor. Oftast är detta den stora behållningen med loppis, utöver att du tjänar en slant!

höganäskrus
Foto: Håkan Sandbring

Lättsålda prylar på loppis

  • Äldre handväskor
  • Välhållna leksaker
  • Stora dukar
  • Billiga kläder
  • Rostfria bunkar och mått
  • Keramik av Lisa Larson
  • Porslin av Stig Lindberg
  • Blåvita krus, från till exempel Höganäs. De minsta och största är dyrast idag. För mellanstorlekarna är värdet 300–600 kr
  • Blommiga porslinskannor
  • Fina snapsglas är lättsålda, särskilt de med etsat mönster. Minst 50 kronor per glas ska du ha!
  • Färgat glas
  • Keramiktomtar, för en 30 cm hög tomte kan du ta minst 250 kr.
  • Zinkbaljor och kannor
  • Allmogeföremål, till exempel klassisk pinnstol med svarvade pinnar och fin patina bör kosta några hundralappar.
  • Designade möbler
  • Piedestaler
  • Småbord

Text: Cecilia Sandbring

Foto: Håkan Sandbring, om inget annat anges i bildtexten.

Redigerad och uppdaterad 2018: Sanna Fogelberg

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons