ANNONSSAMARBETE MED KENO
Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Naturen som kök och skafferi – inspireras av Vilda Kockens recept

09 okt, 2023 
Vilda Kocken Erik Brännström matinspiration natur skog recept glaze grillat
Låt Sveriges vackra skogar bli både kök och smaksättning i höst. Erik Brännström, känd som Vilda Kocken, missar aldrig ett tillfälle att låta naturen bli en extra krydda.
Här berättar den mat- och naturglada norrlänningen om sin stora passion och delar ett recept på en smarrig blåbärsglaze.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Träd i orangea toner och krispig höstluft – nu vill vi ut i skog och natur. Ta din matlagning till nya höjder i höst med naturen som utgångspunkt, med guidning av Vilda Kocken.

Skogen ger både inspiration och smak

I över 10 år har vi känt Erik Brännström som Vilda Kocken och inspirerats av hans unika sätt att, på ett vilt sätt med skogens råvaror, laga mat ute i naturen. För Erik har intresset däremot funnits ända sedan barnsben, tack vare uppväxten i Skellefteå.

− Min mor och mormor var riktiga matmödrar och jag fick vara med i köket och delta. Jag har dessutom ett brinnande intresse för naturen, så det föll sig ganska naturligt att ta vara på naturens skafferi, berättar Erik.

Vilda Kocken Erik Brännström matinspiration natur skog recept glaze grillat Keno upplevelsevinst elda ute
Tack vare sin matintresserade familj och en naturnära uppväxt kan Erik i dag inspirera Sverige med sin vilda matlagning.

Att laga mat över öppen eld ute i friska luften menar Erik är den perfekta kryddan.

– Jag har alltid älskat att vara ute i naturen. Det är inte bara en krydda att vara ute utan det ger mig också harmoni, som man inte kan få inne i ett kök. Man kan också tack vare vår unika allemansrätt ta vara på olika natursköna miljöer varje gång, förklarar Erik och fortsätter:

– Jag tror att det är många som upplever att maten alltid blir godare ute. Själv brukar jag säga att du skapar en annan stämning utomhus och att syret och luften skapar utrymme för smakerna att utvecklas.

Förutom en passion för mat och natur älskar Erik att inspirera och dela sin kunskap med andra. Tillsammans med Keno fick han tidigare i höst lära ett glatt gäng att ta fram sin vilda sida i matlagningen ute i naturen. De tjugo glada deltagarna hade vunnit denna unika matupplevelse under Kenos Vinnarveckor – och bjöds på en fullspäckad och inspirerande helg i Stockholm tillsammans med Vilda Kocken.

Vilda Kocken Erik Brännström matinspiration natur skog recept glaze grillat Keno upplevelsevinst elda ute middag

– Det blev en helg med massor av god mat och spännande smakkombinationer. Vi lagade mat ute på kolet med hjälp av elden och röken. Jag fick lära ut allt jag kan, säger Erik.

Vilda Kockens blåbärsglaze för grillat

Höj den kulinariska nivån med en spännande och smakrik glaze med en touch av svenska blåbär. Perfekt att pensla köttet med!

Ingredienser

250 g blåbär

150 g socker

1 dl passerade tomater

1 msk rökt paprikapulver

2 msk rökessens

Vilda Kocken Erik Brännström matinspiration natur skog recept glaze grillat Keno upplevelsevinst kändiskock

Gör så här

Koka ihop samtliga ingredienser i en kastrull. Pensla över köttet när det ligger på grillen. Njut!

__

AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se.