Naturen som kök och skafferi – inspireras av Vilda Kockens recept
Här berättar den mat- och naturglada norrlänningen om sin stora passion och delar ett recept på en smarrig blåbärsglaze.
Träd i orangea toner och krispig höstluft – nu vill vi ut i skog och natur. Ta din matlagning till nya höjder i höst med naturen som utgångspunkt, med guidning av Vilda Kocken.
Skogen ger både inspiration och smak
I över 10 år har vi känt Erik Brännström som Vilda Kocken och inspirerats av hans unika sätt att, på ett vilt sätt med skogens råvaror, laga mat ute i naturen. För Erik har intresset däremot funnits ända sedan barnsben, tack vare uppväxten i Skellefteå.
− Min mor och mormor var riktiga matmödrar och jag fick vara med i köket och delta. Jag har dessutom ett brinnande intresse för naturen, så det föll sig ganska naturligt att ta vara på naturens skafferi, berättar Erik.
Att laga mat över öppen eld ute i friska luften menar Erik är den perfekta kryddan.
– Jag har alltid älskat att vara ute i naturen. Det är inte bara en krydda att vara ute utan det ger mig också harmoni, som man inte kan få inne i ett kök. Man kan också tack vare vår unika allemansrätt ta vara på olika natursköna miljöer varje gång, förklarar Erik och fortsätter:
– Jag tror att det är många som upplever att maten alltid blir godare ute. Själv brukar jag säga att du skapar en annan stämning utomhus och att syret och luften skapar utrymme för smakerna att utvecklas.
Förutom en passion för mat och natur älskar Erik att inspirera och dela sin kunskap med andra. Tillsammans med Keno fick han tidigare i höst lära ett glatt gäng att ta fram sin vilda sida i matlagningen ute i naturen. De tjugo glada deltagarna hade vunnit denna unika matupplevelse under Kenos Vinnarveckor – och bjöds på en fullspäckad och inspirerande helg i Stockholm tillsammans med Vilda Kocken.
– Det blev en helg med massor av god mat och spännande smakkombinationer. Vi lagade mat ute på kolet med hjälp av elden och röken. Jag fick lära ut allt jag kan, säger Erik.
Vilda Kockens blåbärsglaze för grillat
Höj den kulinariska nivån med en spännande och smakrik glaze med en touch av svenska blåbär. Perfekt att pensla köttet med!
Ingredienser
250 g blåbär
150 g socker
1 dl passerade tomater
1 msk rökt paprikapulver
2 msk rökessens
Gör så här
Koka ihop samtliga ingredienser i en kastrull. Pensla över köttet när det ligger på grillen. Njut!
__
AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se.