Mättande, lättlagad och löjligt god – sandomackan packar vi gärna ned i lunchlådan. Byt ut det friterade fläsket mot norsk sej för en nyttigare variant på den klassiska sandwichen.
Har du tappat inspirationen till lunchlådan? En smakrik sandwich är det perfekta valet, oavsett om du äter den i lugn och ro eller på språng. Den japanska sandomackan, eller Katsu Sando som är dess korrekta namn, består av formbröd, kålsallad, tonkatsusås och schnitzel. I det här receptet har vi bytt ut schnitzeln mot krispig, panerad fisk istället. Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och att variera olika sorter. Lunchmackan är ett perfekt sätt att få in fisk på matsedeln och för Katsu Sando passar fisken norsk sej utmärkt.
Norsk sej passar utmärkt till Katsu Sando.
Sej är en art i torskfamiljen, men dess pärlgrå kött är fastare än torskens. Därför är fisken lika god att koka, steka eller grilla, och du kan använda den i grytor, soppor och ugnsrätter. Norsk sej är rik på protein, vitamin D och B12, selen och jod. Fisken får växa långsamt i Norges kalla, starka strömmar, innan den fiskas på ett hållbart sätt.