Arrangemang med torkade blommor och växter – så gör du

Torkade blommor under glasklockor

Hortensia, tistlar och fröställningar från lila solhatt håller färg och form fint när de torkat och blir vackra blickfång under en glasklocka.

Foto: Kasper Kamuk

Ta en kasse under armen och dra ut på upptäcksfärd i trädgården eller dikesrenen. Plocka blommor, olika typer av gräs, vass och fröställningar att torka för att sedan skänka hemmet lite sensommarkänsla i höst och vinter.

Låt naturen vara grunden till dina konstverk. Det är gratis, kul och du får en promenad på köpet.

Bukett i glasklocka

Material: Torkade blommor, en glasklocka, en sax, plastfolie, gips och en tallrik eller bricka som passar i klockan.

GÖR SÅ HÄR

  1. Häng blommorna på tork i mindre buketter nedåt, välj en torr, varm och mörk plats. Det kan ta allt från två dagar till några veckor innan de är helt torra.
  2. Klipp stjälkarna så blommorna blir lagom höga i klockan, gärna i olika höjd så de fyller ut.
  3. Klä en tallrik eller bricka med plastfolie. Gör gipsblandningen, häll den i fatet och låt stelna något. Placera stjälkarna i gipset och låt torka ordentligt innan du flyttar den och Låt stelna något innan du placerarstjälkarna i den. Låt gipset torka ordentligt innan du flyttar installationen till glasklockan.
Torkade växter hänger i ett moln från taket

Skapa ett svävande gräsmoln av dina fynd från dikeskanten – ett garanterat blickfång till ditt vardagsrum.

Foto: Kasper Kamuk

Gräsmoln

Material: Ett oasisblock, snöre, en blomsterpinne, en sax, torkade löv, torkat prydnadsgräs och torkade fröställningar från till exempel hosta och salvia.

Torkade grässtrån och oasisblock

Även ogräs kan bli ett vackert konstverk.

Foto: Kasper Kamuk

GÖR SÅ HÄR

  1. Klipp ner dina torkade stjälkar till 20–30 cm beroende av hur stort du vill att ditt moln ska vara.
  2. Stick blomsterpinnen genom oasisblocket, från kortsida till kortsida, så du får ett hål rakt igenom. Gör en ögla i ena sidan och tryck fast snöret. För tillbaka pinnen igen, så snöret träs genom blocket, knyt en stor knut i ena änden. Häng upp den andra änden i taket, så du kan arbeta från alla håll. Låt ändarna på snöret vara långa, så du kan justera höjden på molnet till sist.
  3. Börja med att sticka in prydnadsgräset, som täcker ganska bra, i blocket. Du behöver inte bygga upp molnet symmetriskt, det blir bara snyggare ochmer unik om du experimenterar lite. Fyll på med torkade fröställningar, vass, löv eller vad du har plockat. Se till så att du fördelar tyngden jämnt, så molnet inte tippar över.

Tavlor med torkade blommor

Torkade växter är inramade och hänger på väggen

Du kan använda alla växter och sensommarblommor att skapa vackra tavlor av, även de växter som du normalt sätt betraktar som ogräs i din trädgård.

Foto: Kasper Kamuk

Material: Olika blommor, fröhus och växter, en sax, ett transparent lim och ramar.

GÖR SÅ HÄR

  1. Pressa dina blommor och växter i minst två veckor i till exempel böcker. Lägg även några ovanpå, för att skapa tryck. Lägg tidningspapper eller kartong, som suger upp fukt, mellan växterna och boksidorna.
  2. Placera stjälkarna på bakstycket. Trimma växterna så att de bildar ett collage som är harmoniskt både till färg och storlek och låt gärna några av stjälkarna överlappa lite. När du känner dig klar kan det vara bra att kliva bort från ramen lite och titta på den på avstånd. Då ser du lättare om resultatet blir bra.
  3. Plocka upp stjälkarna en och en och lägg på små klickar lim på baksidan, tryck försiktigt tillbaka på plats på papperet. Under tiden kan det bli nödvändigt att pressa till stjälkarna lite så att limmet hinner fästa ordentligt. Låt torka och montera glas och ram.
Så gör du en bukett i blomsterfakir
1:08

Efter reklamen: Så gör du en bukett i blomsterfakir

(1:08)

Slå på ljud