Artikeln innehåller reklamlänkar

Enkla knepet: Så blir dina gamla fula vaser som nya

Delad bild. Till vänster syns en vas, en kruka och en porslinsburk på ett bord. Till höger syns samma föremål men ommålade med en blandning av bikarbonat och väggfärg, enligt Ekotipsets knep.

Foto: Ellinor Sirén/Ekotipset

Har du gamla vaser som bara ligger där hemma och tar plats? Som känns för tråkiga och omoderna för att ha framme och som nu är på väg att hamna på tippen? Du behöver inte kasta dem – med det här enkla tipset kan de bli som nya igen! Och du får en trendig inredningsdetalj på köpet.

Vi är nog många som har en rad gamla vaser, krukor och burkar hemma i skåpen. Kanske är de arvegods som vi har svårt att göra oss av med, trots att de är hopplöst omoderna och inte längre passar in i hemmet. Eller så har vi köpt dem på loppis någon gång i tron att vi ska göra om dem med hjälp av något fräckt DIY, men så har de bara blivit liggande.

Nu finns det äntligen ett lätt och snabbt tips på hur du enkelt förvandlar de där gamla grejerna till supersnygga och trendiga inredningsdetaljer. Det är Ellinor Sirén, som driver det populära Instagramkontot Ekotipset, som i samarbete med Blocket har hittat på superknepet.

Se också: Vas av träpärlor – så gör du!
1:05

Efter reklamen: Se också: Vas av träpärlor – så gör du!

(1:05)

Slå på ljud

För att förvandla dina gamla vaser, krukor eller andra föremål behövs bara två ingredienser – väggfärg och bikarbonat. När man stryker på blandningen på sin vas eller kruka påminner resultatet om stengods eller keramik, skriver Ellinor.

Vill du ha fler DIY tips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

För att testa tipset behöver du:

  • Färgslattar av väggfärg, cirka 4 delar
  • Bikarbonat, cirka 1-2 delar
  • Pensel
  • Något att måla, som består av exempelvis porslin, glas eller trä
Så rengör du karaffer och vaser enklast – smarta tips

Så här gör du – i tre enkla steg:

1. Häll bikarbonat i väggfärgen.

2. Blanda.

3. Måla vasen eller krukan med blandningen. Ju slarvigare och tydligare penseldrag desto mer rustik look. Låt torka och sen är det klart!

Och visst blir det otroligt snyggt? Se bara resultatet som Ellinor lade upp på Instagram:

Psst! Har du ingen gammal väggfärg hemma? Den här sprayfärgen täcker fint och innehåller små plastpartiklar som ger ett naturtroget intryck av granit. Se alla färger och köp sprayfärgen här (länk till Skapamer.se).

Vill du testa det här själv är det bara att börja leta fram gamla bortglömda vaser i gömmorna. Och inte bara vaser – det går att använda det här smarta knepet till nästan vilka föremål som helst. Sedan Ellinor postade knepet på Ekotipsets Instagramsida, har hennes följare anammat trenden helhjärtat. Förutom just vaser, krukor och burkar har allt från ljusstakar till juldekorationer fått ett helt nytt uttryck. Bara fantasin sätter gränser!

Och hittar du inget hemma i förrådet som behöver en makeover, går det alltid att fynda billiga föremål på loppisar eller hos köp- och säljsidor som Blocket.

Roligt pyssel på en kvart: Sy fina tygblommor