Flätade förvaringskorgar – brodera och dekorera

Två flätade korgar med broderat ansikte och fransar. Du broderar enkelt mönstren på korgen själv. I korgarna kan du förvara det mesta, till exempel kan du ha handdukar i korgen så blir det ett fint inslag i inredningen.

Foto: Pernilla Wästberg

När grunden är något så fint som en flätad korg kan resultatet bara bli snyggt! Brodera ett vilsamt ansikte, eller sy och knyt en fransig kant med orientaliska vibbar.

Både ansikten och fransar i alla dess former förekommer flitigt inom inredningen just nu. Använd de här fina korgarna till förvaring – eller varför inte som ytterkrukor?

Flätade korgar med brodyr och fransar som står i en trappa

Korgar, Åhléns, 299 kr/set om två. Garn från Skapamer.se.

Foto: Pernilla Wästberg

Korg med broderat ansikte

Material: Flätad korg (ju jämnare struktur desto lättare att brodera), svart lovikkagarn alternativt restgarn, tunn markörpenna, en bit tunt papper samt en grov ullnål.

Gör så här:

1. Rita av ansiktsmallen på ett papper. Mallen här nedan är gjord i det mått som vi använde på vår korg och är ca 18 cm högt.

Tips! Ifall du vill ha ansiktet i en annan storlek, fotografera av mallen och skriv sen ut i önskad storlek. Har du inte någon skrivare, men en dator med skärm – ändra till önskad storlek och kalkera av mallen från skärmen.

2. Klipp längs linjerna i mallen. Hela ansiktet består av enda linje så följ bara den.

3. Nåla fast mallen där du vill ha den på korgen och måla i den klippta linjen med markörpennan så att motivet överförs på under-laget.

4. Ta bort mallen. Börja för- slagsvis att brodera längst in vid ögonvrån och brodera sen efterstygn med dubbel tråd längs med linjen, varje stygn ca 0,5–1 cm långt. Fäst alla trådar.

Ansiktsmall

Mall i form av ett grafiskt ritat ansikte

Foto: Shutterstock/TT

Se också: Gör en egen fjädermakramé

Korg med fransar

Material: Flätad korg, svart lovikkagarn alternativt restgarn, tunn markörpenna samt en grov ullnål.

Gör så här

1. Klipp bitar av ullgarnet, drygt dubbelt så långa som den längd du vill ha på fransarna. Våra fransar är ca 10 cm långa.

2. Trä en bit garn på nålen och stick in nålen från baksidan, ca 1,5 cm ner från ovankanten. Dra lite i garnet och stick sen tillbaka nålen från framsidan, ca 1,5 cm sidledes bort från det förra sticket. Ta bort nålen och justera/dra i tråden så att det bildas en liten ögla på framsidan och två lika långa bitar garn på korgens insida.

3. Trä garntamparna från baksidan, över korgkanten och igenom öglan. Dra ihop öglan runt tamparna. Fortsätt likadant runt hela korgen.

4. Trä nålen med en ganska lång bit garn, så att den räcker till att sy runt hela korgen. Stick in nålen från baksidan, ca 3–4 cm ner från en knut och mitt emellan två knutar.

5. Dela på respektive knuts trådar och para ihop en tråd med en tråd från knuten bredvid. Stick ner nålen alldeles intill där du stack upp den, med dessa två trådar emellan. Dra åt och fortsätt likadant runt hela korgen. Fäst tråden. Klipp eventuellt till dina fransar lite så att de blir jämna.

Detaljbild på fransar på en flätad korg. Hårborstar och andra skönhetsprodukter passar bra att förvara i flätade korgar.

Foto: Pernilla Wästberg

Av Anna-Karin Amilon

Foto Pernilla Wästberg

Få stenkoll i rabatten – måla fina stenar till din plantering

Så gör du snygga coasters med bilder