Trending: PåskpysselPyssel med papperPyssel för barnSkapa med lera

Måla påskägg – våra bästa tips för ett perfekt resultat

21 mar, 2018 
Malin Perlheden
Måla ägg enkla tips
Att måla påskägg är en rolig tradition som hör högtiden till!! Här är våra bästa tips på hur du kan måla påskägg med olika sorters färger som vattenfärg, nagellack, och naturlig karamellfärg!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Traditionen att måla ägg till påsk har många år på nacken; i Sverige har vi målat de små proteinrika mejeriprodukterna i ungefär 300 år. Äggmålningen var då delvis som i dag ett sätt att sätta extra färg på påskmiddagen men äggen gavs också bort som små presenter, det vill säga en tidig version av dagens godisfyllda pappersversioner av påskäggen.

Att måla påskägg är populärt både bland vuxna och barn och inte undra på det; pysslet är både roligt, går snabbt och ger ett fint resultat som dessutom går att äta!

Se också: Så färgar du ägg med råvaror från kylenBrand logo
Se också: Så färgar du ägg med råvaror från kylen

Måla påskägg – 5 tips för att lyckas

Först och främst behöver du hårdkokta ägg. För att få bästa resultat är det förstås viktigt att skalen är intakta och inte spruckit.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Du kan måla dina ägg med i princip vad som helst som fäster på ytan; tuschpennor, vattenfärg eller så kallad äggfärg.

Måla äggen lager för lager och tänk på att skapa kontraster genom att använda både ljusa och mörka färger – bara fantasin sätter gränserna.

Och du behöver egentligen inte någon äggfärg för att måla – här är våra bästa tips på hur du kan måla påskägg med saker som du redan har hemma!

5 annorlunda sätt att måla och färga påskägg – tips

1. Måla påskägg med nagellack

När du målar påskägg med nagellack ska du absolut INTE äta äggen efteråt, men du kan göra riktigt vacker dekoration. Häll några droppar nagellack i en plastmugg med rumstempererat vatten. Rör om med exempelvis en tandpetare och doppa äggen i blandningen. Låt torka!

2. Måla påskägg med karamellfärg

Det kanske vanligaste hjälpmedlet för att färga och måla påskägg är med karamellfärg. Vill du helfärga äggen tillsätter du några droppar karamellfärg i skålar med vatten. Lägg ner äggen i skålarna och låt dem ligga där tills du är nöjd med färgen. Ett tips är att knyta band runt äggen för att få fram trevliga mönster. Kom ihåg att röd färg ger rosa ägg, grön färg ger blåa ägg och att gul färg ger gula ägg.

Annons

3. Färga ägg med nylonstrumpa

Ett enkelt sätt att skapa fina mönster på ägg är att stoppa ner dem i en nylonstrumpa och knyta åt det innan du kokar det.

4. Färga ägg med naturliga medel

Du kan också välja färg från naturens egen palett, genom att koka upp någon av nedanstående frukter eller grönsaker med lite salt. Låt det koka i fem minuter innan du lägger ner äggen. Ta därefter bort kastrullen från spisen och spola äggen i kallt vatten!

Färga ägg naturligt – färgguide

  • Rödbeta – ger rosa ägg
  • Tranbär, rödkål eller blåbär – ger blåa ägg
  • Gul lök, saffran eller gurkmeja – ger gula ägg
  • Rödlök – ger röda ägg

5. Färga ägg med sidenslipsar!

Jo du läste rätt! Använd sidentyget från gamla slipsar och klä äggen först med sidenlager och därefter med lite vitt tyg utanpå. Knyt ihop och koka äggen tillsammans med två matskedar vinäger i ungefär en halvtimme.

Påskpyssel äggkartong
Enkla påskkorgar med ägg. Bild: stampington.com

Källa: Barbroguaccero, Ica, Vi i villa

Annons