Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: PåskpysselPyssel med papperPyssel för barnSkapa med lera

Pressa blommor i bok – kul DIY

31 jul, 2023 
AV: CAMILLA GERDSLANDFOTO: PERNILLA WÄSTBERG
Torkade blommor och växter pryder väggen framför ett skrivbord
De flesta blommor går att pressa, om inte hela blomman så i alla fall blombladen. Dela försiktigt upp blomman och lägg bladen i press.
Plocka in naturen genom att pressa blommor och blad. Skapa unika och vackra konstverk där inget är det andra likt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Skapa blickfång med torkade blommor i olika ramar, häng dem på tork eller gör en vacker krans. Leta efter blommor och blad i naturen men även i din fönsterkarm.

Naturlig konst

Samla växter, blommor och blad och skapa en egen inspirerande blommande vägg som kan ändras och växa över året. Tips på blommor och växter att torka är eukalyptus, tistel, vaxblomma, hortensia och brudslöja.

Skaffa dig en inramad sommaräng som håller hela året. Blanda nya och gamla ramar för en personligare mix.

Inramade torkade blommor hänger på en vägg.
Träramar är enkla att förändra med bara lite färg, leta på loppis!

Tips!

Limma blommor och blad även när du ramar in, det håller dem på plats. Använd ett lim som passar för papper och foto, det lämnar inga fula limfläckar som blöder ut, finns bland annat på Skapamer.se. Se flera olika varianter här (reklamlänk).

Annons

Pressa lätt

En växtpress är både praktisk och enkel att torka blommor och blad i, dessutom är den en fin inredningsdetalj. När du plockat dina blommor och blad, platta ut dem med fingrarna eller prova att rulla ut dem nätt med en kavel. Lägg dem mellan läsk- eller bakplåtspapper med några centimeters mellanrum. Ett tjockt pappersark till exempel av wellpapp eller en bit kartong håller växterna på plats när du pressar. Efter 2–3 veckor är blommor och blad torkade, redo att ramas in.

En växtpress och torkade blommor
En gammal växtpress blir en fin inredningsdetalj.

Har du ingen växtpress? Här finns en växtpress att klicka hem (reklamlänk). Du kan även fixa en egen själv med hjälp av en bok, bakplåtspapper och ytterligare en hög med böcker som tyngd. Här samsas stockros, doftpelargon blad och höstanemon.

Annons
Torkade blommor och växter på bakplåtspapper med böcker bredvid
Du kan använda en bok som växtpress.

En torkad lilja blir vackert skir och spröd. Ta bort bakstycket på ramen och placera direkt på glaset med dekorationstejp.

En inramad torkad lilja
Skippa bakstycket på ramen och tejpa upp din torkade blomma direkt på glaset för en häftig effekt.

Årsprojekt

Olika sorter och storlekar på blommor tillsammans med färgade papper skapar dynamik. Plocka gärna blommor över året och torka. Och har du turen att hitta fyrklöver, blir det den finaste lyckotavla. Passa på att plocka gulliga tusenskönor innan gräsklippning eller leta i grönområden.

Annons
Torkade och pressade blommor och blad
Lyckan över att hitta, inte bara ett utan två, fyrklöver bör väl bevaras.

Fint insynsskydd

Ormbunkar är lätta och fina att torka och extra dekorativa blir bladen mellan två glas i en ram. Tänk på att inte ställa ramen där solens strålar är som starkast eftersom de lätt bleker bladen.

Torkade ormbunksblad inramade
Inramade ormbunksblad blir även fina i ett fönster som insynsskydd.

Förädla blommorna

Formge en ny växt med blad från olika pelargoner och palettblad. Arrangera bladen på papper, limma och häng upp med klämma och band.

Annons
En knopphängare med en tavla hängandes
Plocka ut favoritdelar från torkade växter och skapa dig en ny fantasiväxt.

Naturens gång

Leta i naturen efter en fin gren och häng dina favoritblommor på rad. Här syns ett gulligt blickfång med stjärnflocka, verbena, blomstermorot, tulpan, lövkoja och tistel. Byt ut dina blommor efter säsongen, men låt gärna några få stanna kvar som ett minne över växtåret.

Torkade blommor hänger på en gren
Byt gärna ut några blommor under året, men låt några hänga kvar som ett vackert minne.

Bind dig en lagom rufsig evighetskrans av limonium. Brudslöja likt limonium torkar lätt utan att tappa formen, välj blommor som har en stadig stjälk. Blommor med mjuk stjälk innehåller mycket vatten och är svårare att torka. Bind ihop kransen med hjälp av spoltråd.

Annons
En blomsterkrans av torkade blommor
9 tips för sommarblommor i utekrukanBrand logo
9 tips för sommarblommor i utekrukan
Annons
Annons