Artikeln innehåller reklamlänkar

Pressa blommor i bok – kul DIY

Torkade blommor och växter pryder väggen framför ett skrivbord

De flesta blommor går att pressa, om inte hela blomman så i alla fall blombladen. Dela försiktigt upp blomman och lägg bladen i press.

Pernilla Wästberg

Plocka in naturen genom att pressa blommor och blad. Skapa unika och vackra konstverk där inget är det andra likt.

Skapa blickfång med torkade blommor i olika ramar, häng dem på tork eller gör en vacker krans. Leta efter blommor och blad i naturen men även i din fönsterkarm.

Naturlig konst

Samla växter, blommor och blad och skapa en egen inspirerande blommande vägg som kan ändras och växa över året. Tips på blommor och växter att torka är eukalyptus, tistel, vaxblomma, hortensia och brudslöja.

Skaffa dig en inramad sommaräng som håller hela året. Blanda nya och gamla ramar för en personligare mix.

Inramade torkade blommor hänger på en vägg.

Träramar är enkla att förändra med bara lite färg, leta på loppis!

Pernilla Wästberg

Tips!

Limma blommor och blad även när du ramar in, det håller dem på plats. Använd ett lim som passar för papper och foto, det lämnar inga fula limfläckar som blöder ut, finns bland annat på Skapamer.se. Se flera olika varianter här (länk till Skapamer.se).

Pressa lätt

En växtpress är både praktisk och enkel att torka blommor och blad i, dessutom är den en fin inredningsdetalj. När du plockat dina blommor och blad, platta ut dem med fingrarna eller prova att rulla ut dem nätt med en kavel. Lägg dem mellan läsk- eller bakplåtspapper med några centimeters mellanrum. Ett tjockt pappersark till exempel av wellpapp eller en bit kartong håller växterna på plats när du pressar. Efter 2–3 veckor är blommor och blad torkade, redo att ramas in.

En växtpress och torkade blommor

En gammal växtpress blir en fin inredningsdetalj.

Pernilla Wästberg

Har du ingen växtpress? Här finns en växtpress att klicka hem (länk till Skapamer.se). Du kan även fixa en egen själv med hjälp av en bok, bakplåtspapper och ytterligare en hög med böcker som tyngd. Här samsas stockros, doftpelargon blad och höstanemon.

Torkade blommor och växter på bakplåtspapper med böcker bredvid

Du kan använda en bok som växtpress.

Pernilla Wästberg

En torkad lilja blir vackert skir och spröd. Ta bort bakstycket på ramen och placera direkt på glaset med dekorationstejp.

En inramad torkad lilja

Skippa bakstycket på ramen och tejpa upp din torkade blomma direkt på glaset för en häftig effekt.

Pernilla Wästberg

Årsprojekt

Olika sorter och storlekar på blommor tillsammans med färgade papper skapar dynamik. Plocka gärna blommor över året och torka. Och har du turen att hitta fyrklöver, blir det den finaste lyckotavla. Passa på att plocka gulliga tusenskönor innan gräsklippning eller leta i grönområden.

Torkade och pressade blommor och blad

Lyckan över att hitta, inte bara ett utan två, fyrklöver bör väl bevaras.

Pernilla Wästberg

Fint insynsskydd

Ormbunkar är lätta och fina att torka och extra dekorativa blir bladen mellan två glas i en ram. Tänk på att inte ställa ramen där solens strålar är som starkast eftersom de lätt bleker bladen.

Torkade ormbunksblad inramade

Inramade ormbunksblad blir även fina i ett fönster som insynsskydd.

Pernilla Wästberg

Förädla blommorna

Formge en ny växt med blad från olika pelargoner och palettblad. Arrangera bladen på papper, limma och häng upp med klämma och band.

En knopphängare med en tavla hängandes

Plocka ut favoritdelar från torkade växter och skapa dig en ny fantasiväxt.

Pernilla Wästberg

Naturens gång

Leta i naturen efter en fin gren och häng dina favoritblommor på rad. Här syns ett gulligt blickfång med stjärnflocka, verbena, blomstermorot, tulpan, lövkoja och tistel. Byt ut dina blommor efter säsongen, men låt gärna några få stanna kvar som ett minne över växtåret.

Torkade blommor hänger på en gren

Byt gärna ut några blommor under året, men låt några hänga kvar som ett vackert minne.

Pernilla Wästberg

Bind dig en lagom rufsig evighetskrans av limonium. Brudslöja likt limonium torkar lätt utan att tappa formen, välj blommor som har en stadig stjälk. Blommor med mjuk stjälk innehåller mycket vatten och är svårare att torka. Bind ihop kransen med hjälp av spoltråd.

En blomsterkrans av torkade blommor

Pernilla Wästberg

9 tips för sommarblommor i utekrukan
0:49

Efter reklamen: 9 tips för sommarblommor i utekrukan

(0:49)

Slå på ljud