Så gör du ditt eget doftljus – flera tips!

En stilla stund i soffan eller badkaret – ett doftljus med favoritaromen gör stunden ännu mysigare! Att göra egna ljus är både lätt och roligt. Ett härligt och enkelt sätt att lyxa till vardagen!

Doftljus grundrecept

Material: Ljusmassa, ljusveke, eterisk olja, behållare till ljuset, häftmassa eller tyngd till veken, kastrull, plastklämma, sax.

Bilder på hur man gör doftljus.
Steg 1–3. Foto: Pernilla Ahlsén

Gör så här:

1. Mät upp ljusmassa. Du behöver ungefär dubbelt så mycket som ryms i ljusbehållaren. Häll i en kastrull, ställ åt sidan.

2. Klipp av veken så att den passar behållaren till ditt doftljus. Veken får gärna vara lite för lång, då blir den lättare att hantera.

3. Fäst veken i botten med en bit häftmassa så att den hålls på plats när du häller på ljusmassan. Du kan också knyta veken runt en tyngd, exempelvis ett mynt, så att den sitter på plats.

Bilder på hur man gör doftljus
Steg 4–7. Foto: Pernilla Ahlsén
Annons

4. Smält ljusmassan försiktigt på låg värme under uppsikt.

5. Ta av kastrullen från spisen. Droppa i eterisk olja. Ofta behövs mer än vad man tror, mellan 15 och 30 droppar brukar bli lagom, beroende på hur stark doft du vill ha. Vicka kastrullen försiktigt så att oljan fördelas jämnt.

6. Häll den smälta ljusmassan i ljusbehållaren. Håll i veken så att den inte åker ner i den heta ljusmassan.

7. Stötta upp veken med en plastklämma så att den hålls centrerad. Ibland kan det behöva fyllas på med mer ljusmassa efter att det har stelnat. När ljuset är klart, ta bort klämman, klipp ner veken till önskad längd.

Tips!

Ljusmassa eller sojavax finns att köpa i de flesta hobbybutiker. Passa också på att spara gamla ljusstumpar – de är toppen att använda när du ska gjuta egna ljus.

Annons

Beskrivning på doftljus
Earl grey-ljus, steg 1–3. Foto: Pernilla Ahlsén

Med fräsch doft av te

Mys i soffan med en bra bok och en kopp te. Njut dubbelt upp med ett ljus som också doftar Earl grey!

Gör så här:

  1. Mortla 1 msk earl grey-te lite lätt.
  2. Värm de mortlade tebladen på låg värme, tillsammans med ½ dl kokosolja (alt raps- eller solrosolja), i några minuter så att dofterna från tebladen kommer fram.
  3. Häll i 15–20 droppar eterisk olja med doft av bergamott. Häll teblandningen i ljusbehållaren innan du fyller på med smält ljusmassa.

Tips!

En del doftpelargoner (geranium) har en underbar, frisk doft av citrus – ta tillvara på den i ett ljus. Hos hälsokostbutiker hittar du ett stort utbud av olika eteriska oljor. Den eteriska geraniumoljan tillsätter du i steg fem i grundreceptet.

Annons
Annons

Beskrivning gör eget doftljus
Lavendeldoft sägs ha en lugnande effekt. Tänd ljuset på kvällen innan du går och lägger dig. Men glöm inte att släcka det innan du somnar! Foto: Pernilla Ahlsén.

Ljuvlig lavendel

Doften av lavendel för tankarna till sommar och sol. Gör ditt eget blomdoftande ljus, hur enkelt som helst.

Gör så här:

  1. Häll ungefär en matsked torkad lavendel i ljusbehållaren, efter steg tre i grundreceptet. Droppa därefter i eterisk olja med lavendeldoft, 15–30 droppar, i grundreceptets steg fem.

Tips!

Har du en skvätt parfym kvar? Använd den till ett lyxigt doftljus! Tänk på att det ofta behövs mer parfym än vad man kanske tror, prova dig fram.

Av Emmy Lundström

Mer inspirerade innehåll hos allas.se: