Trending: PåskpysselPyssel med papperPyssel för barnSkapa med lera

Caroline och Jeannette är Sverigemästare i snäckbygge: ”Blir lycklig av det här”

20 jul, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster Caroline Sandberg med snäckor i håret. Till höger syns hennes snäckskapelse som hon tillverkat tillsammans med väninnan Jeannette Ekblom Hägerström.
En fiskargubbe tillverkad av snäck-, mussel-, och ostronskal. Det är tack vare den som Caroline Sandberg och Jeannette Ekblom Hägerström kan titulera sig regerande Sverigemästare i snäckbygge.
– Vi kläckte idén i ett ögonblick av vansinne, säger Caroline.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i augusti förra året som Caroline Sandberg och Jeannette Ekblom Hägerström tog hem segern i Snäckkampen, som för andra året arrangerades genom Facebookgruppen ”Svåra föremål” vars medlemmar ser det som sin nobla uppgift att ”värna fulkulturen”. Gruppens grundare och administratör Jan-Erik Nilsson fick idén till tävlingen 2019.

– Efter sex år med ”Svåra Föremål” började det kännas enahanda, även om medlemsantalet fortfarande ökade i raketfart. Gruppen vilar på flera ben, varav ”kitschiga snäckfigurer” är det som ligger mig närmast om hjärtat. Jag kläckte därför idén med en tävling, med målet att fördjupa gruppen och stärka gruppgemenskapen, säger han.

Se också: Så gör du en trendig skål på nolltid

DIY: så gör du en trendig skål på nolltidBrand logo
DIY: så gör du en trendig skål på nolltid

Vinnaren röstas fram

Tävlingen går ut på att skapa olika fantasifulla snäckformationer. Det man behöver är ett gäng snäckor, lim, övrigt byggmaterial och en portion god fantasi. Man tävlar i lag under en specifik dag och lägger sedan upp bilder på sina alster i gruppen, där alla medlemmar sedermera får rösta på sin favorit.

Annons

– Eftersom många som röstar omöjligt kan hålla sig till ett begränsat antal röster så får man rösta på alla bidrag om man vill, fast olika symboler ger olika många poäng. Bäst är hjärtsymbolen, som ger tre poäng, förklarar Jan-Erik.

Kompisar sedan länge

Caroline Sandberg, som är självutnämnd ”loppisqueen” och alltid på jakt efter snäckor under sina loppisrundor, deltog i tävlingen redan 2019 och slutade då på en tredjeplats. Hon, som inte trodde sig vara en tävlingsmänniska, visade sig ha en riktig vinnarskalle – och nu väcktes revanschlusten.

– Hon som vann hade gjort en helt fantastisk skapelse, det var en typ av dinosaurie med lampor och allt möjligt. Men jag kände mig ändå snuvad på segern och kände att nu måste jag ha det bästa laget. Och då vände jag mig självklart till Jeannette, säger hon.

Annons

Caroline och Jeannette är kompisar sedan tonåren, då de träffades på ett läger arrangerat av Svenska kyrkan ungdomsorganisation där de båda var aktiva.

– Vi har känt varandra jättelänge, men de senaste tio åren har vi umgåtts mer intensivt. Vi träffas så ofta vi kan och hörs varje dag. Jeannette är en av de absolut viktigaste personerna i mitt liv, säger Caroline.

Jeannette Ekblom Hägerström med snäckor i huvudet.
Jeannette Ekblom Hägerström.

Inspirerades av 1500-talskonst

Jeannette nappade genast på Carolines förslag och ganska snart började de spåna fram idéer. Det tog inte lång tid förrän de hade bestämt sig – en replik på den klassiska fiskargubben fick det bli. Inspiration hämtade kompisarna också från 1500-talskonstnären Guiseppe Arcimboldos klassiska målning Vertumnus, där den dåtida tysk-romerska kejsaren avbildas med hjälp av frukter och grönsaker.

Caroline Sandberg med snäckor i håret.
Caroline Sandberg.

– Vi kläckte idén i ett ögonblick av vansinne, konstaterar Caroline och Jeannette fyller i:

– Vi tänkte försöka återskapa någon form av konstverk. Och vad är det som alla bara älskhatar? Jo, fiskargubben såklart. Den är svår att göra, den är ett ikoniskt konstverk fast ändå inte och så har den med havet att göra vilket vi tyckte passade bra in med tanke på snäcktemat.

Snäckor och annat material på ett bord.
Det krävs en del material för att skapa snäckkonst.

Samarbete hela vägen

Inför tävlingen samlade de på sig snäckor. Bland de som sedan blev fiskargubben finns både egenplockade, loppisfyndade och sådana som de fått i present. På tävlingsdagen började de färga snäckskalen med hushållsfärg och placerade ut allt materialet på en stor vaxduk på Jeannettes altanbord. Som bakgrund valde de ett bakstycke till en gammal stol som skulle slängas bort och sedan gjorde de en blyertsskiss av fiskargubben. Och så tog det riktiga arbetet med att placera ut snäckorna vid.

Snäckskal i olika färger och en mortel på ett bord.
Jeannette och Caroline använde hushållsfärg för att få rätt nyans på snäckorna.

– Vi delade upp vem som gjorde vad hjälptes åt när vi körde fast. Det blev många diskussioner – nu har vi inte tillräckligt med svarta stenar, hur gör vi då med hatten? Skägget blev för platt, kan vi limma dit snurrade snäckor istället? Vad ska vi göra pipan av? Kan det här ostronskalet bli ett öra? Ögonen målade vi på ett par glaspärlor, han är väldigt skelögd den stackaren, säger Caroline.

Annons

Hon och Jeannette visade sig komplettera varandra bra. De är båda kreativa människor som älskar att skapa, pyssla, måla och kreera i största allmänhet, men de har olika styrkor. Caroline står för den estetiska visionen och ser till så att slutresultatet blir snyggt. Jeannette är problemlösaren, den som tänker vetenskapligt och gör allting med precision.

Jeannette Ekblom Hägerström deltar i tävlingen Snäckkampen.
Jeannette och det som är på väg att bli ”Fiskargubbe Snäckimboldo”.

– I ena hörnet gjorde Jeannette en knop, en keltisk kärleksknop. Och då tog hon reda på exakt hur man gör en sådan, så att det verkligen blev en keltisk kärleksknop och inte något som liknar en sådan, säger Caroline.

En keltisk kärleksknop.
Den keltiska kärleksknopen pryder numera Carolines och Jeannettes snäckskapelse.

Roligaste att skapa – vinsten en bonus

Efter ungefär sex timmars intensivt arbetet – ”vi hann inte ens dricka upp cavan” – var verket klart. Det fick namnet ”Fiskargubben Snäckimboldo” med blinkning till nämnde Arcimboldo. Sedan var det dags för omröstning.

Annons

– Jag tyckte själv att den blev superbra, men det var ju svårt att veta vad de andra tyckte. Men alla verkade älska den, folk ville i princip köpa den! Men den är inte till salu, säger Caroline.

Jeannette Ekblom Hägerström håller fram en hand full av krossade snäckskal.
”Jag fick skavsår i händerna efter allt mortlande”, säger Jeannette.

Och visst gick deras snäckskapelse hem. Av de drygt 80 bidragen som deltog i tävlingen, tog fiskargubben hem en ”jordskredsseger” enligt Jan-Erik. Förutom äran vann Caroline och Jeanette också möjligheten att få sin ”Fiskargubbe Snäckimboldo” som omslagsbild på Jan-Eriks snäckalmanacka som han ger ut varje år.

Jeannette Ekblom Hägerströms och Caroline Sandbergs snäckskapelse ”Fiskargubbe Snäckimboldo” börjar ta form.
”Fiskargubben Snäckimboldo” börjar ta form.

– Det var jättekul att vi vann, jag tror att vi gjorde en high five – ”yes, vad vi kan”. Men det som var allra roligast var att tillverka den, att vinna var faktiskt bara en bonus. Att vara kreativ och gå all in för att skapa något med både händerna och huvudet, det blir man lycklig av, säger Jeannette.

Annons

Skapandet ger en paus från sjukdomen

Caroline håller med. För henne är skapandet en viktig del av vardagen. Hon lever med den neurologiska sjukdomen ME, och att skapa ger henne en stunds avkoppling från sjukdomen.

– Känslan av att hamna i ett flow är helt fantastiskt, det blir ett rus. Min sjukdom gör att mitt liv är ganska begränsat. Jag jobbar deltid och sen finns det för det mesta inte så mycket energi över. Så dagar då jag orkar skapa, inreda, göra mosaik eller vad som helst, de gör verkligen livet värt att leva.

Annons

Snart är det dags för årets Snäckkampen

Den 21 augusti är det åter dags att göra upp i Snäckkampen. Alla som känner sig manade får vara med och delta – och självklart ska Jeannette och Caroline göra allt för att försvara titeln.

Snäcktavlan ”Fiskargubbe Snäckimboldo” tillverkad av Jeannette Ekblom Hägerström och Caroline Sandgren i Stockholm.
Det imponerande slutresultatet, som Caroline och Jeannette har delad vårdnad om.

– Det kommer att bli något helt fantastiskt. Men ärligt talat känner jag att vi kan slappna av lite mer i år, vi har ju redan vunnit. Vi kan ha lika roligt men inte ta det lika allvarligt. Det är inte på liv och död i år, säger Caroline.

Fakta: Det här gäller när du vill plocka snäckor

Visst ser det roligt ut att skapa med snäckor? Vill du också testa? Gör gärna det, men tänk på att det finns regler gällande vilka snäckor man får ta och inte.

  • I Sverige får man plocka snäckor, stenar, vass och pinnar i mindre mängd när man är ute i naturen eller på stranden.
  • Viktigt att tänka på är att en del snäckarter är rödlistade och vissa fridlysta. Kolla upp vad som gäller om du är osäker! Rödlistningen för 2020 hittar du hos SLU Artdatabanken här.
  • Om du plockar snäckor utomlands eller köper en souvenir som innehåller snäckor, är det bra att veta att det är ditt ansvar att ta reda på om den typen är utrotningshotad eller inte. Om det visar sig att snäckan du tänkt ta med dig hem från semestern är A-listad, krävs ett så kallat CITES-tillstånd innan du kan ta med dig snäckan ut ur landet. Så här skriver Jordbruksverket på sin hemsida: ”Om du ertappas med att passera gränsen till Sverige/EU med djurdelar, växtdelar eller levande djur och växter som omfattas av CITES-reglerna och som inte har nödvändiga dokument, tar tullen dem i beslag. Du kan komma att åtalas för artskyddsbrott”. Straffet kan då bli böter eller fängelse i upp till fyra år.

Annons