Att snitta mönster är kul – prova gärna på ett vanligt bröd, om du inte hinner baka surdeg.
Lisa Södergren har gått från surdegsnovis till mästerbagare på bara ett par år. För allas.se delar hon med sig av den ädla konsten att snitta surdegsbröd, alltså att dekorera det med en snittkniv. Testa du också – resultatet blir lika vackert som gott!
Att baka sitt eget surdegsbröd är trendigare än någonsin. Lisa Södergren, journalist på Aller media i Malmö, har de senaste åren upptäckt tjusningen i hantverket.
Här delar hon med sig av sina allra bästa tips för att dekorera brödet. Följer du bara hennes guide vågar vi lova att även du snart kan visa upp de mest fantastiskt smyckade limpor!
Knepet för att få tjusiga mönster - se filmen här:
Så snittar du vackra brödmönster
Efter reklamen: Så snittar du vackra brödmönster
Snitta surdegsbröd – guide för att lyckas
Vänd upp degen på bakplåtspappret, strö över mjöl och stryk ut jämnt. Mjölet gör att snitten syns tydligare.
Markera linjer i mjölet med hjälp av en bit tandtråd. Dessa underlättar när du ska göra snitten.
Snitta en stjärna med hjälp av linjerna. Börja snitta ca 1 cm från mitten.
Utgå från snitten du gjort för att snitta stjärnspetsar. Fortsätt så runt degen tills stjärnan är klar.
Snitta tre snitt innanför varje stjärnspets, sedan ett snitt rakt från mitten, och slutligen tre snitt på andra sidan.
Använd dig av linjerna för de sista snitten utanför stjärnan.
Snitta först fyra snitt åt ena sidan, gör ett snitt på linjen bort från stjärnan och avsluta med fyra snitt åt andra hållet.
Inspiration för att dekorera surdegsbröd
Du kan hitta massor av tips och råd via youtube och instagram. Tre konton på instagram som inspirerar till att snitta snyggt: