Sötaste pepparkakshuset – steg för steg

Bygg ditt eget pepparkakshus! Här får du ritningar, mallar, recept och steg för steg-bilder om du vill göra ditt eget pepparkakshus.

Här får du ritningarna och bilder som visar hur du kan bygga ditt eget pepparkakshus. Mallarna kan du antingen skriva ut eller rita av.

Pepparkakshus

Ingredienser:

Pepparkaksdeg:

2 1/4 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

75 g margarin eller smör

2 1/4 dl mjölk

1 1/2 msk kanel

1/2 msk ingefära

1/2 msk kryddnejlikor

1/2 msk kardemumma

1/2 msk bikarbonat

14 1/4 dl vetemjöl

Kristyr:

4 dl florsocker

1 äggvita

1–2 tsk pressad citronsaft

Häftmassa:

2 dl strösocker

Garnering:

dekorationskulor

silkespapper

bomull

enris

konstsnö

florsocker

Dag 1: Smält socker, sirap och margarin eller smör i en kastrull. Rör så att sockret löser sig. Häll blandningen i en bunke och tillsätt mjölk och kryddor. Blanda bikarbonat med 1 liter mjöl. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande vetemjölet. Degen ska vara ganska hård. Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga i kylskåp ett dygn.  Rita och klipp ut mallar.

Dag 2: Ta ut degen 1 1/2 tim innan du ska baka. Kavla ut en del av degen tunt på ett mjölat bakbord. Lägg degplattan på en bakpapperstäckt plåt och kavla lite till. Se till att degplattan är slät och mäter ca 3 mm.

Lägg på mallarna och skär ut husdelarna. Det är lättast med en degskrapa. Använd en kniv till dörr och fönster. Skär ut dörren och grädda den för sig. Skär ut ett hjärtfönster på båda gavlarna med en pepparkaksform. Gör gärna några granar som du kan ha som dekoration. Grädda husdelarna i 175°, 12–15 min.

Precis när du tagit ut plåten – lägg på mallarna och kantskär om formen ändrats. Låt husdelarna svalna på plåten.

Kristyr: Kör florsocker och äggvita med elvisp till en fluffig och blank kristyr. Tillsätt den lilla mängden citron och eventuellt mer beroende på hur tjock kristyren är. Fyll en spritspåse med kristyren och spritsa på alla delar före hopsättning.

T ex kan du spritsa små ploppar runt varje fönster och därefter sätta dit en dekorationskula innan kristyren torkat.

Gör gärna ett rutmönster på takdelarna med hjälp av en blyertspenna och en linjal.

Spritsa sedan bågar och sätt dit dekorationskulor innan kristyren stelnat.

Klipp ut och sätt fast silkespapper på insidan av fönstren – om du vill. Fäst med kristyr eller silvertejp. Smält sockret i en stekpanna så det blir ljusbrunt. Observera att sockret är mycket hett. Låt stekpannan stå kvar på plattan på låg värme och montera gärna huset på en bänk bredvid.

Använd bakplåtspapper som underlag. Doppa en gavel och en långsida samtidigt och sätt ihop det. Håll i delarna en stund så att du är säker på att huset håller ihop.

Bred på smält socker med kniv på de återstående kanterna på sista gaveln. Fyll i ev tomrum med lite smält socker så huset blir stabilt.

Bred strängar av smält socker på det ena takets undersida och sätt fast det på huset. Gör likadant med det andra. Montera ihop skorstensdelarna med socker och fäst på taket. Sätt fast dörren.

Spritsa kristyr på husknutarna där sidorna fogats samman. Spritsa kristyr på granarna och fäst dem med häftmassa runtom huset. Dekorera med bomull och enris.

Strö på konstsnö och sikta över florsocker.

Pepparkakshusets mått:

Framsida och baksida: 22 cm brett och 13 cm högt.
Fönster: 4,5×4,5 cm, 1/2 cm ”spröjs”. 2 cm från ytterkanterna och 4 cm upp.
Dörr: 4×7 cm.
Gavlar: 15 cm breda, 13 cm höga som lägst och 20 cm upp i nock.
Hjärtformat fönster: Ta ut med pepparkaksform.
Tak: 25,5×13 cm.

Skorstensdelarna som vetter åt sidorna är 3 cm breda och 5,5 cm höga där de är som högst och 4,5 cm där de är som lägst. Skorstensdelarna som vetter framåt och bakåt är således 3 cm breda och 5,5 cm höga.

Av Kristina Eriksson

Foto: Annika Broman

Läs också:

Bygg ett annat pepparkakshus!

Stjärnbagaren tipsar: Så lyckas du med pepparkakshuset