Sy egna gardiner – enkla beskrivningar

Sy egna gardiner, steg för steg.

Foto: Pernilla Wästberg

Skaffa dig ett fönster som bjuder in sommaren. Som skärmar av och ger skugga och böljar i vinden. Här får du beskrivningar på säsongens finaste gardiner.

Solens strålar värmer skönt, men ibland är det skönt att skärma av ljuset. Gardiner i skira, lätta material silar de starkaste strålarna och ger skön svalka.

Pojagi är en lapptäcksteknik från Korea där man syr ihop olika stora tygbitar till ett större tygstycke. Man pressar, viker och syr tygbitarna så sömsmånen göms och tekniken blir superfin till en gardin, där ljuset lyser upp de dekorativa skarvarna.

Gardin i pojagi

En skir gardinlängd hänger i en halldörr

Foto: Pernilla Wästberg

En närbild på gardiner sydda i tekniken pojagi

Fram- och baksida blir lika fina när du syr i tekniken pojagi. Om du vill kan du även sy fast knytband i ovankant. Sy själv från ett av tygen eller köp färdiga band.

Foto: Pernilla Wästberg

Material: Matchande tunna tyger och sytråd.

GÖR SÅ HÄR

1. Tvätta alla tygstycken innan du börjar klippa och sy i dem, så att de inte krymper sen.

2. Klipp till fyrkantiga tygbitar, de kan ha olika storlek och färg. Improvisera längs vägen när du syr ihop dem, det är själva grundtanken inom pojagi-tekniken.

3. Lägg en tygbit ovanpå en annan, räta mot räta, med 1 cm förskjutning. Sy ihop tygstyckena med 1 cm sömsmån.

4. Pressa ner den överskjutande sömsmånen över den andra.

En närbild på två tygstycken som sytts ihop

Foto: Pernilla Wästberg

5. Pressa sedan ner hela sömsmånen mot tyget och sy fast med raksöm nära kanten, så sömsmånen döljs.

Vitt linnetyg

Foto: Pernilla Wästberg

6. Fortsätt att sy ihop bitar enligt samma teknik och sy sedan ihop dessa med varandra till större stycken. Ju färre och större fält du väljer, desto lättare blir ditt handarbete. Välj själv hur bred och lång din gardin ska vara, en vanligt längd är 250 cm.

En närbild på två tyger som sytts ihop

Foto: Pernilla Wästberg

7. Pressa in 1+1 cm längs med alla kanter och din gardin är klar.

Sy en enkel gardinkappa av tunn bomullsvoile, som även fungerar som insynsskydd.

Klassisk kappa

En skir gardinkappa i ett fönster

En enkel gardinkappa – skirt och vackert.

Foto: Pernilla Wästberg

Mät hur mycket tyg som går åt, lägg till sömsmån runt om och en extra bit tyg för kanalen där gardinspiralen ska dras igenom och pressa 1+1 cm längs sidorna och nederkanten och sy fast med raksöm. Pressa ner 1+3 cm i ovankant, sy fast med raksöm och häng upp i ditt fönster med hjälp av öglekrokar. Gardinspiral hittar du i tyg- och hobbyaffärer.

Sy en hissgardin av en secondhand-duk med fint hålmönster. Den släpper in lite av solstrålarna, samtidigt som den ger skugga.

Hissgardin

En klassisk hissgardin hänger i ett fönster

Klassiskt fint och inte så svårt som det ser ut.

Foto: Pernilla Wästberg

Material: Tyg à (fönstrets bredd+8 cm)x(fönstrets höjd+20 cm), en rundstav som är lite kortare än fönstrets bredd, en fyrkantsstav som är lite kortare än fönstrets bredd, makramésnöre, två bitar bomullsband, två metallringar, två skruvöglor och tre krokar. Du behöver också ha tillgång till en hammare, en såg och en häftpistol eller nubb.

Vi hade en loppisfyndad duk som passade perfekt i bredd och därför inte behövde fållas.

En hissgardin hänger i en röd fönstersmyg

Romantiskt och fint!

Foto: Pernilla Wästberg

GÖR SÅ HÄR

1. Pressa 2+2 cm mot avigan längs med långsidorna och sy fast med raksöm.

2. Såga till fyrkants- och rundstaven så de blir 2 cm kortare än gardinens bredd.

3. Häfta tyget med häftpistol eller spika fast på fyrkantslistens baksida, som kommer ligga mot fönstret. Fäst tyget på rundstaven på samma sätt. Du kan även sy en kanal att dra stavarna igenom, den upptill måste dock ändå fästas.

4. Vik bomullsbanden runt varsin metallring. Skruva fast skruvöglorna ca 15 cm in från sidorna på fyrkantsstaven, igenom hissgardinstyget samt banden som håller öglorna. Det kan gå enklare om du förs gör hål i tyget och banden genom att spika ner en syl eller ett spik.

5. Fäst banden på fyrkantslistens baksida med hjälp av en häftpistol eller nubb och göm först knutdelarna under bandet.

6. Mät upp tillräckligt av makramésnöret så att det räcker till hela gardinens fram-, bak- och ovansida och sedan ned längst med sidan enligt bilden.

7. Lägg hissgardinen plant. Knyt fast snöret i den vänstra skruvöglan, dra snöret på baksidan lodrätt ner om rundstaven, upp och igenom den vänstra metallringen och över till den högra metallringen. Här ska vara lite band över vid sidan. Ta en ny bit snöre och knyt fast i den högra skruvöglan. Trä snöret på samma vis som den vänstra sidan enbart genom den högra metallringen. Ta ihop snörena och slå en knut som blir själva tampen att hissa upp och ner gardinen i.

8. Skruva fast två krokar där gardinen ska hänga, utifrån måtten där öglorna är fästa. Skruva sedan fast en krok i fönsterfodret eller väggen att förankra dragsnörena i.

Närbild på en hissgardin

Foto: Pernilla Wästberg

I all enkelhet

Spika upp en spetsduk med ett vackert mönster och du får både insynsskydd och silat solljus på två minuter. Häng upp enkelt med endast två spik.

En spetsgardin hänger i ett fönster

Foto: Pernilla Wästberg

Tips!

Leta på loppisar efter spetsdukar eller andra vackra tygstycken att hänga upp.

Se 5 stora färgtrender 2023
0:58

Efter reklamen: Se 5 stora färgtrender 2023

(0:58)

Slå på ljud