Vik fina blad av papper till dukningen – så gör du steg-för-steg

Vik blad till dukningen.

De vikta bladen är ett enkelt sätt att piffa upp dukningen.

Foto: Christina Uhlin

Lär dig att vika fina blad av papper till dukningen. Vi visar dig hur du gör för att lyckas med detta roliga pyssel!

Ta din dukning till nästa nivå och imponera på dina gäster med en färgsprakande dukning! Ett enkelt sätt att lyckas är att duka fint med veckade blad av färgat papper. Här lär vi dig hur du gör för att trolla fram fina blad som blir en snygg detalj i din dukning. Dessa fina blad går att använda om och om igen och papper i fina färger finns på S (reklamlänk från Skapamer.se)kapamer.se (reklamlänk från Skapamer.se).

Klicka här för att komma till Skapamer.se (reklamlänk från Skapamer.se)

Att vika papper till olika fina former är ett mycket populärt pyssel som passar både stora och små. Kanske har du hört talas om origami, den japanska konsten att vika papper till tredimensionella objekt? Ordet origami kommer från det japanska ordet oru som betyder vika och kami som betyder papper. Den japanska konsten att vika papper kom till Japan från Kina redan runt år 600 och är alltså en nästan 1500 år gammal tradition.

Den teknik som du får lära dig här är inte riktigt lika avancerad som japanernas, men pysslet är minst lika roligt och resultatet blir en fröjd för ögat!

Vik blad av papper till dukningen – se hur du gör här:

Du behöver:

Färgat papper

Papperslim

Linjal

Ett spetsigt rundat föremål, t ex en sticka

Gör så här

  1. Klipp till en kvadrat, vår är 16x16 cm.

  2. Skär eller klipp diagonalt över kvadraten så du får två trianglar. Använd gärna skalpell och linjal eller markera en linje och klipp.

  3. Markera med hjälp av en linjal och till exempel en sticka vikveck från basen av triangeln upp mot toppen, vi har 1 cm mellanrum.
  4. Dragspelsvik din triangel.
  5. Vik ihop basspetsarna mot varandra och nyp till i mitten av basen, så du får en mittpunkt.
  6. Vik basens spetsar mot varandra och limma ihop i mitten.

Roligt pyssel på en kvart: Sy fina tygblommor