Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

4 insatser för ekonomin som du inte behöver göra om så ofta

21 jan, 2021 
Mirja Bokholm
Kvinna med händerna i luften är glad framför en datorskärm. Vill du också vara glad när du betalar räkningarna? Då kan du göra några insatser för din ekonomi.
När förhandlade du räntan senast? Och har du full koll på alla dina abonnemang? Nej, det känns inte alltid kul att ta tag i – men de här smarta punkinsatserna för att förbättra din ekonomi behöver du lyckligtvis inte göra om särskilt ofta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Se över dina abonnemang

Det finns ofta en hel del pengar att spara på att se över sina abonnemang. Kan du exempelvis byta elavtal och spara 50 kronor i månaden, motsvarar det 600 kronor per år!

Typiska abonnemang att se över och eventuellt byta är el, telefoni, bredband och försäkring. Här finns flera bra jämförelsetjänster, exempelvis Elskling och Bredbandsval.se.

Var också uppmärksam på om du har abonnemang som du borde säga upp helt och hållet. Kanske har du tecknat dig på en tjänst som du var intresserad av vid köptillfället, men sedan glömt bort att du ens har den? Pengarna kommer fortsätta att dras från kontot ända tills du säger upp tjänsten.

Se också: Så ser du över din ekonomi med stoppljusmetoden

Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Stoppsljusmetoden – så funkar det

Många av oss använder idag streamingtjänster såsom Netflix, Viaplay och HBO Nordic. Har du mer än en streamingtjänst? Fundera på om du verkligen behöver flera samtidigt, eller om du kan använda t.ex. Netflix en månad, och sedan byta till Viaplay nästa månad. Ett annat tips är att dela streamingabonnemang med familjemedlemmar eller vänner.

Annons

Förhandla räntan

Om du har någon form av lån, betalar du förmodligen också ränta varje månad. Eftersom de flesta lån löper under lång tid, blir också den totala summan du betalar för ditt lån ganska hög. Det betyder att det finns en hel del pengar att spara här!

Det är inte bara när du tecknar ett lån som du ska förhandla räntan. Ta för vana att varje år se över din ränta, och jämföra den ränta du har idag, med den som konkurrerande banker erbjuder. Har din bank höjt din ränta under året? Eller har bankens konkurrenter blivit billigare? Då är det dags att ta ett snack med banken!

Många tycker att det är både svårt och läskigt att förhandla sin ränta. Det finns dock mängder med bra information på nätet som kan vägleda i hur du gör, och hjälpa dig att jämföra räntor. Två exempel är Compricer och Lendo. Avsätt några timmar för att läsa på och kontakta sedan din bank. Den tid och ansträngning du lägger kommer du få tillbaka många gånger om genom de besparingar du gör!

Annons

Prioritera och slå ihop dina lån

Om du har mer än ett lån, finns det några saker att tänka på. För det första, prioritera att betala av lånen i rätt ordning. Ta lån med hög ränta först, och lån med låg ränta sist. Har du studielån ska de nästan alltid tas i sista hand, eftersom de ofta har bäst villkor.

Du kan även slå ihop dina lån, vilket i praktiken betyder att du tar ett större lån som du betalar bort dina gamla lån med. Beroende på lån och bank kan du eventuellt få en bättre ränta genom detta upplägg. Du behöver också bara betala en månadsavgift istället för flera.

Även om ett omläggningslån kan ge dig lägre ränta, är räntan på blancolån ofta hög. Ha därför som ambition är amortera löpande och försöka betala av lånet på så kort tid som är möjligt för just dig.

Löneförhandla

Hur mycket du kan få i löneökning beror förstås på din arbetssituation, men vi kan garantera att du kommer få en större löneökning om du försöker förhandla än om du inte gör det! Även en liten löneökning kan göra stor skillnad på lång sikt, om du sparar de extra pengarna och kanske rentav investerar dem i aktier eller fonder.

Annons

Tänk på att förbereda dig noga inför löneförhandlingen. Lista konkreta saker du gjort under året som gått, och på vilket sätt det gynnat din arbetsgivare. Ta också reda på vad andra med liknande arbetsuppgifter som du själv tjänar – både i branschen, och på den egna arbetsplatsen.

Presentera dina slutsatser på ett lugnt och balanserat sätt, utan att bli för emotionell. Förklara vad en löneökning skulle innebära för dig och på vilket sätt det skulle stärka din motivation och lojalitet, och därmed få dig att göra ett ännu bättre jobb.

Annons