Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Begär betalning i Swish: Är det säkert för användarna?

13 maj, 2020 
Marcus Alm
En kvinna tittar på sin mobil. Till höger: Swish logotype
Foto: Shutterstock/TT/Swish
Swish har nyligen lanserat en ny funktion där användare kan begära betalning från andra användare. Är detta ett nytt sätt för telefonbedragare att lura folk eller säkert sätt att få tillbaka lån i tid?
– Man måste alltid dubbelkolla vilken betalning man godkänner, säger Sofia Norén på Swish.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den populära betalningsappen Swish blev snabbt en succé när den lanserades i Sverige 2012 och används i dag av sju miljoner personer.

Från något så enkelt som att dela en nota (betalar du, så swishar jag?), till shopping online och betalning i butiker har det blivit självklart för oss att använda just Swish. Vi minns knappt hur vi gjorde tidigare – tog vi ut kontanter?

Videon kunde inte hittas

Men ett ständigt återkommande problem, framförallt vid delade notor eller liknande betalningar vänner emellan, är folk som säger att de ska swisha och sedan inte gör det. Därför har Swish infört sin nya funktion, som gör att vi äntligen slipper påminna personer via sms: ”Förfrågningar"”

Detta är Swish-funktionen ”Förfrågningar”

Genom funktionen kan användare enkelt skicka en förfrågan om betalning till andra användare med ett meddelande som berättar vad förfrågan är till för. Swish förutspår att funktionen, som redan finns på andra betallösningar som norska Vips och internationella PayPal, kommer att bli väldigt populär.

Annons

Enligt Sofia Norén, Communication & Growth Manager på Swish, kan nu personer med en uppdaterad app börja skicka förfrågningar.

– De personer som är över 18 år, har ett aktivt konto och som uppdaterat appen kan använda funktionen. Den är automatiskt aktiverad för alla användare över 18 år, berättar hon.

Så motverkar Swish bedragare i ”Förfrågningar”

Hos den internationella betaljätten PayPal uppstod problem med bedrägerier när en motsvarande funktion lanserades där. Då skickade användare ut förfrågningar på små summor till väldigt många med förhoppningen att ett visst antal skulle betala.

För Swish motverkas detta dels genom att bankerna följer alla transaktioner, dels genom att man måste godkänna förfrågningar med sitt mobila BankID.

– Det är egentligen ingen skillnad på om någon skickar en swishförfrågan eller ett sms och ber om en betalning. Du kan inte godkänna en förfrågan utan att skriva under och du måste alltid dubbelkolla vilken betalning du godkänner innan du skriver under, säger Sofia Norén.

Annons

Det finns också möjlighet att stänga av funktionen helt, något som kanske kan lugna de med äldre släktingar som oroar sig för eventuella telefonbedragare som ser nya möjligheter med funktionen.

– Vi har gått igenom och vridit och vänt på det här. Vi har satt upp väldigt tydliga begränsningar för funktionen också. Dels begränsningar för belopp, men också för antal förfrågningar, berättar Sofia Norén.

Denna begränsning är 30 förfrågningar per två veckors-period och varje förfrågan får vara max 900 kronor.

Enligt Sofia Norén bevakas också alla transaktioner via Swish av bankerna i fråga. På så vis är man alltid skyddad av att man alltid kan följa upp exakt vilka transaktioner man har godkänt.

Källa: Ecommercebytes

Annons