Pensionärernas spartips: Det här önskar vi att vi gjort annorlunda
Har du tjänstepension och eget sparande? Eller tänker du att det där med pension är ett senare problem? Då är det dags att lyssna på de som redan är där!
I en ny undersökning, genomförd av Infostat på uppdrag av Länsförsäkringar, har de frågat svenska pensionärer vilka ekonomiska råd de skulle ge sitt yngre jag, utifrån lärdomar om ekonomi, jobb och familjeliv.
Att spara och investera mer till pensionen, spara ihop till en buffert, leva inom sina tillgångar och därmed undvika onödig skuldsättning är deras absolut bästa tips. Helt enkelt: Spendera inte mer än du har på kontot och börja spara tidigt.
Spara tidigt och få mer i plånboken
Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar.
– Sparande gör stor skillnad på lång sikt. Den som sparar 100 kronor i månaden från 25 års ålder till 70 års ålder, med en genomsnittlig årlig avkastning på 7 procent, har runt 353 000 kronor vid pension. Det är ett rejält tillskott till pensionen som kan göra pensionärslivet lite lättare att leva, säger han i ett pressmeddelande.
Pensionärerna tipsar också om att se över sitt arbetsliv och karriär. Att satsa mer på utbildning och fortbilda sig så man har möjlighet till högre lön.
– Pensionen baseras på ens totala livsinkomst, så om man lyckas höja sin lön genom kompetensutveckling är det positivt för pensionen.
Ett råd är också att jobba något år längre om man orkar och har möjlighet.
– Det är ekonomiskt fördelaktigt att jobba ett eller några år extra, genom både ett förhöjt grundavdrag och jobbskatteavdrag. En person som har 36 000 kronor i månadslön får 1 500 kronor mer i pension per månad före skatt livet ut genom att jobba ett år extra, säger Stefan Westerberg.
Ekonomiska råden skiljer sig mellan män och kvinnor
Råden seniorerna skulle ge sina yngre jag skiljer sig till viss del mellan män och kvinnor – speciellt när det kommer till erfarenheter av familjelivet. Eftersom fler kvinnor har tagit större ansvar för barn med längre föräldraledighet och deltidsarbete så har deras löneutveckling inte hållit samma takt som männens – vilket resulterat i sämre pension.
Därför råder flera kvinnor till att man inom ska familjen ekonomiskt ska kompensera den som tar det största ansvaret för barnen.
– Resultaten avspelar dagens ekonomiska ojämställdhet där kvinnor tar det större ansvaret för barnen, som får stora följdkonsekvenser på privatekonomin och pensionen. Det är viktigt att tänka på 50/50 inom hushållet, särskilt under småbarnsåren. Om någon tar det större ansvaret för barnen och arbetar mindre bör denne också kompenseras för det. Kompensationen ska täcka bortfallet av inkomst, pension och för ens privata pensionssparande. Det handlar ytterst om att båda ska kunna landa i en trygg ekonomi oavsett vad som händer med relationen och livet i stort, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet.
Av de svarande i undersökningen var det bara 69 procent som fick pensionen att räcka varje månad. 21 procent måste ta av sparat kapital och 7 procent behöver hjälp för att klara utgifterna (3 procent har svarat vet ej).
Pensionärernas 7 bästa råd för en god framtida ekonomi
* Spara och investera mer till pensionen
* Spara ihop till en ekonomisk buffert
* Undvik onödig skuldsättning och leva inom dina tillgångar
* Satsa mer på utbildning och löpande kompetensutveckling
*Jobba ett eller flera år extra och därmed senarelägga pensionen
* Ta risker i arbetslivet, vara proaktiv och byta jobb oftare
* Bli ekonomiskt kompenserad för föräldraledighet, vab och deltidsarbete
Källa: Infostat på uppdrag av Länsförsäkringar