Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Hanna blev utblottad efter skilsmässan

09 mar, 2021 
Susanne Stamming
Han blev utblottad efter skilsmässan
Hannas skilsmässa förstörde hennes ekonomi. Nu sparar hon till guldkant under pensionen.
Alla kvinnor borde säkra att de kan ta sig ur dåliga förhållanden utan att gå bankrutt. Det säger Hanna Lans vars ekonomi låg i ruiner efter hon skilt sig. Hon började med aktier och nu sparar hon till guldkanten – att frigöra tid, bli självständig och skriva böcker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hanna Lans drar med fingret längs de färgglada kajakerna som ligger nere vid hamnen inte långt ifrån där hon bor. Här finner hon lugn och ro. Om sommaren tar hon turer ut på havet så ofta hon hinner.

– Där är min, pekar Hanna och fortsätter ner mot bryggan som är hal och slipprig av regn.

Den här miljön har hon använt i nästan alla sina böcker. Kusten är hemtam och naturligt dramatisk. Fast i Skintebo har hon bara bott sedan skilsmässan.

– Skiljebo, säger en del. Och många som flyttar in här har kanske skilt sig och ändå vill ha en bra plats för barnen, säger Hanna.

– Nu är mitt fokus på att säkra min ekonomi för framtiden även som ensamstående. Jag vill kunna äta hur mycket choklad jag känner för och leva självständigt utan beroende av någon annan.

Hanna växte upp i Mölndal med drömmar om att bli antingen arkeolog eller författare.

Annons

– Jag tror det mest var mitt intresse för historia som gjorde mig nyfiken på arkeologi.

Nu utbildade sig Hanna till jurist i stället. En jurist med en stark känsla för rättvisa och moral. Arbetslivserfarenheten var kanske inte heller direkt klassisk när hon tog sig in på utbildningen.

– Jag hade jobbat som förskolelärare, men det gick inte fortsätta med det för jag blev sjuk hela tiden.

Klickade direkt

När hon väl hittat rätt i studierna var det enda som saknades kärleken.

– Min syster släpade iväg mig till Herräng, som anordnar världens största dansläger. Jag som inte ens dansar, men där mötte jag honom – mannen jag skulle gifta mig med, säger Hanna.

Mannen var en amerikan som var en vansinnigt bra dansare och tillsammans hade de jätteroligt.

– Vi klickade bägge två direkt. Han nådde upp till en nivå som få andra män lyckades med. Han hade ett snabbt intellekt och mycket humor. Han tickade alla boxar förutom att han var amerikan. Jag kunde absolut inte tänka mig att bo i USA, berättar Hanna.

Annons

Men mannen intygade att han alltid velat bo i Europa och det skulle aldrig bli aktuellt med något annat. Hanna trodde honom.

Mannen var enormt framgångsrik och hade ekonomiska möjligheter som Hanna inte var van vid.

– Jag började pendla till New York där han bodde i väntan på att han skulle komma över, men flytten blev alltid uppskjuten.

Det här Hanna

Namn: Hanna Lans

Ålder: 49 år.

Bor: I Billdal.

Familj: Son på 17 år.

Böcker: Som någon annan bäddar, In i evigheten, Havet vilar blankt

Under tiden försökte hon plugga färdigt, men det gick allt sämre. Hon hade ändrat sitt liv allt för mycket. Motsatsen till vad hon själv tänkt sig.

– Drömmen som göds via Hollywoodfilmer och annan media är ju att få den där stora diamanten på sitt finger och det var det han till slut erbjöd mig 2001. Så trots att jag tyckte att han inte hållit sina löften tackade jag ja till att gifta mig med honom.

Annons

Hemmamamma i USA

Det eviga pendlat hade då starkt minskat hennes chanser till att få de toppbetyg som behövdes för att ha större chans till bra jobb inom juridiken. Dessutom ledde det till regelbundna bråk paret emellan.

Men Hanna slutade aldrig hoppas och det som blev sista spiken i kistan var när mannen kom in på en utbildning i Kalifornien som han väldigt gärna ville gå på strax innan giftermålet i Sverige.

– Jag höll på att dö av ilska, men kunde inte med att ställa in, även om det var nära. Jag ville inte förstöra festen och var för plikttrogen för det, suckar hon.

Hanna gick igenom en tuff skilsmässa
– Jag hoppas verkligen att alla som funderar på att skaffa barn faktiskt inser att det gör att man är bunden till pappan resten av livet på ett eller annat sätt, säger Hanna.

Efter en svår graviditet då Hanna drabbades av celiaki och gick ner i vikt följde en tid som hemmamamma i USA.

Annons

– Precis det jag inte ville. Jag hoppas verkligen att alla som funderar på att skaffa barn faktiskt inser att det gör att man är bunden till pappan resten av livet på ett eller annat sätt, konstaterar hon.

Se också: 5 tips om hur du får en jämställd ekonomi hemma

5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemmaBrand logo
5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemma

Lång rättsprocess

Tre år efter sonen kom till världen fick Hanna sin celiakidiagnos och började äntligen gå upp i vikt och må bättre.

– Min energi kom tillbaka och då började jag aktivt att försöka få med mig min son till Sverige. Tro mig, trots att jag har en utbildning i internationell familjerätt och känner mängder med jurister blev det fruktansvärt svårt och jobbigt.

Annons

Hon gjorde sin hemläxa innan hon satte igång men ändå ledde det till mängder av rättsprocesser som skulle hålla på i många år.

– Min första bok handlade om den här krisen i mitt liv.

Hannas råd kring ekonomi, äktenskap och skilsmässa

1. Ett äktenskap är ett ekonomiskt avtal. Se på det som ett företag, tycker du att din tilltänkta skulle vara en bra affärspartner både ekonomiskt och moraliskt? Tror du på god avkastning både vad gäller det ekonomiska och mentala? Bra, då kan ni sluta avtal.

2. Ska ni skaffa barn? Företaget familjen ska då hålla sig flytande ekonomiskt i minst 18 år. Era roller kan komma att behöva omförhandlas, men ska alltid vara på lika villkor.

3. Ska man ha ett liv ihop så ska man också ha samma förutsättningar. Det är ohållbart att den ena har mer pengar att röra sig med och det blir lätt en form av härskarteknik om den ena har högre inkomst och man inte ser familjens ekonomi som en gemensam pott. Det kan faktiskt röra sig om ekonomisk misshandel om det inte sköts på rätt sätt.

4. Tänker ni ändå inte ha gemensam ekonomi? Skriv äktenskapsförord. Än en gång: du måste se äktenskapet som ett företag som ska sträcka sig många år framåt i tid, hur ska ekonomin utvecklas under dessa år?

5. Har ni bestämt er för skilsmässa? Då blir det ett avvecklande av företag. Hur minimerar ni förlusterna? Finns det barn med i bilden? Hur gör ni för att dessa ska kunna bibehålla sin levnadsstandard?

6. Är skilsmässan infekterad? Ta hjälp av en advokat! Då kan ni lägga vissa delar av gruffet bakom er och advokaten är van vid att se alla delar och även hur framtiden kan te sig, det är det svårt att göra när man är part i en infekterad tvist.

Annons

Rättsprocesserna var inte gratis heller och plötsligt hade Hanna gjort sig av med alla sina besparingar, inget fanns kvar.

– Den 28 december 2007 fick jag ett domslut som sa att min son skulle få stanna här med mig i Sverige. Innan dess var allt osäkert. Men efter det fortsatte striden ändå och det har varit helt utmattande. Nu bor min sons pappa här i Sverige och de träffas varannan helg, säger Hanna.

Mindre bra var hennes ekonomi som numera låg i ruiner. Hon insåg för sent vikten av ekonomisk självständighet.

– Alla kvinnor borde säkra att de kan ta sig ur dåliga förhållanden utan att gå bankrutt.

Nyfiken på aktier

Hade Hanna inte haft sina föräldrar hade hon dessutom varit än mer illa ute, men de hjälpte henne så att hon kunde köpa ett radhus.

– I USA har de ett annat system och då behöver man inte lägga jättestora insatser, tjäna en enorm lön eller vara två personer för att få huslån på banken, utan där värderas enbart återbetalningsförmåga och den värderingen kan man förbättra och bygga upp över tid. Det gäller bara att visa att man är pålitlig som kund. Det tycker jag är ett väldigt bra system som gör det möjligt för fler ensamstående att köpa hus.

Annons

För nu hade Hanna bestämt sig för att satsa på sig själv. Hon hittade en Facebookgrupp om privatekonomi för kvinnor och började läsa.

– Där fanns allt från tips om billiga matlådor till hur man pressar försäkringspremier, men också en hel del om aktiesparande. Det fångade mitt intresse.

Hanna började försiktigt köpa till de mycket små summor hon kunde avvara efter räkningarna var betalda.

– I början var det mellan 100 och 500 kronor i månaden. Men det var varken roligt eller lätt så jag la in en förfrågan om det fanns kvinnor i Göteborg som ville träffas och prata aktier och ekonomi. Jag kände att det skulle vara lättare att lära sig på det sättet för jag kände mig bara korkad när jag försökte läsa mig till hur det gick till.

Det var flera medlemmar som hörde av sig och de träffades några stycken för att fika. Plötsligt lärde sig Hanna enormt mycket.

Annons

– Mycket mer än jag hade kunnat göra annars. Allt från vilka olika appar som fanns och hur man gjorde rent praktiskt för att komma igång på ett bättre sätt. Då blev det också roligt.

Hus i Frankrike

I dag använder sig Hanna av Avanza och tänker mest långsiktigt.

– Man lär sig snabbt vilken typ man är och jag är ingen som säljer av mitt sparande. Första året var ett sätt att komma till insikt om hur allt fungerar och hur jag fungerar. Nu har det blivit mitt sätt att säkra pensionen och få en möjlighet att kunna sätta guldkant för mig längre fram. Jag hade ju förstört mina pensionspoäng genom att bo utomlands, säger hon.

I dag investerar hon brett och bland annat genom att titta på allt från en fonds rating hos företag som betygsätter fonder till hur jämställda bolagen är.

Ett viktigt tips som hon tagit åt sig av är att aldrig försöka följa en framgångsrik investerare och härma det han eller hon gör.

Annons

– Det brukar inte fungera.

Hanna för över pengar till sitt investeringssparkonto en till ett par gånger i månaden och väljer ut aktier eller fonder att satsa på, men hon säljer sällan.

– Jag har en enorm bredd – säkert 12 olika fonder och 20 olika aktier.

Komma i gång med aktier som kvinna

Skaffa information:

Våga fråga.

Om du inte har någon i din närhet så leta upp ekonomigrupper på Facebook.

Det finns exempelvis Economista och Ekonomiguiden, som båda är för kvinnor. Om du är ensamstående och känner dig fattig och ledsen, så finns det en extra snäll grupp som heter Ekonomigrupp för en(s)a(m)stående kvinnor som kan vara bra att börja i.

Praktiskt:

De två vanligaste bankerna att starta sitt aktie- och fondsparande på är Avanza och Nordnet. De har lätthanterliga appar. Starta konto hos någon av dessa och se till att du startar ett ISK, investeringssparkonto, i stället för ett AF, aktie- och fondkonto. Detta eftersom du då kan sälja utan att behöva räkna ut skatt själv i deklarationen, ISK gör det automatiskt för dig. Ändra courtagenivå till den lägsta.

Kommer du upp till över 50 000 i placeringar ändrar banken automatiskt till nästa nivå. Courtaget är en avgift för att du köper aktier eller fonder och varierar hos olika banker.

Hitta rätt:

Nä du väljer aktier eller fonder, tänk på en bransch du gillar eller ett företag du har respekt för. Det svåraste är ofta det första köpet.

Leta upp namnet i sökfunktionen i appen.

De flesta fonder har 100 kronor som lägsta gräns, men i Avanza Zero kan du lägga in lägre belopp.

En fond är som en godispåse med olika företag och där investerar du i en procent av olika företagsaktier i stället för antal aktier i ett enda företag. I en fond får du ofta en bra spridning av aktier och ett säkrare val än en enskild aktie. Fonder har dock en förvaltningsavgift.

Det finns numera även fondrobotar som söker av marknaden genom artificiell intelligens i stället för att du gör det själv.

Annons

Målet är att köpa ett litet hus i Frankrike, flytta dit och leva ett annat liv.

– Jag har också ett chokladkonto för jag älskar choklad. Först hade jag det i en app som var jättebra, men sedan började de ta betalt och då flyttade jag det till ett vanligt konto. Jag vill kunna äta hur mycket choklad jag vill när jag är pensionär, minst 100 000 kronor ska jag ha på det kontot, förklarar Hanna.

Vill skriva

Att frigöra tid, bli självständig och kunna skriva böcker är något hon också vill mitt sitt sparande.

– Och paddla kajak.

Hanna paddlar kajak så ofta hon hinner
Hanna paddlar kajak så ofta hon hinner, på havet känner hon lugn och ro.

Sin första egna bok gav hon ut 2010 och den skrev på ledig tid efter jobbet.

– I framtiden vill jag helst skriva skönlitterärt på heltid och gärna med en historisk koppling till Göteborg eller Mölndal. Jag hoppas jag kan göra det. Jag är på god väg i alla fall. Jag kanske blir en fattig pensionär, men jag ska inte bli en ledsen pensionär.

Annons