Petra är en mästare på att hitta gratisprylar

Petra är en mästare på gratisprylar
Petra är en riktig gratisletare. Varje år får hon prylar värda runt 100 000 kronor hemskickade – helt gratis! Här får du några av hennes tips – perfekta när ekonomin är lite ansträngd.

I fyra år har Petra Stentagg, 37, från Karlshamn systematiskt letat efter det som företagen erbjuder gratis. Och det har visat sig vara lönande!

– Jag lägger ungefär två timmar per dag på att leta gratisprodukter. Det är samma tid som jag tidigare ägnade åt att sitta framför tv:n, säger Petra som till vardags arbetar som socialsekreterare.

Hon har en egen blogg där hon delar med sig av gratistips till sina följare. Och datorn och internet är en stor hjälp för henne. Facebook är till exempel en säker källa för att snappa upp gratisprodukter.

– Du kan följa större företags Facebook-sidor, till exempel Pågen, Haribo, Kavli, Garant eller Coop som delar ut gratisprodukter med jämna mellanrum. Erbjudandena varierar ofta med årstiden, och den som var riktigt om sig och kring sig kunde i princip fira jul utan att betala någonting!

Ett vanligt sätt att få gratiserbjudanden är att delta i marknadsundersökningar där man svarar på frågor om en produkt eller ett företag. Det kan man exempelvis göra genom Triaba Panel, M3 Panel och YouGov. Tamponger kan du prenumerera gratis på via reddville.se.

Vill du ha gratis buljong hemskickad kan du gå in på buljongföretagens hemsidor eller Facebook-sidor och svara på frågor när de har kampanjer.

– Tamponger och buljong är tråkiga saker som jag slipper betala för, pengarna lägger jag i stället på resor och annat kul.

Dötrist med ekonomi? Experten tipsar om hur du tar tag i ditt sparande

Åkband till barnen

Petra berättar också att hon inte betalat för en biobiljett de senaste tio åren.

Biobiljetter är nog populärast att dela ut gratis. Det är en vanlig premie i olika läsarpaneler. Men de finns också att samla till via olika sidor, till exempel GFK hushållspanel, Gratisbio.se med flera. Livsmedelsföretaget Kraft har återkommande kampanjer där du kan samla tio kvitton på Gevalia kaffe och få två biobiljetter. De 1 000 första som gillar en Facebook-sida kan också belönas med biobiljetter. Maken Magnus tar gärna emot gratis biljetter till fotbollsmatcher, och sönerna Melker, 11, och Linus, 8 år, gynnas också av mammas gratisjakt.

Gratis biljetter och åkband till Liseberg och Gröna Lund går ofta att hitta – Cheerios och GB har haft samlarkampanjer med Liseberg som premie, taxi Göteborg har delat ut årskort på Liseberg. McDonalds har en årlig klubbdag på Gröna Lund där familjen kan få fyra inträden och åkband.

Konsumentverket varnar dock för gratiserbjudanden på internet. Det kan vara ett sätt för oseriösa företag att luras eller för att komma över namn och personnummer.

– Självklart ska man vara försiktig, och i de fall villkoret för att få något gratis är att du köper en viss produkt ska du självfallet fundera över om det verkligen är något du har behov av, annars är det en dålig affär. Att lämna ut nummer och mejl kan förvisso innebära att företagen hör av sig i parti och minut, men Petra vet hur man slipper besvären.

– Skaffa en extra mejladress och ett extra mobilnummer via gratis kontantkort. Använd bara dessa till reklam, då styr du själv och slipper bli störd.

Petras 5 bästa gratistips!

1. coop.se: Här kan man anmäla sig till smaktester och få gratis produkter. Det krävs dock medlemskap.

2. Läsarpaneler hos olika tidningar: Genom att svara på frågor om tidningen får du en gratisprodukt, vanligtvis en prenumeration.

3. Wrapp (app): Skickar ut gratis presentkort.

4. Freebee (app): Här får man prova gratisprodukter, oftast livsmedel som läsk, kakor med mera.

5. Rabble (app): Skickar ut gratis svampar för rengöring och många andra produkter.

Petras egen blogg där hon lägger ut sina gratistips hittar du här.

Foundation till budgetpris – de 5 bästa under 300 kr