Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre''

Så klarar du dig efter skilsmässan – ekonomen tipsar!

31 jul, 2018
author Maria Rundgren
Maria Rundgren
Ekonomiexperten Annika Creutzer om skilsmässor
Det är fortfarande relativt vanligt att kvinnor som står inför en skilsmässa upptäcker att de egentligen inte har råd att skilja sig. Därför är det viktigt att se om sitt hus i god tid och läsa på om juridiken, enligt journalisten och ekonomen Annika Creutzer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du råd att skilja dig?

Ekonomiexperten Annika Creutzer
Annika Creutzer är journalist och ekonom med goda kunskaper inom privatekonomi. Här svarar hon på läsarnas frågor. Foto: Stefan Nilsson

Vad kan jag göra om jag anar att jag står inför en skilsmässa?

– Oavsett om det är du som funderar på att ta steget eller om ni gemensamt talat om skilsmässa så finns det saker du kan göra innan skilsmässan är ett faktum. Fundera på om du har råd att skilja dig, många inser att det blir svårt att få ihop ekonomin som ensamstående. Om du jobbar deltid ska du gå upp till heltid. Se över gemensamma och egna lån. Starta ett eget sparande. Kvinnor tar generellt ett större ansvar för familjen och står för alla småinköp, medan mannen ofta har ett sparande. Det är viktigt att komma ihåg att du som hustru är en egen individ som ska ha ett eget sparande och ska klara att stå på egna ekonomiska ben, säger Annika Creutzer.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Att prata ekonomi med sin partner kan vara känsligt. Hur gör man?

– Det är viktigt att du och maken kan prata om ekonomi utan att det blir bråk. Det är när man är nykär som grunden för hur man klarar sig vid en eventuell skilsmässa läggs. Jag brukar säga att det är ett bra test i början av en relation. Om man inte kan prata ekonomi ska man kanske inte vara ihop.

– Äktenskapsförord brukar vara sådant som kan kännas svårt att prata om, men som inte borde vara det. Att exempelvis släktgården ska undantas och ligga utanför en eventuell bodelning. Det kan vara en fördel för dig vid en skilsmässa om gården är bara din – och en nackdel om den bara är hans. Men man kan naturligtvis se över det och diskutera om man vill ändra något. Ofta lägger ju den part som inte har rätt till egendomen både tid och pengar på den. Kanske är det bättre att båda står som ägare? Våga vara krass!

Annons

– Fundera på om du ska be dina föräldrar att i testamente skriva in att ditt arv ska vara din enskilda egendom. Det ger dig en egen ekonomisk trygghet både vid en eventuell skilsmässa och om du kommer att få låg pension.

Vad är det första jag behöver tänka på när skilsmässan är ett faktum?

– Ofta är det mycket som snurrar i huvudet samtidigt. Det kan vara tankar kring ekonomi, boende, gemensamma ägodelar, barnen. Man har ofta ett stort behov av att få prata om det känslomässiga kaoset, men också om juridiken och vad som gäller vid en skilsmässa. Därför är det viktigt att hålla känslorna i styr och skilja på emotionella behov och praktiska behov.

Vad är nästa steg?

– Du behöver förstå juridiken och bör ta hjälp av en familjerättsjurist, så att du vet vad som gäller. Vad ska delas och vad ingår inte i giftorätten? Finns äktenskapsförord? Vem ska styra över barnens tillgångar? Lön, skatt och tjänstepension räknas individuellt och delas inte. Däremot delar man på privat pensionssparande. Men om du som kvinna inte haft tjänstepension, men däremot ett privat pensionssparande, så kan du i vissa fall få rätt att behålla det.

– Kolla upp vad som gäller om det finns livförsäkringar eller andra försäkringar. Kolla vad som gäller om maken är egenföretagare. Om det ligger som enskild egendom är både skulder och tillgångar hans, annars delas det lika.

– Se till att göra en bodelningslista som ska lämnas in till tingsrätten. Det är jätteviktigt att den slutförs så att ägandet står på rätt person. Det är vanligt att många missar det och tror att bodelningen är genomförd bara för att man rent fysiskt delat upp ägodelarna. Men så är inte fallet rent juridiskt.

Efter en skilsmässa blir ekonomin förändrad.
Har du koll på äktenskapsförord, testamenten och försäkringar? Många inser att man inte klarar av stå på egna ekonomiska ben vid en separation. Foto: Shutterstock

Vad händer med boendet efter skilsmässan?

– Boendet ska ofta delas på två, om inte den ena köper ut den andra. En skilsmässa innebär ofta två mindre bostäder. Man sänker sin boendestandard till en ökad kostnad. Nya hinder på bolånemarknaden, som skuldkvotstak och amorteringskrav, gör att man ofta får byta ner sig rejält. Samtidigt blir det mindre pengar över till resor och nöjen.

Annons

– Barnen bor oftast växelvis hos föräldrarna, men det är vanligare att mannen, som ofta tjänar mest, bor kvar i innerstaden medan kvinnan får flytta ut i förorten till ett billigare boende, säger Annika Creutzer, ekonom.

Vad händer vid en separation om jag är sambo?

– Enligt sambolagen har man rätt till hälften av boendet om man införskaffat det gemensamt i syfte att bo ihop, oavsett vem som satsat mest pengar. Övriga tillgångar delas inte. Därför är det ekonomiskt dåligt att vara sambo för den som tjänar minst och tar hand om hushåll och barn. Om separationen är ett faktum får denna ingenting av partnerns tillgångar.

Ekonomens 3 viktigaste råd

1. Se till att öka inkomsterna.

2. Ta hjälp av släkt och vänner med barnen.

3. Läs på om juridiken.

Boktips vid en skilsmässa!

Skilj dig ordentligt: separationshandboken av Pia Sehm (Printz Publishing) kan du ANNONS beställa på nätet.

Boken Skilj dig ordentligt - separationsboken

Fråga ekonomiexperten

Har du en fråga till vår ekonomiexpert? Mejla Annika

Annons