Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Expertens tips: Därför ska du skriva ditt testamente

28 sep, 2021 
SHOKA ÅKERMAN
Charlotte Silfverberg
En kvinna i övre medelåldern skriver sitt testamente.
Visst går det att skriva sitt testamente själv, men är man osäker på att man uppfyller alla lagkrav kan man ta hjälp av en jurist.
Även om det finns lagar och regler för vad efterlevande ska ärva kan det vara bra att få ner sin sista vilja på papper. Här får du veta vad som gäller för dig och dina anhöriga när du skriver ett testamente.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: 6 viktiga skäl till att skriva testamenteBrand logo
TV: 6 viktiga skäl till att skriva testamente

Att skriva testamente är något många skjuter upp, även om det är viktigt. Här är råd om hur man kan gå tillväga från Shoka Åhrman, sparekonom på försäkringsbolaget SPP Pension och dessutom författare, föreläsare, debattör och bloggare. Hon har bland annat skrivit boken Medveten ekonomi och vill inspirera kvinnor att fatta välgrundade beslut om sin ekonomi.

Under pandemin har allt fler oavsett ålder fått en större medvetenhet kring hur skört livet kan vara. Den medvetenheten har gjort att allt fler har valt att skriva ett testamente eller börjat fundera kring vikten av att göra det. Med all rätt, då det finns många goda skäl för de flesta att göra det oavsett om vi befinner oss mitt i en pandemi eller inte.

Shoka Åhrman, sparekonom på försäkringsbolaget SPP Pension och författare, föreläsare, debattör och bloggare.
Shoka Åhrman är sparekonom på försäkringsbolaget SPP Pension och dessutom författare, föreläsare, debattör och bloggare.

Längs med livets gång tar du många olika ekonomiska beslut både för dig själv, i relationen och beslut som du hoppas även ska komma till nytta för nästa generation. Men om kunskapen om familjejuridiken inte är på plats kan det tyvärr leda till att det inte riktigt blir som du har tänkt dig. Därför kan man upprätta ett testamente som ett sätt att minska risken för konflikter och se till att din vilja förmedlas vidare till dina anhöriga.

Annons

Aldrig arvlösa

Det som händer vid din bortgång om du inte har ett testamente är att då fördelas arvet i enlighet med arvsordningen. Med ett testamente kan du själv påverka vissa delar. Arvsordningen innebär att de som ärver i första hand blir barn och barnbarn (dina bröstarvingar). Därefter föräldrar, syskon, syskonbarn och avlägsen släkt (det vill säga mor- eller farföräldrar och deras barn men ej kusiner).

Även om du skriver ett testamente så är det viktigt att känna till att du enligt lag inte kan göra dina bröstarvingar arvlösa, utan de har alltid rätt till det som kallas för laglotten. Laglotten är hälften av den andel av arvet de annars skulle ha fått.

Detta gäller för…

Gifta

Ett undantag från den legala arvsordningen är att gifta makar ärver varandra före andra arvingars rätt till arv. Gemensamma barn ärver först efter att ni båda har gått bort. Men om någon av er har barn som inte är gemensamma kan det finnas anledning att skriva ett testamente. Antingen skriver ni ett gemensamt testamente eller ett eget.

Sambo

Om du lever som sambo i dag är testamente viktigt med tanke på att sambor inte ärver varandra enligt lag, oavsett om ni har varit sambor under många år eller har gemensamma barn. Det du har rätt till är halva värdet av allt det som kallas för samboegendom. Det är alltså bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk (oavsett vem som faktiskt betalat för det). Därför behöver ni skydda varandra genom att skriva ett testamente om ni vill kunna ärva varandra.

Sambo utan barn

Lever du i en samborelation utan att ha några egna barn har du möjligheten att testamentera bort hela arvet till din sambo. Utan testamente på plats ärver annars det som kallas för andra arvsklassen den sambo som går bort. Om den du är sambo med går bort ärver alltså i första hand dennes föräldrar och sedan syskon. Saknas testamente kan det exempelvis leda till att den du lever med får flytta ifrån det gemensamma boendet.

Sambo med barn

Har någon av er som är sambo egna eller gemensamma barn ärver barnen om testamente saknas. Även om du som har barn skulle skriva ett testamente är det enbart hälften av arvet som kan testamenteras till sambon. Den andra delen har barnen alltid rätt att få ut direkt.

I dag är det inte ovanligt när vi gifter oss eller skaffar en ny partner att någon har barn från en tidigare relation. Därför är det viktigt att ni redan när båda är i livet bestämmer hur det ni äger ska fördelas och försöker hitta den väg som känns rättvis utifrån just er situation. Finns det både särkullbarn och gemensamma barn styrs arvet av arvsreglerna, men det kan fortfarande vara viktigt med testamente för den kvarvarande sambons skull. Det skapar goda förutsättningar för att minska konflikterna efter någons bortgång.

Särkullbarn

Särkullbarn till gifta makar har enligt lagen rätt att kräva sitt arv direkt efter sin förälders bortgång. Finns det eventuella gemensamma barn så ärver de först när båda föräldrarna gått bort. Detta är en av de situationer som gör det extra viktigt för dig att skriva ett testamente.

Trots att särkullbarn har samma arvsrätt som eventuella gemensamma barn finns det en skillnad som är viktigt att känna till. Om den biologiska föräldern går bort har särkullbarnen rätt att få ut sin del av arvet direkt. Det kan exempelvis leda till att styvföräldern blir tvungen att sälja av sitt boende eller hamna i en pressad ekonomisk situation för att särkullbarnen ska kunna få ut sitt arv.

Ett särkullbarn kan dock välja att vänta med att ta ut sitt arv tills förälderns make/maka också gått bort, eller så kan man skriva ett testamente så att särkullbarnet endast har rätt att få ut sin laglott medan resten testamenteras till den efterlevande maken/makan.

Ensamstående

Även om du är ensamstående behöver du fundera på hur dina tillgångar ska fördelas. Om du har barn ärver dina barn dig i första hand. Om barn och barnbarn saknas är det i stället dina föräldrar som ärver dig. Skulle det vara så att dina föräldrar inte längre är i livet blir det då syskon och syskonbarn som får ärva dig.

Om det inte finns några andra arvingar går tillgångarna till Allmänna arvsfonden. Vill du att dina tillgångar ska gagna någon annan behöver du därför skriva ett testamente.

Annons

Så skriver du ett testamente

Antingen kan ni ta hjälp av en jurist eller skriva ett testamente själv. Men tänk på att det finns några lagkrav (så kallade formkrav) för att ett testamente ska vara giltigt och att det är viktigt att alla formkrav uppfylls.

För att ett testamente ska vara giltigt måste det vara skriftligt och bevittnat av två personer som är samtidigt närvarande. De som bevittnar testamentet måste inte ta del av innehållet i testamente men behöver känna till att det är ett testamente som de bevittnar. De som bevittnar testamentet får inte heller vara jäviga till exempel nära släkt eller någon av de som finns med i testamentet.

Två kvinnor lagar mat tillsammans. För att skydda en sambo kan ett testamente vara på sin plats, exempelvis för att den ska slippa flytta ifrån det gemensamma boendet.
För att skydda en sambo kan ett testamente vara på sin plats, exempelvis för att den ska slippa flytta ifrån det gemensamma boendet.

Tänk på att hålla språket enkelt och tydligt när du skriver testamente, för att undvika att det kan misstolkas och leda till framtida tvister. Försök att tänka på din avsikt med att skriva ett testamente och på att skriva en så tydlig formulering som möjligt av det.

Annons

Styr villkoren

En annan viktig sak att tänka på är att du i ett testamente kan skriva att den egendom som dina barn ska ärva ska vara deras enskilda egendom. Detta betyder att den egendom de ärver inte ska bodelas med deras eventuella make eller maka. Du kan helt enkelt styra villkoren för ditt arv genom det du skriver i ditt testamente.

Några andra användbara formuleringar som kan vara bra att känna till och vad de innebär:

  • Full äganderätt innebär att den efterlevande ska kunna göra vad den vill med arvet, till och med testamentera bort det.
  • Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande inte själv kan testamentera bort arvet, men kan i övrigt göra vad den vill med det.

Tänk på det här när du skriver testamente

  1. Familjeförhållanden kan förändras. Därför är det viktigt att se över ett testamente du har skrivit, så att innehållet i det stämmer med din grundtanke och syftet med den.
  2. Kolla även på det som kallas för framtidsfullmakt.
  3. Placera fullmakten så att det går lätt för de anhöriga att hitta.
TV: Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
TV: Stoppsljusmetoden – så funkar det
Annons