Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

10 hälsomyter om mat – sant eller falskt?

15 mar, 2018 
Celia Stahl
Det finns många påståenden om mat och hälsa – här hjälper läkaren Frida Duell till att reda ut vad som är sant och falskt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kokosolja är nyttigt. Vitlök botar förkylning. Rött vin förlänger livet. Det är bara några av alla de hälsopåståenden som cirkulerar.

Läkaren Frida Duell har skrivit boken Mat, myt, vetenskap, där hon guidar oss genom våra vanligaste myter om mat.

mat-myt-vetenskap-frida-duell
Frida Duells bok Mat, myt, vetenskap Norsteds förlag kan du beställa hos bland annat Adlibris eller Bokus.

– Om något verkar för bra för att vara sant så är det troligen det, säger hon.

Här är tio vanliga påståenden om mat – med Fridas kommentarer.

Myt 1: Detoxkurer renar kroppen

■ Nej. Det framgår aldrig i olika detoxprogram vad kroppen renas från – är det gifter eller slaggprodukter? Vad gäller rening av blodet har vi redan organ i kroppen som sköter det, nämligen levern och njurarna.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

De som mår bättre efter en detox kanske snarare gör det för att man har valt bort mer ohälsosam mat under en period, och inte för att kroppen blivit ”renad”.

Myt 2: Det är bra att ta en multivitamintablett om dagen.

■ Nja. De fördelar som multivitamintabletter skulle kunna ha är inte bevisat utan är något som man i forskning håller på att undersöka.

I de studier som hittills gjorts har man sett att just multivitamintillskott kan ge ett svagt skydd mot vissa cancersjukdomar samt mot ögonsjukdomen grå starr. Men det är som sagt inte belagt än. Inte heller om det finns risker med tillskott. Bäst är att äta bra och varierat.

Myt 3: Kaffe är nyttigt, exempelvis vid diabetes

■ Nja. I Sverige dricker vi i genomsnitt två koppar kaffe per person och dag. Man har sett samband mellan kaffeintag och minskad risk för diabetes typ 2, Parkinsons sjukdom och levercancer.

Annons

På den negativa sidan kan nämnas att kokkaffe har kunnat samman kopplas med något förhöjda nivåer av det ”onda” kolesterolet.

Alla ovanstående samband är just samband, man har inte ännu gjort några studier som kan visa att det faktiskt är det höga kaffeintaget som orsakat dessa förändringar.

Myt 4: Man kan bli beroende av socker

■ Nej. Vi behöver socker för att överleva eftersom socker är bränsle för kroppen. När vi äter socker så frisätts en signal substans i hjärnan som får oss att må bra. Den släpps även ut när vi exempelvis lyssnar på musik som vi gillar.

Det är alltså samma system som aktiveras av socker som av en del droger, men på olika sätt. Socker ger inte samma typ av beroende som andra droger kan göra.

Myt 5: Mat kan vara medicin

■ Ja. Det finns ett svagt vetenskapligt stöd för att vitlök kan minska antalet förkylningar och att C-vitamintillskott kan mildra förloppet av en förkylning något. För dem som har D-vitaminbrist kan D-vitamintillskott även ha viss effekt. Huruvida tranbärsjuice botar urinvägsinfektion är oklart. Olika studier visar olika resultat.

Annons

Läs också: 9 oväntade källor till C-vitamin

Myt 6: Medelhavsdieten är den nyttigaste kosten

■ Ja. Medelhavskosten är väl studerad och har många fördelar, såsom lägre dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar och olika cancerformer.

Det man menar med medelhavskost är mycket grönsaker, baljväxter och att bara äta en liten mängd chark och rött kött, och hellre välja fisk eller fågel. Man använder även olivolja i stället för smör. Vit pasta och charkbricka går bort.

Myt 7: Snabbmat är dåligt

■ Ja. Om man med snabbmat menar korv med bröd, hamburgare och pizza så är det inte nyttiga måltider. De består av raffinerade kolhydrater, där fullkornet är borttaget, och med väldigt litet innehåll av vitaminer och mineraler. Köttet är ofta bearbetat på något vis, saltat eller rökt, vilket enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ökar risken för cancer.

Annons

Myt 8: Undvika ägg på grund av kolesterol

■ Nja. Gränsen för hur många ägg man kan äta per dag varierar från person till person och det är svårt att dra någon exakt gräns. Generellt sett tror jag att rädslan för kolesterol är något överdriven. Vår egen kropp kan tillverka sitt eget kolesterol. Om vi tillför kolesterol via maten så drar kroppen ner på den egna produktionen.

Myt 9: Vi bör äta 6–8 skivor bröd om dagen.

■ Nej. Det påståendet kommer från brödindustrin (och inte från Livs- medelsverket som många tror!) och är ren marknadsföring. Äter man mycket bröd finns ju inte så mycket utrymme kvar för annan nyttigare mat.

Vill man äta mycket bröd bör man välja fullkorn för att få i sig fibrer, vitaminer och mineraler, samt välja nyttiga pålägg som skivad avokado. Vitt bröd ger bara tomma kalorier och ingen näring.

Annons

Myt 10: Ett litet glas rött vin varje dag förlänger livet.

■ Nja. Man vet inte exakt vad som gör att en måttlig mängd alkohol kan vara bra för hjärta och kärl. Det kan vara den blodförtunnande effekten som minskar risken för propp, eller så är det innhålet av antioxidanter. (Antioxidanter oskadliggör skadliga ämnen i kroppen och finns främst i frukt, bär och grönsaker.)

Om det senare överväger så kan vindruvor vara lika bra eller bättre. Viktigt att komma ihåg är att alkohol även har negativa effekter, till exempel alkoholberoende och en ökad risk för bland annat tjocktarmscancer.

Av Mia Coull
Foto: Rickard Rönnerstam, IBL

Annons