10 vanligaste mardrömmarna – det här betyder de

Kvinna med mörkt hår jagas i en skog.

Foto: Shutterstock

Brukar du drömma att du faller, eller blir jagad av ett monster? Du är inte ensam! Det här är vad våra vanligaste mardrömmar betyder, enligt brittiska experter.

Har du också vaknat kallsvettig och flåsandes med en puls över 100, och det enda du vill är att skaka av dig den där sista bilden ut huvudet?

Mardrömmar har vi alla ibland – och det är inte alltid de går att skylla på skräckfilmer eller tv-spel. Drömmer du mer mardrömmar än normalt kan det bero på stress, vissa läkemedel, att du äter eller dricker alkohol sent på kvällen eller bara att du är en känslig och kreativ person.

Det här betyder dina mardrömmar
Slå på ljud

Men varför drömmer vi just de saker vi drömmer? Brittiska Daily Mail lät några experter säga sitt om vad det tio vanligaste mardrömmarna EGENTLIGEN betyder.

Allt du behöver veta om drömmar

1. Du tappar tänder

Den absolut vanligaste mardrömmen, enligt brittiska undersökningar, handlar om att man tappar tänder. Psykologen Lee Chambers menar att den här typen av drömmar kan vara kopplade till stor stress.

Det kan vara en återkommande dröm om du sörjer, är under stor press eller står inför ett livsavgörande beslut, och din personliga hälsa har lagts åt sidan, menar Chambers.

2. Du blir skjuten

Många undrar vad det betyder om man blir skjuten i en dröm. Lee Chambers menar att drömmen kan vara ett tecken på att du upplever en otrygghet i miljön du blir skjuten i hemmet. Blir du skjuten bakifrån kan det innebära att du känner dig sviken eller förrådd. Blir du skjuten framifrån av någon du känner kanske ni har något otalt mellan er?

3. Du ser spöken

Spöken symboliserar ofta något som är otydligt men skrämmande – och i det vakna livet skulle de kunna motsvara att du är på väg att starta något stort i ditt liv.

Men spökena kan också vara ett tecken på att du är rädd för att dö – eller att du känner skuld för hur du har behandlat någon annan. Om du ser ett spöke av någon du känner kan det enligt Lee Chambers betyda att du inte “är klar” med den personen, eller att det är någon du sörjer som gått bort nyligen eller på annat sätt försvunnit ur ditt liv.

4. Du blir jagad

Psykologens enkla tips: Lär dig förstå dina drömmar

Om du drömmer mardrömmar om arr du blir jagad kan det vara ett tecken på att du känner frustration eller har mött ett hinder på din väg att nå ett mål i verkliga livet.

Experterna menar att nyckeln här är att fokusera på vem/vad som jagar dig. Är du jagad av ett djur tror man att det kan speglas i att du har en instinktiv impuls som är svår att hålla inne. Om det är ett monster som jagar dig skulle det istället innebära att du har svårt att bemästra en färdighet.

5. Du är fångad av eld

Drömmar om eld sägs spegla starka känslor som passion, ilska eller hat. Om du inte räds elden i drömmen kan elden symbolisera din egen styrka och personliga utveckling. Men om elden bränner dig tror experter att den speglar känslor av ilska och hat som du inte får ur dig när du är vaken.

Det kan också vara ditt undermedvetnas sätt att varna dig för något du är på väg att göra som du vet är farligt eller destruktivt.

Hand som sticker upp ur vatten.

Drömmer du att du drunknar?

Foto: Shutterstock

6. Du drunknar

Att drunkna i en dröm kan vara ett tecken på att du är i en situation du inte har kontroll över, där du håller på att tappa bort dig själv. Att du har huvudet under vatten kan innebära att du känner dig överväldigad, kanske av din jobbsituation eller något annat, och att du inte känner att du kan hantera problemen.

7. Du är naken bland folk

Att du drömmer den här typen av obekväma nakendrömmar där du plötsligt inser att du inte har några byxor på dig eller går runt topless på kontoret kan spegla att det har hänt något i ditt liv som du inte varit beredd på, vilket fått dig att känna dig utelämnad.

Men det beror också en del på din reaktion i drömmen – känns det pinsamt och jobbigt eller känner du dig oväntat fri? Det förstnämnda kan tyda på att du bryr dig väldigt mycket om vad människor i din omgivning tycker om dig.

Det kan också tyda på att du gömmer något, eller att du saknar självförtroende att nå dina mål.

8. Du går vilse

Att du tappar bort dig i en dröm kan tyda på att du även känner dig vilsen i verkliga livet, och inte riktigt vet vilken livsväg du ska välja. Det kan även vara ett tecken på en inre upptäcktsresa du har påbörjar där du letar efter något du vet finns där.

Vilsedrömmar kan också innebära att du inte känner att du passar in i någon miljö, kanske på nya jobbet eller i mammagruppen?

Sova bättre: 10 tips på hur du får kvalitetssömn

9. Du drömmer om döden

Drömmar om döden symboliserar ofta förändring i livet, kanske att en del tar slut och en ny tar sin början. Nytt jobb, ny bostad eller kanske att gå i pension?

Om du inte har någon sådan tydlig övergång kanske drömmarna kan vara ett tecken på att du behöver stanna upp och se över vad som pågår i ditt liv egentligen.

10. Du faller

Att drömma att man faller hänger ofta ihop med en känsla av att tappa kontrollen över något som betyder mycket för en. Kanske håller du fast vid något lite för hårt i verkliga livet som du vet att du behöver släppa, eller känner att du är på väg att tappa bort dig själv inom något område av ditt liv.

Värt att tänka på är att den här typen av “drömtydning” av psykologer inte är någon vetenskap utan teorier och att det inte finns någon mall som passar allas drömmar. Men visst är det inte intressant ändå?

Källa: Daily Mail Foto: TT