Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

16 saker du bara förstår om du är vänsterhänt

13 aug, 2021 
Louise Åström
Till vänster en hand med bläckrester som håller en penna, till höger en vänsterhand som håller i en orange sax.
Gitarrer, kameror, innebandyklubbor och datormusar. Listan över saker som "känns fel" för en vänsterhänt i en högerhänt värld är lång. Här är min empiriska undersökning!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns en uppfattning om att ungefär en av tio personer är vänsterhänt. Men nyare undersökningar har visat att det kan handla om ungefär 12-15 procent av jordens befolkning, vilket ju isåfall är lite fler. Oavsett exakt antal kan vi konstatera att de vänsterhänta personerna är underrepresenterade i samhället. Högerhänt är normen.

Se också: 5 saker du bara känner igen om du är vänsterhänt

5 saker bara vänsterhänta förstårBrand logo
5 saker bara vänsterhänta förstår

Och det det märks i vardagslivet. Alla saker är helt enkelt byggda och anpassade för högerhänta personer. De kan flyga genom livet utan att aldrig behöva få den sämsta innebandyklubban eller behöva räcka över ett grattiskort där texten som vanligt är utsmetad. Om du inte redan gissat det tillhör jag en av de vänsterhänta. Och här är min empiriska undersökning.

Annons

Här är 16 saker bara vänsterhänta personer förstår:

1. Strulet i att hantera matbutikernas ”tag själv”-kassor

Alltså själva grejen med att själv kunna scanna sina varor istället för att behöva stå i kö till en gammal klassisk kassa är ju oerhört bra. Men problemet är bara att merparten av dessa kassor har sitt stöd för korgen placerad till höger. Det här innebär att vänsterhänta personer måste sträcka sig åt fel håll för att ta upp varorna. Även kortautomaten är placerad till höger vilket ofta skapar någon slags orangutangfeeling i vänsterarmen när det är dags att dra kortet.

2. Svårigheterna när SL-kortet ska blippas

För att resa i kollektivtrafiken i Stockholm krävs ett SL-kort. Det ska blippas i spärren varje gång du vill åka tunnelbana eller pendeltåg. Här kommer orangutangfeelingen fram igen. Vänsterhänta personer måste nämligen sträcka armen tvärs över sig själva för att kortet ska nå fram till läsaren medan de högerhänta bara lite casual kan lyfta sin hand minimalt och glida förbi spärren i rusningstrafiken. Ge den vänsterhänta en resväska att ta med sig och du har ökat risken för snubbel markant.

Annons

3. Hur trist det är att behöva sudda sin hand

Det här är kanske det mest klassiska problemet. Alla vänsterhänta som skriver med blyertspenna har i princip rutin på att sudda yttre kanten av handflatan eftersom den är grå efter bara ett par meningar. Görs inte detta kommer färgen fläcka ner allt du tar i resten av dagen. När det kommer till bläckpennor får handen helt enkelt vara blå en stund efter varje gång du antecknat något.

4. Problematiken med whiteboardtavlan

När vi ändå är inne på skrivandet. Whiteboarden är ju en otrolig uppfinning som gjort att vi slipper höra det fullkomligt vidriga ljudet av en krita som möter griffeltavla. Usch, jag ryser! Problemet med den lättsuddade tavlan är dock att vänsterhänta personer måste hålla pennan på ett väldigt märkligt sätt för att inte handen ska sudda ut vad de precis skrivit. Den märkliga fattningen om pennan medför ofta att handstilen blir… mindre snygg.

Annons

5. Det sjuka i att alltid ha fula grattiskort

Grattiskort är ofta gjorda i ett glatt material. Oavsett penna tar det lite tid för bläcket eller färgen att torka. Det här innebär ofta en visuell katastrof för den vänsterhänta som ska gå på kalas. Hur man än gör lyckas handen alltid kladda ut någon del av ”Stort grattis, kramar hela familjen”. Julkorten ska vi inte ens prata om! ”Goob jubb”, önskar jag mina släktingar ibland.

6. Valet att använda den högerhänta datormusen

Ja, datormusen går att flytta till vänster sida om datorn. Men då måste man ”vara hon som sitter så konstigt”. Dessutom måste man göra om inställningarna på musens knappar för att göra en vänsterhänt version av högerklick. Jag känner inte en enda vänsterhänt människa som inte använder datormusen som en högerhänt för att man helt enkelt inte pallar annat.

Annons

7. Hur förvirrande det är att använda en såsslev

De klassiska såsslevarna har ett litet veck på långsidan för att du smidigt ska kunna hälla såsen över din mat på tallriken. Problemet för en vänsterhänt person är att själva hällningsdelen på sleven hamnar åt fel håll. Valet blir att byta hand till den högra och riskera att spilla på grund av sämre finmotorik eller att helt enkelt hälla sås åt fel håll. Båda alternativen resulterar ofta i en dränkt tallrik.

8. Hur trist det är att alltid få sämsta innebandyklubban

Skolor har alltid en typ tunna där innebandyklubbor förvaras. Och bladen är böjda. Åt samma håll. Kanske finns det eventuellt en stackars klubba vars blad ser ut att ha varit med om något traumatiskt. Och den kanske du lyckas få tag i. Om du inte råkar ha en annan vänsterhänt person i din klass. Då kan det vara kört och du kommer garanterat att göra noll mål.

Annons

9. Hur obekväm du blir när du (typ) aldrig kan låna någons saker

”Du kan få min gamla gitarr” eller ”Här, denna bandyklubba är som ny”. Tack, jättesnällt. Men jag tillhör en minoritet och kommer tyvärr inte kunna använda någon av prylarna. Istället behöver jag köpa nytt, vilket kan svida i plånboken.

10. Hur fel det känns att diska i äldre hoar

Nu för tiden har många en enda diskho. Liksom en fyrkantig balja i köket. Den nya designen har i princip jämställt diskandet när det kommer till högerhänta och vänsterhänta. Hamnar du däremot någonstans med en äldre disko så är alltid den lilla delen med sil, där du ska spola av saker, åt helt fel håll. Organgutangfeelingen dyker upp igen.

11. Svårigheterna att spela på en ”vanlig” gitarr

Välbyggda instrument är inte symmetriska. Det har med resonansen att göra, lärde jag mig idag. Det här innebär för en vänsterhänt person att det inte går att bara placera om strängarna för att ta rätt ackord på en ”vanlig gitarr”. Om du inte är som Jimi Hendrix som faktiskt vände på gitarren och strängade om dem. Men det tillhör ju inte vanligheterna. Alltså måste de flesta vänsterhänta här återigen göra valet om de ska gå samma väg som när det gäller datormusen eller om de ska öppna plånkan igen för en så kallad vänsterhänt gitarr.

Annons

12. Att välja att äta med bestick på sättet som känns fel

Enligt vett och etikett ska kniven hållas i höger hand medan gaffeln ska hållas i vänsterhanden. Alla barn är i princip sämst på att äta med bestick i början, vilket ger vänsterhänta en god förutsättning att haka på i inlärningskurvan här. Däremot kan jag själv känna att förvirring uppstår när jag blir ombedd att duka ett bord. I skallen känns det på något sätt fortfarande rätt att lägga kniven till vänster. Ibland behöver jag liksom hålla upp händerna framför mig och testskära i luften för att inse hur det ska vara.

13. Känslan av att kameran alltid är åt fel håll

Som så mycket annat i samhället är även kamerorna skapade för den högerhänta majoriteten. Här får du som vänsterhänt bita i det sura äpplet och helt enkelt klicka på knappen och göra inställningarna på en systemkamera med fel hand. Som tröst kan jag meddela att detta, precis som valet att använda datormusen med höger hand, kommer göra att du får en bättre finmotorik totalt sätt. De högerhänta personerna som har allt förspänt lär inte alls öva upp sin icke-dominanta hand på samma sätt.

Annons

14. Hur omöjligt det kan vara att öppna en konservburk

En konservburk utan en liten ögla att använda kan vara svår att öppna. Konservöppnaren är ett verktyg som många verkar ha svårt att hantera, oavsett dominant hand. Men för de vänsterhänta känns mackapären otroligt bakvänd. Speciellt eftersom de måste lyckas få fast själva öppnaren på burkens kant, men också måste vrida på ett hjul som även det känns bakvänt.

15. Hur det är att inte kunna klippa ut saker normalt

”Finns det någon vänstersax?” är en fråga jag nästan kan lova att ingen vänsterhänt person ställer. Man känner sig helt enkelt… Otroligt jobbig. Annat är det när det kommer till att prata om att ”det sägs att vänsterhänta personer är mer kreativa”. Det är mindre jobbigt. Vänsterhänta personer har därmed två val: Klipp aldrig eller klipp med högern. Jag har valt det sistnämnda med tanke på att jag extrajobbat på förskola.

Annons

16. Hur mycket en drive-in faktiskt betyder

Men nu ni! Det finns faktiskt en sak vi vänsterhänta har i denna högerhänta värld! För trots att vi tvingas köra bilar där högerhanden ska kontrollera växelspaken så är vi lite bekvämare, lite vassare, när det kommer till att betala i kassan på drive in. ÄNTLIGEN är korthållaren på rätt sida. Vi slipper för en gångs skull använda orangutangarmen och det känns lika otroligt varje gång! Om du är ett fan av Sarah Jessica Parker vet du kanske att hon är vänsterhänt. Scenen där hon vill beställa en cosmopolitan i en drive in måste ju därför ha varit lite extra enkel för henne att spela in

Annons