40-åriga Michele blev gravid – trots att hon aldrig har haft sex

Michele Elizaga fick barn när hon var 40 år via insemination.

Foto: Michele Elizaga/Instagram

Michele var 40 år och hade aldrig haft sex när hon valde att skaffa barn på egen hand. Med hjälp av en spermadonator lyckades hon bli gravid, sen kom den andra nyheten: barnet hade Downs syndrom. Idag är hon lycklig mamma till sonen Matthew.

När Michele hade fyllt 40 och inte träffat någon att bilda familj med undrade hon ifall hon någonsin skulle få barn, eller ifall hon kanske hunnit bli för gammal för att den möjligheten skulle finnas kvar.

”Jag har varit singel större delen av mitt vuxna liv och jag aldrig tappat hoppet om att jag skulle gifta mig. Men när jag kom närmare 40 och sedan blev 40, undrade jag om jag någonsin skulle få barn. För det första visste jag att mina chanser minskade när jag blev äldre, men för det andra var jag inte säker på att jag hade det i mig vid min ålder”, berättar Michele för Love what matters.

Det var när Michele drack ett glas vin och pratade om livet tillsammans med sin bästa vän, som vännen tog upp idén:

”Du kan bli en mamma på egen hand, du behöver ingen partner.”

Josefina blev mamma vid 46

Michele kände hur hennes ögon började tåras av sin väns ord.

Till en början kunde Michele inte få ett grepp om resonemanget och det kändes som om vännen pratade ett annat språk.

”Men vad säger du?” frågade Michele i chock.

Medan många kvinnor redan i tidig ålder känner sig säkra på att de vill bli mammor, hade Michele inte känt likadant. Men samtalet öppnade något som hon aldrig ens hade funderat på. Hur konstigt det än lät kunde Michele inte bortse från hur djupt vännens ord hade berört henne.

Se också: Michelle och Cissi kämpar med att få barn

4:03

Efter reklamen: Michelle och Cissi kämpar med att få barn: "Vi ger oss inte"

(4:03)

Bestämde sig för att bli gravid på egen hand

När Michel vaknade morgonen efter hade något förändrats, tanken om att bli mamma hade fastnat i huvudet. Från att tidigare vara osäker om föräldraskap var något för henne, kände hon sig nu hängiven till att ta stegen mot att bli mamma på egen hand – utan en partner. Men Michele som aldrig ens haft sex kände hur rädslorna var närvarande och undrade för sig själv, vad skulle folk säga?

Dessutom, undrade Michele, skulle hon ha råd att för det första skaffa ett barn genom konstgjord befruktning, och för det andra – ta hand om ett barn?

Skulle hon orka med av besvikelsen ifall det inte gick vägen?

Och hur skulle hon kunna träffa någon nu?

Trots tankarna kände hon sig allt mer hängiven till att bilda familj på egen hand utan att vänta in någon eventuell kärleksrelation. Michele var trots allt fyllda 40 år och kände att tiden rann ur hennes händer, så hon tog det första steget och bokade ett besök hos en fertilitetsklinik.

Hade bara en chans att bli gravid

Michele hade bara råd att göra inseminationen en gång, och fertilitetsläkaren berättade att chansen för att hon skulle bli gravid på första försöket var mycket liten – men det hindrade inte henne från att försöka.

För att barnet skulle vara så lik henne som möjligt ville Michele gärna hitta en spermadonator som också hade Filippinskt ursprung, men det var inte helt lätt att hitta. Till slut landade valet på en familjefar med en hälsosam livsstil som tjänat inom militären, och hade goda anledningar för att donera – han kände att bli förälder var det som han var mest stolt över i sitt liv, och ville därför hjälpa andra att få barn.

”Dessutom, så var han riktigt söt på bilderna av honom som barn, som fanns på hemsidan”, berättar Michele.

Jag blev så chockad att jag föll ner på knä på badrumsgolvet och tackade gud.

Efter en process av inseminering och hormonbehandling fick Michele till slut glädjebeskedet – hon är gravid.

”Jag blev så chockad att jag föll ner på knä på badrumsgolvet och tackade gud. Jag tänkte att det var för tidigt att ringa till någon och berätta, sen insåg jag att det var kvällstid i Filippinerna där mina föräldrar bor.”

Michele hade inte berättat något för sina föräldrar om sitt försök att bli gravid, i rädsla av att de inte skulle tycka om hennes beslut eller kanske bli besvikna ifall det inte gick vägen – men nu kände hon att det var dags.

”För det första, jag är fortfarande singel och jag har heller inte haft sex med någon... men jag är gravid”, sa Michele till sina föräldrar, som blev glada över nyheten att de skulle bli morföräldrar, fast än något chockade till en början.

Läkarens oväntade besked – bebisen har Downs syndrom

När Michele en dag får ett röstmeddelande från sin fertilitetsklinik vrider sig magen av ångest och rädsla, hon blir orolig för att något inte står rätt till. Väl på kliniken får Michele beskedet, barnet är en pojke – och han har Downs syndrom.

För Michele fanns det inte på kartan att inte behålla honom, men beskedet väckte oro – många barn med kromosomvariation överlever inte den första trimestern i magen.

Men det gjorde han.

Efter en dramatisk förlossning där barnet var nära att mista sitt liv föddes Matthew.

Efter förlossningen besökte en pastor Michele och hennes nyfödda son, och delade en vacker anekdot:

”Våra själar får en glimt av detta liv när de går in i det, med valet att säga ja eller nej. Matthew såg att han skulle ha Downs syndrom och alla dessa hälsotillstånd. Men han såg också att han skulle bli älskad av dig. Du skulle vara hans mamma, så han sa ja”, berättade pastorn till Michele.

”Hela tiden trodde jag att jag valde Matthew, men att veta att han valde mig har varit den största källan till min styrka. Matthew har gett mig en styrka som jag inte visste att jag hade, och har fått mig att älska som jag aldrig visste att jag kunde. Den glädje han ger känns som en dröm”, berättar Michele.

Relaterade artiklar

Julia försöker få barn – med sin mammas livmoder

Emma låg i koma när hon blev mamma till lilla Wilma