Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

6 tecken på att du har hemorrojder

27 apr, 2021 
Redaktionen Allas
En persika som föreställer en rumpa och en kaktus med blommor som skulle kunna tolkas som hemorrojder.
Har du ofta en trög mage? Gör det ont när du bajsar? Är det blod på pappret när du torkar dig? Det kan vara hemorrojder. Här är 6 symtom som visar om du är drabbad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Trög i magen

Om du är trög i magen och får krysta ordentligt när du är på toaletten kan blodkärlen svullna och börja bukta ut – och det är det som kallas hemorrojder.

2. Blod på pappret

Ett vanligt symtom är ljusrött blod på pappret när du torkar dig, eller blod i toaletten. Blodet är oftast inte blandat med avföringen. Hemorrojder är den vanligaste orsaken till färskt blod i avföringen hos unga friska människor.

Behandling mot hemorrojder

Enklare hemorrojder kan behandlas med stolpiller och salva, till exempel Scheriproct eller Xyloproct, som ger lindring och läker. Kortisonkräm eller bedövningssalva kan också användas.

Sitter hemorrojderna i ändtarmen, alltså inre hemorrojder, så kan man spruta in ett läkemedel som får dem att dra ihop sig. Man kan också snörpa åt dem med ett gummiband som gör att hemorrojderna skrumpnar och trillar av. För större hemorrojder kan det krävas operation, det finns flera olika metoder som kan användas.

3. Sveda, smärta och klåda

Det kan också göra ont, svida eller klia och ibland kan det läcka gas, avföring eller slem eftersom ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt. Svedan kan bero på att tarmslemhinnan har blivit irriterad intill hemorrojden och det bildats små sprickor.

Let's talk about bajs: "Jag har hållit mig i hela mitt liv"Brand logo
Let's talk about bajs: "Jag har hållit mig i hela mitt liv"

4. Buktar ut

Du kan känna att något buktar ut vid ändtarmsöppningen. Man kan säga att hemorrojder är en typ av "åderbråck" i och kring ändtarmsöppningen. Hemorrojder kan man få i olika varianter, inre och yttre, och i olika svårighetsgrad. De inre är täckta av en slemhinna och kan antingen finnas inne i ändtarmen eller synas utanför ändtarmsöppningen. De yttre hemorrojderna sitter precis vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud.

Annons

5. Kan kännas

Om man krystar när man ska tömma tarmen kan hemorrojder glida ut, och man kan känna dem med fingertopparna. Ibland går det att trycka in dem igen. Stora hemorrojder kan vara svåra eller omöjliga att trycka tillbaka.

6. Övervikt och graviditet

Hemorrojder är vanligast hos äldre och överviktiga, men också hos gravida kvinnor. Den växande livmodern gör att trycket i ändtarmens blodkärl blir högre och att hemorrojder lättare bildas. I bästa fall försvinner de efter förlossningen.

Undvik förstoppning: Detta kan du göra själv

  1. Se över din kost – ät mer fibrer och drick tillräckligt med vätska. Vissa läkemedel kan också ge hård avföring.
  2. Håll tarmen igång. Motion är ett utmärkt ”naturmedel” för att få igång en trög och trilskande tarm. En lagom rask promenad dagligen räcker för att stimulera tarmrörelserna och motverka förstoppning. Men du får gärna öka dosen med cykling, gympa eller annan motionsform som känns rolig.
  3. Försök få en lugn stund på toaletten, gärna vid samma tid varje dag. Men sitt inte för länge på toaletten. Vi har fått lära oss att sitta länge och ta det lugnt, men det är inte bra för hemorrojderna. Tyngden från hela kroppen hamnar ner i rumpan och det gör att hemorrojderna kan börja bukta.
  4. Krysta inte. Du ska inte behöva pressa ut avföringen, det ska gå snabbt och smidigt att gå på toaletten. Återigen, trycket är inte bra för hemorrojder.
  5. Ät bulkmedel. Inolaxol, Vi-Siblin eller Lunelax finns receptfritt på apotek. Det gör avföringen smidig och enklare att få ut. Du slipper krysta.
  6. Tryck tillbaka. Om du har en tendens till eller haft hemorrojder så ta som vana att efter du torkat dig trycka upp mot analen med toalettpapper i handen. Då trycker du tillbaka det som kan bli hemorrojder.
Annons

Då ska du söka vård!

Sök vård om du upptäcker blod i avföringen. Sök också om du får förändrade avföringsvanor och viktnedgång. Har du redan kända hemorrojder som inte blir bättre, eller om du får förvärrade besvär, så ska du också söka vård. Det är viktigt att söka vård om det kommer blod från tarmen, även om du bara misstänker hemorrojder eller analsprickor, för att utesluta att blodet inte kommer från annat i mag- och tarmkanalen! Men många gånger är det just hemorrojder, som är vanliga och kan drabba vem som helst.

Annons