Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

7 sätt att lindra ångest

09 feb, 2022 
Heidi Ljungdahl
kvinna som mår dåligt

Att få ångest är inget ovanligt. Även psykologer som arbetar med psykisk ohälsa drabbas av det. Här är 7 strategier de använder för att lindra besvären – och som kan hjälpa dig när ångesten slår till.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När ångesten kommer över en kan man känna sig ensam, men sanningen är att man inte är det. De flesta känner någon gång ångest, däribland psykologer. Skillnaden mellan dem och oss som inte är vana vid tillståndet, är att de vet hur de ska hantera den. Vi har samlat några av psykologernas bästa knep för att lindra symptomen.

Se också: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplatsBrand logo
Se också: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplats

1. Accepterar att ångest är normalt

Psykologen Lars Ström säger att ångest är normalt och nödvändigt för vår överlevnad. De flesta av oss behöver vara rädda för att inte göra allt för stora och dödliga misstag.

Annons

En vanlig reaktion är att det är dumt att få ångest, eller att man tycker att man har fått ångest över en fånig sak. Men det bästa man kan göra för att lindra känslan ångesten ger är att acceptera den.

2. Lägger undan mobilen

Att ständigt vara tillgänglig är negativt för vår hälsa. Det kan ge både stress, oro och ångest. Hur gärna man än vill ligga och skrolla på mobilen när man ligger i sängen, så mår man mycket bättre om man stänger av mobilen en timme innan sängdags. Psykologerna som är specialister på psykisk ohälsa stänger av mobilen innan sänggående.

Larry D Rosen, professor i psykologi vid California State University, säger att han har märkt att han lätt får ångest runt läggdags, och har därför börjat stänga av telefonen en timme innan han lägger sig.

3. Sätter ångesten i perspektiv till annat

Ångesten är nödvändig för vår överlevnad. Ibland kan man i efterhand se att ångesten inte stod i perspektiv till det som verkligen hände. Ett sätt att lindra sin ångest är att försöka förstå varför man får den. Det kan vara något som ligger framåt i tiden. Kanske är det en ny eller krävande arbetsuppgift eller så oroar man sig för något som har hänt. Kanske tror man att en kund eller en chef ska bli missnöjd med det jobb som man har utfört. Ångest är många gånger att man misstror sin egen kompetens. Men man kan försöka att sätta ångesten i perspektiv till det scenario som man oroar sig för och se om det är troligt. Ofta är det ingen som blir arg för just det som du oroar dig för.

Annons

4. Djupandas

Redan efter 3-4 andetag börjar kroppen aktivera sitt reparationssinne, säger Dan Hasson, forskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet. Du går ner i varv, stillar ditt sinne och får lägre puls.

Dra in ett djupt andetag genom näsan. Håll andan i några sekunder. Andas ut i ca 10 sekunder. Upprepa några gånger tills du känner att ångesten börjar avta och du känner dig lugn.

5. Ha hälsosamma vanor

När ångesten kommer är det lätt att glömma bort det som är viktigt för kroppen. För att må bra behöver vi ta hand om vår hälsa genom att gå på gym, sova ordentligt och äta rätt. Slarv med hälsan gör att vi mår sämre. Så när ångesten kommer ställ dig själv frågan om du har skött om dig som du ska. Har du ätit hälsosamt eller stoppat i dig chips, har du sovit ordentligt eller har du legat och skrollat på mobilen sent på kvällen, har du motionerat och tagit hand om din kropp både fysiskt och psykiskt. För att må bra psykiskt behöver man må bra fysiskt.

Annons

6. Ha en strategi för att hantera ångesten

Det är normalt att få ångest. Arbeta upp en strategi för hur du ska bekämpa den. Hur du arbetar för att bekämpa ångesten beror på vad som får dig att må bra. En strategi kan vara att jogga, en annan kan vara att städa köket eller sortera böckerna i bokhyllan. Ibland kan en strategi vara att prata med bästa vännen eller ett syskon.

7. Gå i terapi

Ett sätt att bekämpa ångest är att gå i terapi. Tro det eller ej, men de flesta psykologer går i terapi för att må bättre. Precis som oss andra behöver även de lätta hjärtat ibland.

Källa: Expressen.

Annons