Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

7 sätt att stötta någon med ångest

19 jul, 2016 
Malin Perlheden
Om någon i din närhet lider av ångest är det viktigt att stötta dem.
Att se någon man tycker om våndas av ångest är jobbigt och få saker kan få en att känna sig så maktlös som att inte kunna hjälpa till. Men det finns faktiskt saker du kan göra, men att säga ”oroa dig inte” är definitivt inte en av dem. Här är 7 saker att hålla i bakhuvudet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Ta reda på mer

Läs på om vad ångest är, och ta reda på vad det betyder för den som är drabbad. Tala så öppet du kan med honom eller henne om det; ju mer du vet, desto bättre stöd kommer du att kunna ge.

2. Lyssna – ordentligt!

Det kan vara svårt att förstå varför någon har ångest över vissa saker, så lyssna verkligen ordentligt på vad personen har att säga. För många som lider av ångest kan tankemönster bli så hopsnurrade att de inte ens själva vet varför de är ängsliga.

Du kan alltså hjälpa en ängslig person att få ordning på sina tankar genom att lyssna och få honom eller henne att verkligen konkretisera problemet.

3. Ha tålamod

De som har lätt för att få ångest har ofta en tendens att snabbt dra negativa slutsatser och risken finns att han eller hon du vill stötta, tror att du är arg om du blir otålig i ditt lyssnande. Ta det lugnt och prata igenom situationen ordentligt och låt det ta tid när ni pratar om ångest.

Annons

Se också: Min vän bränner ut sig - vad kan jag göra?

Psykologen Siri Helle: De här kan du göra om din vän bränner ut sigBrand logo
Psykologen Siri Helle: De här kan du göra om din vän bränner ut sig

4. Underskatta inte problemet

Säg aldrig någonsin ”äh släpp det” eller ”sluta oroa dig” till en person med ångest. De flesta som lider av ångest VET redan att deras oro är irrationell, men de behöver verkligen inte höra det från dig också. Lyssna och låt ångesten klinga av istället för att försöka styra.

5. Håll personen sällskap

Forskning från universitetet i Oxford, England, har visat att personer som har stort umgänge har högre smärttröskel än dem med färre sociala kontakter, och detta gäller även ångest. Att umgås med nära och kära ökar endorfinnivån i kroppen, vilket gör den ängsliga personen glad och som en bonus tar det fokus från ängslan. Om den ångestdrabbade är väldigt orolig kan du föreslå att ni gör något tillsammans.

6. Var inte för påstridig

Ett av problemen med ångest är att den som mår dåligt kan känna sig helt utmattad efter att ha varit mycket spända, både fysiskt och mentalt. Därför är det viktigt att komma ihåg att om personen säger nej till att hitta på något, kan det helt enkelt bero på att han eller hon helt enkelt är för trött. Var inte pushig och försök övertala honom eller henne till något.

Annons

7. Ta hand om dig själv också!

Att umgås mycket med någon som har ångest kan påverka ens egna mentala hälsa på sikt. Om du känner dig överväldigad eller stressad av situationen, se till att du får egentid och gör något som du tycker om. Det är alltid bättre att ta ett steg tillbaka och hämta ny energi och komma tillbaka avslappnad, än att själv vara stressad runt en ängslig person eftersom det bara får dem att må ännu sämre.

Källa: Cosmpolitan
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Annons