Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Agnes Wold:"Kräkviruset är väldigt tåligt" - smittar länge

14 dec, 2021 
Elisabeth Granseth
Agnes Wold och kvinna i gul tröja som mår illa.
Med vintern kommer inte bara mysiga dagar med snö och julfirande. Utan det är också högsäsong för vinterkräksjukan. Agnes Wold förklarar här varför det är så lätt att bli smittad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sant och falskt om vinterkräksjukan – hur bra koll har du på myterna?Brand logo
Sant och falskt om vinterkräksjukan – hur bra koll har du på myterna?

Vintern är en tid då kräksjukan härjar. Orsaken till att det är extra vanligt under vintern är troligtvis på grund av att vi vistas mer inomhus och nära varandra. Vinterkräksjukan är den vanligaste magsjukan och orsakas av ett virus som kallas calicivirus. Symptomen varierar, men det vanligaste är att man drabbas av häftiga kräkningar och diarréer. Andra kännetecken är feber, huvudvärk och illamående.

I podden fråga Agnes med programledaren Christer Lundberg och Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi, behandlas lyssnarfrågor om bland annat om magsjuka.

Annons

Hur länge smittar vinterkräksjukan?

En lyssnare som skrivit in till fråga Agnes undrar hur det kommer sig att hon drabbades av kräksjuka fem dagar efter att hennes son blev sjuk, hon tycker att hon borde blivit sjuk tidigare.

– Inkubationstiden är tiden man får i sig smittämnet, virus eller bakterier, den är två dagar för magsjuka, säger Agnes Wold.

Agnes Wold uppger att det troligaste är att viruset har legat kvar någonstans i hemmet och att mamman har har fått i sig det senare, hon har alltså inte smittats samtidigt som barnet blev sjukt. Virus kan ha funnits kvar i exempelvis badrummet om man inte städat tillräckligt noggrant.

– Just det här viruset, kräkviruset, är väldigt resistent och tålig. Det är ett så kallat naket virus, extremt härdigt. Om du kräks på en yta kan det finnas kvar, säger Agnes Wold och fortsätter

Annons

– Andra problem med kräksjuka är att det krävs liten infektionsdos, du behöver få i dig väldigt lite virus för att bli sjuk. Det tredje är att det innehåller extremt mycket virus i kräkningar och avföring.

Vad kan man göra för att undvika vinterkräksjukan?

Enligt 1177 Vårdguiden finns det några saker du kan tänka på för att minska risken för att smittas av vinterkräksjukan eller smitta andra.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten. Tänk på handhygienen innan du ska äta mat och tvätta händer efter toalettbesök.
  • Handsprit fungerar inte mot vinterkräksjukeviruset, det är tvål och vatten som gäller.
  • Använd flytande tvål och torka händerna på en egen handduk eller på pappershanddukar.
  • Besök inte personer som har vinterkräksjuka.
  • Se till att vara helt frisk innan du går tillbaka till jobbet eller andra aktiviteter.
  • Laga inte mat så länge du är sjuk med kräkningar och diarréer.

Källa: sveriges radio.se, 1177 Vårdguiden

Annons