Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Agnes Wold: Därför ska man ha lite hull som äldre

01 nov, 2021 
Linn Seipel
Agnes Wold
Att vara för mager som äldre kan vara en riskfaktor menar professorn Agnes Wold. Därför kan det vara bra med lite extra hull.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I podden Fråga Agnes med programledaren Christer Lundberg och professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold behandlas en lyssnarfråga som berör varför så många äldre bryter lårbenshalsen.

Wolds svar på frågan kommer också med en uppmaning till folk som börjar komma upp i lite i ålder – försök undvika att vara för mager.

Varför bryter så många äldre lårbenshalsen?

I takt med att man blir äldre så urkalkas skelettet mer och mer, svarar Agnes Wold i podden. Orsaken bakom denna urkalkning förklaras vidare med att det är produktionen av könshormoner som hjälper till att stärka skelettet.

Och i takt med att denna sjunker så blir också skelettet skörare. Lårbenshalsen sitter sedan dåligt till om man ser till hur man ofta landar när man ramlar, vilket gör den aningen mer utsatt.

Se också: Är du trött? Här är 5 vitaminer du kan ha brist på!

Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakomBrand logo
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

”De som är lite tjocka bryter inte lårbenshalsen”

En sak som Agnes Wold går i god för när det kommer till risken att bryta ben som äldre, är att den minskar om man har lite skyddande hull.

Annons

– En sak jag absolut vill göra reklam för, det är att vara lite tjock. Folk som är lite tjocka bryter minsann in alls lårbenshalsen lika ofta. Så den största riskfaktorn är faktiskt att vara mager, och sen rökning förstås, säger Wold i programmet.

Personer med lite hull åldras snyggare

En annan fördel med att ha lite hull som gammal som Wold och Lundberg också berör i programmet är att huden åldras på ett värdigare sätt.

– Det ser man ju då när man blir lite äldre att folk som inte såg så bra ut då när de var unga för att de var tjocka – dem ser ofta väldigt trevliga ut när dem blir äldre. När vi andra blir lite urgröpta ser de väldigt hälsosamma, glada och spänstiga ut just i ansiktet. Hon fortsätter:

– En annan fördel är också att man har det trevligare om man inte går runt och oroar sig för sin vikt.

Annons