Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Allt du behöver veta om inflammerade tarmfickor

21 feb, 2020 
AvMargaretha Eldh
Kvinna tar för sin mage, där hon har fickor i tarmen.
Allt fler drabbas av fickor i tarmen. Både kost och livsstil kan påverka. Foto: Shutterstock/TT
Visste du att du kan ha små fickor på insidan av dina tarmar som kan bli inflammerade och göra ont? Risken för inflammation ökar med åren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du fickor i tarmen? Kvinnor drabbas oftare

Det är inte bara ansiktet som blir lite skrynkligare med åren. Även tarmen får åldersrynkor. Nästan hälften av befolkningen över 60 år har små tarmfickor, så kallade divertiklar, på tjocktarmen.

Se också: 7 sätt att lindra olika magbesvär

7 sätt att lindra olika magbesvärBrand logo
7 sätt att lindra olika magbesvär

– Oftast känner man inte av dem alls, men en del kan få små känningar som böljar fram och tillbaka. Inflammerade tarmfickor är vanligare i västvärlden än i exemplevis Afrika och kan bero på vår livsstil. Risken ökar vid rökning, stillasittande och övervikt, säger Johan Granlund, läkare på Närhälsan vårdcentral i Lysekil.

Johan Granlund är läkare och forskar på inflammerade tarmfickor.
Johan Granlund är läkare och forskar på inflammerade tarmfickor.

Han forskar även om divertikelsjukdom på Karolinska Institutet.

De flesta är helt ovetandes om att de har fickor på insidan av tarmarna då dessa fickor oftast inte ger besvär. Det är först när de blir inflammerade som man kan få besvär.

Annons

Vad är inflammerade tarmfickor?

Tarmfickor som riskerar att infekteras kallas för divertiklar. Dessa fickor sitter oftast på nedre delen av tjocktarmen och det är där smärtan uppstår. När tarmfickorna blir inflammerade kallas det för divertikulit. Det kan bero på att avföring fastnat i fickorna. Symtomen är smärta, feber, illamående och förstoppning. Man kan även bli akut sjuk och må mycket dåligt, tappa aptiten, må illa och kräkas. Ibland har det gått så långt att de inflammerade tarmfickorna leder till blodförgiftning eller bukhinneinflammation.

– Oftast får man feber och smärta i magen ner till vänster. Man kan också få diarré, förstoppning, illamående, kräkningar och behöva kissa ofta.

Johan Granlund har i sin forskning försökt få svar på varför man får fickor på tjocktarmen och varför de blir inflammerade. Tidigare har man utgått från att sjukdomen beror på att bindväv och muskulatur förändras och att avföring fastnat i tarmfickan.

– Ingen vet riktigt säkert varför man får divertikelsjukdom. Eftersom den har blivit betydligt vanligare de senaste årtiondet har forskningen tagit ny fart. Nya rön visar på ett samband med en obalans i tarmens bakterieflora och störningar i hur tarmen jobbar. Min forskning visar att det finns en betydande ärftlighet för sjukdomen vilket tidigare varit okänt, säger Johan Granlund.

Annons

Ju fler tarmfickor man har desto större risk att de blir inflammerade.

– Upp till var fjärde divertikulospatient får en inflammation eller infektion i divertiklarna.

Sjukdomen är något vanligare hos kvinnor efter 60 års ålder.

– Varför vet man inte, man spekulerar i om det kan finnas en koppling till hormoner.

Kött ökar risken för tarmfickor

Ibland börjar divertiklar blöda utan att vara inflammerade. Då syns blod i avföringen.

– Oftast är det inte stora blödningar och de flesta spontanläker. Ibland täpper man till hålen i koloskopi eller vid röntgenundersökning av blodkärlen.

Sitt rätt på toaletten!

Genom att sitta rätt på toaletten kan du slippa förstoppning och inflammerade tarmfickor. I stället för att sitta bekvämt med benen i 90 graders vinkel från magen borde vi sitta på huk , enligt mikrobiologen Giulia Enders, författare till succéboken Charmen med tarmen (Bokförlaget Forum).

Inflammerade tarmfickor beror bland annat på vårt bekväma sätt att gå på toaletten som leder till en ofullständig tarmtömning. När du sitter på huk får tarmen en rakare vinkel.

Lösningen på en modern toalett är helt enkelt att se till att ha fötterna på en pall och luta sig framåt. Tarmproblem som divertikulit eller förstoppning finns nästan bara där människor använder moderna toalettstolar, enligt Giulia Enders.

Annons

I sin forskning har Johan Granlund undersökt om det kan finnas ett samband mellan divertikelsjukdom och tjocktarmscancer, något man tidigare befarat då symtomen är lika. I sin forskning har han haft tillgång till svenska nationella hälsoregister sedan 1960-talet.

– Registren är unika och ger kraft till vår studie internationellt. Vi kan inte se att divertikelsjukdom ökar risken tjocktarmscancer. Idag har vi ny teknik och skiktröntgen skiljer sjukdomarna åt.

Hur ska man då undvika att drabbas av inflammerade tarmfickor? Och kan man få magen att lugna sig om besvären biter sig fast?

Ja, klokt är att öka på med fibrer i kosten och lägga mer frukt och grönt på tallriken, säger Johan Granlund.

Nyare forskning visar att köttätare löper 50 procent högre risk att drabbas. Forskarna har följt över 46 000 amerikanska män och deras kostvanor i nära tre decennier. De som åt mer än en portion kött i veckan hade ökad risk.

Annons

– Kosten kan påverka uppkomsten av inflammation. Försök ha en allmänt sund livsstil, ät varierad fiberrik mat, gå ner i vikt om du är överviktig, rör på dig och sluta röka. Vänd dig till vårdcentralen för hjälp.

Har man lindriga problem kan det räcka med flytande kost ett par dagar.

– Oftast är det helt ofarligt och kan lugnas med att låta tarmen vila några dagar med mindre kost och mer vätska. I de flesta fall går inflammationen över av sig själv, ibland behövs antibiotika.

Om man väl har fått inflammerade tarmfickor bör man undvika fast kost över huvud taget, låta tarmen vilka och istället bara drickande flytande föda. Tidigare trodde man att popcorn och nötter kunde orsaka inflammation – men det stämmer inte enligt nya rön.

Magvänliga tips

  • Rör på dig varje dag. Då motverkar du förstoppning.
  • Minska mängden stoppande mat, vitt mjöl, pasta, ljust bröd, vitt ris, te och blåbär.
  • Ät mycket fibrer i form av frukt och grönt men även fullkornsprodukter, grovt bröd, havre och råg. Öka mängden fibrer successivt för att vänja magen.
  • Drick mycket vatten.
  • Gå på toaletten när du behöver. Stressa inte utan sitt i lugn och ro.
  • Se över dina läkemedel. Prata med din läkare om du tror att du blir förstoppad av din medicin.
  • Undvik långvarig stress. Man kan få tillfällig förstoppning när man är stressad eller orolig.
  • Läkemedel, så kallad laxantiaterapi i form av pulver eller droppar, kan hjälpa till att förebygga förstoppningsbesvär.

Källa: 1177, magtarmförbundet.

Annons