Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Är det samma sak i det billigare läkemedlet?

14 jun, 2018 
AvCelia Stahl
Är det verkligen samma medicin trots att det billigare alternativet har ett annat namn? Året Runts apotekare ger svar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Är det verkligen samma?”

Ofta när man besöker apoteket så får man frågan om man kan tänka sig ett billigare, likvärdigt läkemedel med samma aktiva substans som det läkaren skrivit ut.

Jag känner mig alltid skeptisk till detta. Är det verkligen precis samma medicin?
Inger

Utbytbara läkemedel uppfyller samma hårda krav

Det är en bra fråga som jag tror att många känner igen sig i och som leder till många diskussioner dagligen på apoteket. Det du beskriver kallas för generiskt utbyte. Vi farmaceuter är skyldiga enligt lag att i varje kundmöte erbjuda det likvärdiga läkemedel som för tillfället har lägst pris.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Syftet med generiskt utbyte är att hålla nere kostnaderna för läkemedel. Ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för ett läkemedel, varken kunden eller samhället. Man har räknat ut att den här generiska konkurrensen gör att vi sparar ca 8 miljarder kronor varje år. Det är pengar som kan användas till mycket annat inom sjukvården.

Annons

För att ett läkemedel ska vara generiskt utbytbart måste det uppfylla vissa kriterier. Det måste innehålla samma verksamma ämne i samma styrka, ha samma beredningsform, ge samma medicinska effekt och fungera på samma sätt i kroppen. Alla generiska läkemedel har också samma krav på kvalitet och granskas noggrant av Läkemedelsverket innan de godkänns.

Likvärdiga läkemedel kan se olika ut och ha olika namn, vilket jag förstår kan orsaka förvirring och osäkerhet. Att läkemedlen har olika färg och form beror på hjälpämnena, det vill säga de ämnen som används för att till exempel hålla ihop tabletten eller ge den en specifik färg, och de kan variera hos olika tillverkare.

Ett hjälpämne har ingen medicinsk effekt och påverkar därför vare sig effekt eller biverkningar av läkemedlet. Ett undantag är om du är allergisk mot exempelvis ett visst färgämne, då ska du såklart undvika det. Det är därför viktigt att du alltid informerar din läkare om du har en allergi. Läkaren tar då ställning till om ett byte är lämpligt för dig eller inte.

Annons

På receptet framgår det alltid om din läkare godkänt generiskt utbyte, i annat fall får du inte frågan på apoteket.

Du bestämmer själv om du vill ha det läkemedel som vi på apoteket erbjuder, men ditt val påverkar din kostnad. Om du vill ha det förskrivna läkemedlet i stället för det som är likvärdigt till lägst pris så betalar du själv prisskillnaden som då inte omfattas av högkostnadsskyddet.

Hoppas att mitt svar gjort dig mindre skeptisk till generiskt utbyte. Du behöver alltså inte vara orolig att det inte är samma medicin du får. Kom ihåg att alla godkända läkemedel uppfyller samma hårda krav på effekt, säkerhet och kvalitet och att de läkemedel som är utbytbara mot varandra är noga kontrollerade för att säkerställa att de ger samma medicinska effekt.
Apotekare Anneli Andersson

Läs fler frågor och ställ din egen till apotekaren här

Läs också:

Vilket naturläkemedel hjälper mot uppblåst mage?

Annons