Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Åsa driver Klimakteriepodden om kvinnor i övergångsåldern

10 feb, 2021 
Petra Olander
Åsa Melin driver Klimakteriepodden
Åsa Melin driver Klimakteriepodden och är opionsbildare när det gäller menopausen.
Sämre sömn, mindre stresstålighet och humörsvängningar. De symtomen tolkade Åsa Melin som att hon behövde träna mer och stressade sin kropp, som i själva verket var i övergångsåldern. I dag driver hon Klimakteriepodden och är opinionsbildare när det gäller menopausen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Åsa Melin var runt 48 år kom de första symtomen på klimakteriet. Hon märkte att hon återhämtade sig sämre, sov sämre och blev mindre stresstålig.

– Och träningen blev mycket jobbigare. Plus att det la sig några kilon runt magen.

Humöret förändrades också.

– Från att ha varit väldigt jämn kunde jag plötsligt bli skogsirriterad på sådant som egentligen inte var relevant, berättar Åsa, i dag 54 år.

Åsa Melin är ute på promenad, som hjälper mot klimakteriebesvär.
Idag vet Åsa Melin vad kroppen behöver när den är i övergångsåldern.

Träning brukar ju vara en bra bot mot det mesta, så Åsa – som bor i Stockholm – anmälde sig till tuffa Lidingöloppet och tränade stenhårt parallellt med att hon fortsatt stressade i övrigt och sov allt sämre.

– Det var ju helt fel. Jag stressade på kroppen på alla plan. Bara hormonomställningen är ju en stress på kroppen i sig. Men när jag fick min första vallning, strax före 50, föll polletten ner.

Annons

Grät utan anledning

Allra jobbigast var känslan av att inte kunna kontrollera sina egna reaktioner.

– Jag var inte samma enhetliga jag längre. Mitt huvud, kropp och mitt inre var tre skilda delar. Är man ute och springer förstår man att man svettas. Om någon är elak förstår man varför man blir arg. Men jag kunde börja svettas utan synbar anledning och böla helt otröstligt.

På ett apotek fick Åsa tips om ett sojabaserat kosttillskott.

– På en vecka försvann natt­svettningarna! Livet var genast mycket bättre. Men då förstod jag ju också att det verkligen var klimakteriet och läge att gå till en gynekolog.

Fick rätt hjälp hos gynekologen

Åsa hade tur som hamnade hos en kunnig gynekolog redan från början.

– Många läkare skriver ut sömnmedel eller antidepressiva, men det är i första hand livsstilen du måste ändra på. Annars kan du få tråkiga, onödiga biverkningar.

Åsa la genast om livsstilen. Hon har lärt sig att inte stressa och tränar dagligen, även om det ibland bara är en promenad på några kilometer.

Annons

Styrketränar och badar kallbad

– Jag lyssnar på kroppen på ett helt annat sätt. Jag springer för att det ger en hel rad hälsofördelar och motverkar benskörhet. Jag styrketränar, eftersom vi kvinnor tappar muskelmassa efter klimakteriet. Och i dag mår jag rentav bättre än innan!

– Jag har till och med experimenterat med vinterbad – det är en fantastisk humörkick med iskallt vatten. Under vintern försöker jag göra det ett par gånger i veckan.

Stärk din hjärna med 4 effektiva övningarBrand logo
Stärk din hjärna med 4 effektiva övningar

Hon la också om kosten till betydligt sundare vanor.

– Det visade sig att jag var ägg- och glutenintolerant, så numera har jag en mage som fungerar. Jag dricker mindre alkohol och inget kaffe efter lunch för sömnens skull.

Annons

Hon tar också östrogentillskott.

– För mig har det varit fantastiskt, det hjälper för humöret, orken och huden. Men hormontillskott inte är allas bästa lösning. Jag har en gynekolog som är väl insatt i min hälsa, förutsättningar och utgångspunkt, så mitt bästa råd till andra i klimakteriet är att rådgöra med en sådan för att hitta rätt behandling – det finns många jättebra att tillgå.

Startade Klimakteriepodden

Sedan tre år tillbaka driver Åsa Klimakterie­podden, en podd på temat kvinnohälsa med cirka 15 000 lyssnare i veckan och över 1,3 miljoner nedladdningar. Hon är i dag en av våra stora opinionsbildare när det gäller menopausen. Åsa håller också föredrag, modererar och är med i arbetsgrupper där hon kan påverka.

Idén till podden kom ur frustration kring svårigheten att tackla klimakteriet och hitta relevant information.

Det gick inte att prata med omgivningen om klimakteriet, responsen blev bara fnissig

– Jag experimenterade själv med mitt eget klimakterium. Jag fattade att jag inte hade fattat vad man skulle göra, och det gick inte att prata med omgivningen om klimakteriet. Responsen blev bara fnissig och hyschig, berättar Åsa.

Annons

– Så jag bestämde mig för att skapa ett facit till klimakteriet: ”Det här händer med kroppen och så här gör man”. Det skulle bli tio poddavsnitt, men det räckte absolut inte. När jag startade var ämnet så enormt skämmigt. Nu är det mycket bättre och det är fantastiskt att ha varit med och gjort skillnad.

Gynekologer medverkar i podden

I sin podd bjuder hon in olika gäster som gynekologer, hälsoprofiler och andra med erfarenhet som berättar om klimakteriet och hur man bäst hanterar det. Och behovet tycks finnas, nya lyssnare strömmar stadigt till.

– Det finns ett stort behov av kunskap. Kvinnor har fått för sig att man slutar menstruera och sen blir det bökigt, typ. Så är det inte. Först går man oftast in i förklimakteriet och på vägen får man mer blödningar, PMS, svårare att sova… Och vi kvinnor är så duktiga på att bita ihop och inte klaga.

Kvinnor måste lyssna på sina kroppar

Den viktigaste insikten Åsa fått genom sitt arbete med sin egen hälsa är att makten ligger hos henne själv.

– Det går inte att gå till vården och tro att någon ska hjälpa en. Visst är det bökigt att rannsaka sig själv, men alla kan själva göra någonting för att må bättre. En sak jag har förstått under arbetet med podden är också är hur olika vi är allihop. Det finns inte ett facit för alla, vi måste själva lyssna på våra kroppars behov.

Annons