Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Ont i knäna? Det kan bero på din hålfot

28 jul, 2022 
Birgitta Lindvall Wiik
Kvinna har ont i knäna, kanske beror det på hennes hålfot.
Värk i knä eller höft kan bero på din hålfot.
Ont i höften, värk i knäna, stel i höfterna? Titta ner på dina fötter – eller snarare hålfoten. Där kan svaret finnas! Här ger experten tips och råd som kan lindra och förebygga fotbesvär som hälsporre och hallux valgus.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hålfoten dämpar steget när vi går. Saknar den stöd och säckar ihop leder det ofta till smärtproblem någon annanstans i kroppen.

– Smärtproblematik beror många gånger på nedsjunkna fotvalv och felaktig belastning. Fötterna bär ju upp hela kroppen och om vi har en felställning i foten blir det en felställning även i ryggen, säger Jan Öman, ortopedingenjör på Boten i Boden.

Med rätt hålfotsstöd får fötterna rätt ställning, och därmed får hela kroppen det.

– Platta skor utan stöd är det sämsta tänkbara för våra fötter och kroppar.

Alla fötter är olika

Den ena foten är inte den andra lik, vissa har höga fotvalv, andra har låga och några har plattfot.

Fotens utseende och konstruktion skiljer sig dessutom beroende på var i världen vi kommer ifrån.

– I vissa delar av världen har människor bredare och plattare fötter. De går oftare barfota och på ett annat underlag än vi. Vissa har dessutom ett extra mellanfotsben. Alla har olika fötter och olika fotvalv, därför finns inte ett enda hålfotsstöd som passar alla, säger Jan.

Annons

Högt fotvalv, plattfot – när ger hålfoten problem?

– Jag har jobbat som ortoped i 36 år och i början pratades det nästan bara om plattfötter. I dag vet vi att ett väldigt högt fotvalv ger minst lika mycket problem när foten sjunker inåt. De flesta med plantar fasciit har högt fotvalv.

Porträtt av Jan Öman, ortopedingenjör.
Jan Öman är ortopedingenjör.

Varför sjunker hålfoten ihop?

– Vi går ofta på hårda underlag. Vi har hårda stengolv, asfalterade och plattsatta utomhusmiljöer. Samtidigt bär vi ofta platta skor utan stöd för hålfoten. Denna kombination ger problem med tiden.

– Det börjar redan hos barnen som spelar fotboll i hårda plast­-skor på konstgräs som också är ett hårt underlag. Med antalet mil vi går genom livet sjunker fotvalvet för de flesta. Ålder och övervikt ökar risken för problem som kommer från hålfoten när valvmuskulaturen försvagas. Bra skor redan i unga år kan förebygga problemen.

Annons

Går muskulaturen i hålfoten att träna upp/stärka?

– Ja, det går att stärka musklerna genom klassiska övningar som att plocka kulor med tårna och att balansera på balansplatta.

Hur vet man om man är plattfot?

– De flesta har en hålfot, även om de tycker att fötterna ser platta ut. Titta på dina fotavtryck efter att du har duschat. Om du är plattfot ger hela foten ett avtryck, men det är ovanligt.

Vad finns det för hjälpmedel mot ömma fötter?

– Skosulor som är gjutna efter dina egna fötter ger bästa stödet. Fotavgjutningen ska göras utan belastning av foten, när du står upp trycks hålfoten ner. Med de nya sulorna i skorna ska det kännas bra direkt, det ska aldrig göra ont. Man kan få träningsvärk i början, men det går över efter ett tag.

Se även: Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina fötterBrand logo
Se även: Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina fötter

– Individuellt utformade skoinlägg tillverkas av ortopedingenjörer, dels hos regionerna, dels hos privata aktörer. En del som behöver ortopediska hjälpmedel kan få remiss men många får betala sina formgjutna sulor själva.

Kan fotens muskler försvagas av uppbyggda sulor?

– Nej, det är snarare så att stödet gör att muskeln stärks och den som haft ont i ryggen blir ofta bättre av hjälpmedlet. De allra flesta elitidrottare har formgjutna sulor i sina skor för att förebygga problem. Alla fötter mår bra av att ha sulor som är skräddarsydda för dem.

– De flesta skor saknar rätt uppbyggnad för att stötta hålfoten, enligt ortopedteknikern. Men den formgjutna sulan går att flytta mellan dina skor.

Annons